ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή
Φώτο: Ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, Credits: Dimitris Kapantais / SOOC

Πιερρακάκης: Κανένα νοικοκυριό και καμία επιχείρηση μόνα τους στην κρίση

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης διαμηνύει ότι κανένα νοικοκυριό και καμία επιχείρηση δεν θα μείνουν μόνα τους στην κρίση, με την κυβέρνηση έτοιμη να ενεργοποιήσει μέτρα στήριξης.

O Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, δηλώνει ότι «κανένας πολίτης, κανένα νοικοκυριό και καμία επιχείρηση δεν θα είναι μόνη της στην κρίση», υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση διαθέτει το απαραίτητο δημοσιονομικό και θεσμικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση πιθανών επιπτώσεων από τις διεθνείς εξελίξεις.

Σε συνέντευξή του στο συνέδριο «Invest in Greece Summit 2026» του Money Review της «Καθημερινής», ο κ. Πιερρακάκης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις ενεργειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις, διατηρώντας έτοιμα τα εργαλεία που ενεργοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για την αντιμετώπιση κρίσεων. 

Όπως σημειώνει, προτεραιότητα αποτελεί η οικονομική σταθερότητα και η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο.

Η ευρωπαϊκή οικονομική στρατηγική και ο ρόλος της Ελλάδας

Ο υπουργός αναφέρεται στις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής και στον ρόλο της Ελλάδας στο Eurogroup, τονίζοντας ότι η Ευρώπη βιώνει περίοδο «γεωπολιτικής πυκνότητας γεγονότων». 

Κατά συνέπεια, απαιτούνται συντονισμένες παρεμβάσεις και ταχύτητα λήψης αποφάσεων ώστε να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα των οικονομιών.

Σε σχετική επιστολή του προς τον πρόεδρο Κόστα, ο κ. Πιερρακάκης παρουσιάζει τις προτεραιότητες του Eurogroup, όπως η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, η υλοποίηση των πολιτικών της Έκθεσης Ντράγκι και η ανάπτυξη του ψηφιακού ευρώ.

 Όπως εξηγεί, στόχος είναι οι πολιτικές αυτές να αποκτήσουν σαφή χρονοδιαγράμματα και πρακτικά αποτελέσματα, πέρα από γενικές διαπιστώσεις.

Η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων

Αναφερόμενος στην Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, ο υπουργός εξηγεί ότι πρόκειται για τη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς χωρίς εσωτερικά εμπόδια. 

Η πρωτοβουλία αυτή, όπως λέει, θα επιτρέψει τη μετατροπή των αποταμιεύσεων σε επενδύσεις και θα μειώσει το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για μεγαλύτερες και πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένες τράπεζες μέσω διασυνοριακών συγχωνεύσεων, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να υποστηριχθεί η επόμενη φάση ψηφιακού μετασχηματισμού του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Η ενεργειακή κρίση και τα μέτρα στήριξης

Σε ερώτηση για τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση απέναντι στην ενεργειακή κρίση, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρει ότι κάθε απόφαση λαμβάνεται τη στιγμή που απαιτείται, ανάλογα με τη διάρκεια και την ένταση των εξελίξεων. 

Τονίζει ότι υπάρχει έτοιμο θεσμικό πλαίσιο από το 2022, το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί εφόσον χρειαστεί, για τη στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της «ρήτρας διαφυγής» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξηγεί ότι πλέον ισχύει ο νέος δημοσιονομικός κανόνας της ΕΕ, ο οποίος καθορίζει τα περιθώρια δαπανών κάθε χώρας, αφήνοντας ωστόσο χώρο για εθνικές πολιτικές παρεμβάσεις.

Η ανάγκη για προνοητικότητα και σταθερότητα

Ο υπουργός τονίζει ότι η Ευρώπη έχει μάθει να μετατρέπει τις κρίσεις σε θεσμική πρόοδο, ωστόσο χρειάζεται πλέον να γίνει πιο προνοητική. «Δεν μπορείς να απαντάς διαρκώς σε κρίσεις, πρέπει να είσαι προορατικός», σημειώνει, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Κλείνοντας, ο κ. Πιερρακάκης επισημαίνει ότι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι το «απρόβλεπτο», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός διαθέτουν τα απαραίτητα αντανακλαστικά και τη σταθερότητα για να διαχειριστούν αποτελεσματικά κάθε νέα πρόκληση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουρανοξύστες στο Ντουμπάι
ΔΙΕΘΝΗ

Ντουμπάι: Πακέτο στήριξης 237,6 εκατ. ευρώ για νοικοκυριά & επιχειρήσεις

Το Ντουμπάι ανακοίνωσε μέτρα στήριξης ύψους 237,6 εκατ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λόγω των συνεπειών του πολέμου στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας τη δέσμευσή του προς πολίτες και κατοίκους της περιοχής.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Θα στηρίξουμε τους πολίτες αν χρειαστεί με κάθε μέσο

Ο Κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι τα τέσσερα νέα μέτρα από 1η Απριλίου είναι η αρχή συνεχούς στήριξης όσο διαρκεί η κρίση, με έμφαση στη ψηφιακή κάρτα καυσίμων που θα καλύψει το 75% των οδηγών και όφελος 0,36€/λίτρο.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Στοχευμένα μέτρα για ευάλωτους λόγω κρίσης Μ. Ανατολής

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Στο Eurogroup συζητήθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην Ευρώπη.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Στήριξη κατά της ακρίβειας για ιδιοκτήτες ΙΧ, αγρότες και ακτοπλοϊκά

Ο Κυρ. Πιερρακάκης παρουσίασε τη δέσμη μέτρων για τη στήριξη απέναντι στην ακρίβεια στα καύσιμα, τονίζοντας ότι είναι στοχευμένα, προσωρινά και ύψους 300 εκατ. ευρώ για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες για Απρίλιο-Μάιο 2026.
Εκπτώσεις κατάστημα εμπορίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κορκίδης: Πάνω από 6 δισ. ευρώ οι εκπτώσεις, χωρίς ανάκαμψη αγοράς

Το ΕΒΕΠ επισημαίνει ότι η προσωρινή πτώση τιμών δεν αρκεί για την ανακούφιση των νοικοκυριών, καθώς οι χαμηλές πωλήσεις και η συγκράτηση στις αγορές δείχνουν οικονομική κόπωση, απαιτώντας νέες στρατηγικές στην αγορά.
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Στo Σουδάν οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από την επισιτιστική κρίση

Οι γυναίκες στο Σουδάν φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της ανθρωπιστικής κρίσης, με τα σπίτια που διοικούνται από γυναίκες να είναι τρεις φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.