ΓΔ: 2130.06 3.15% Τζίρος: 398.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
Ενέργεια και τρόφιμα κόστος
Η ανατίμηση σε ενέργεια και τρόφιμα επηρεάζει την οικονομία στην Ευρώπη.

Πέντε μέτρα της ΓΣΕΒΕΕ για τις επιπτώσεις του πολέμου στη Μ. Ανατολή

Η ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή της προς τρεις υπουργούς ζητά άμεσα κυβερνητικά μέτρα για τις επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή, προτείνοντας πέντε άξονες που αφορούν ενέργεια, καύσιμα, ρευστότητα, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.

Την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου στη Μέση Ανατολή επισημαίνει η διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΕΒΕΕ). Με επιστολή της προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, Ανάπτυξης Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου, η ΕΒΕΕ ζητά συντονισμένες δράσεις για την προστασία επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Η Συνομοσπονδία προτείνει πέντε βασικούς πυλώνες μέτρων, που αφορούν την αγορά ενέργειας και καυσίμων, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, την ενίσχυση των οικονομικών των νοικοκυριών, καθώς και ειδικά μέτρα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή: «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας κρίσης, χωρίς ακόμα να έχουν παρέλθει οι επιπτώσεις όλων των προηγούμενων. Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί αρχικά στην οικονομία ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι ήδη ορατά στις αντλίες βενζίνης/πετρελαίου προκαλώντας έντονες ανησυχίες στην εφοδιαστική αλυσίδα...».

Η ΕΒΕΕ τονίζει ότι οι αυξήσεις στις τιμές καυσίμων, πριν ακόμη τα διυλιστήρια προμηθευτούν πετρέλαιο με τις τρέχουσες διεθνείς τιμές, δεν είναι δυνατόν να απορροφηθούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Κάθε καθυστέρηση στη λήψη των αναγκαίων μέτρων, σημειώνει, θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και την παραγωγή.

Πέντε πυλώνες προστασίας της οικονομίας

Η ΕΒΕΕ προτείνει την άμεση εφαρμογή έκτακτου πλαισίου προστασίας της οικονομίας και τον σχεδιασμό παρεμβάσεων ανάλογα με τη διάρκεια των επιπτώσεων του πολέμου.

1. Συγκράτηση τιμών καυσίμων: Προτείνεται εντατικοποίηση ελέγχων για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και μείωση των έμμεσων φόρων, ώστε να μη δημιουργούνται υπερκέρδη για το κράτος.

2. Έλεγχος τιμών ενέργειας: Ζητείται διατήρηση των τιμών ρεύματος στα τρέχοντα επίπεδα, με ανώτατο όριο στην τιμή κιλοβατώρας και συγκράτηση λοιπών χρεώσεων. Ιδιαίτερη μέριμνα προτείνεται για ενεργοβόρους κλάδους, όπως η αρτοζαχαροπλαστική.

3. Ενίσχυση ρευστότητας επιχειρήσεων: Η Συνομοσπονδία εισηγείται μέτρα στήριξης, ιδίως για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, άρση υπερφορολόγησης και, εφόσον απαιτηθεί, επαναφορά της επιστρεπτέας προκαταβολής.

4. Στήριξη αγοραστικής δύναμης νοικοκυριών: Προτείνεται μείωση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και στον κλάδο εστίασης, καθώς και μέτρα για τη διασφάλιση επάρκειας σε κύρια προϊόντα και πρώτες ύλες.

5. Ρήτρα προτεραιότητας μικρών επιχειρήσεων: Η ΕΒΕΕ υπογραμμίζει ότι οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις αποτελούν το 99,4% του συνόλου και απασχολούν το 70,8% των εργαζομένων. Ζητείται προτεραιότητα στη στήριξή τους και στη διάθεση δημόσιων πόρων προς αυτές.

Η Συνομοσπονδία καταλήγει ότι προτείνει ένα πλέγμα μέτρων «εμπροσθοβαρών, στοχευμένων, δίκαιων και κλιμακούμενων», ώστε να αποφευχθεί η είσοδος της ελληνικής οικονομίας σε περίοδο γενικευμένης αβεβαιότητας ή στασιμοπληθωρισμού, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την κοινωνική συνοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Μεγάλου πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλου: Ισχυρότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Η ελληνική οικονομία εμφανίζει ανθεκτικότητα στις κρίσεις και προβλέπεται να αναπτύσσεται ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλώνει ο CEO της Πειραιώς. Η ναυτιλία αντιμετωπίζει προκλήσεις, αλλά το τραπεζικό ρίσκο παραμένει ελεγχόμενο.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Στο 0,6% ανάπτυξη 2026 λόγω πολέμου και ακριβής ενέργειας

Τα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα αναθεώρησαν καθοδικά τις προβλέψεις για το ΑΕΠ το 2026 στο 0,6%, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή και των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας, που επηρεάζουν και τον πληθωρισμό και την κατανάλωση.
Λάμπα και κέρματα
ΔΙΕΘΝΗ

Kpler: Η Ασία δέχεται τις βαρύτερες συνέπειες της ενεργειακής κρίσης

Η Ασία πλήττεται περισσότερο από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και αντιμετωπίζει σοβαρή ενεργειακή κρίση λόγω έλλειψης πόρων, προειδοποιεί η εταιρεία Kpler. Η κατάσταση είναι δύσκολη για μεγάλες χώρες όπως Κίνα, Φιλιππίνες και Ινδονησία.
Συνεδρίαση στη Βουλή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΠΚ: Πληθωρισμός αυξάνεται, ανάπτυξη πέφτει λόγω Μ. Ανατολής και κρίσης χρέους

Το Γραφείο Προϋπολογισμού προβλέπει αύξηση πληθωρισμού και κάμψη ανάπτυξης λόγω διεθνούς αστάθειας, ενώ τα νέα μέτρα περιορίζουν την υστέρηση ανάπτυξης στο 0,2% του ΑΕΠ. Τονίζεται η ανάγκη ελέγχου τιμών και μείωσης χρέους.
Κτίριο Βουλής Ελλάδας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμπανάκι για επιβράδυνση ανάπτυξης στο 1,7% και πληθωρισμό στο 4% το 2026

Επιβράδυνση της οικονομίας το 2026 «βλέπει» το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, με την ανάπτυξη να διαμορφώνεται έως 1,7% και τον πληθωρισμό να ανεβαίνει ακόμα και στο 4%, ανάλογα με την πορεία των τιμών της ενέργειας.