ΓΔ: 2500.79 2.08% Τζίρος: 376.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία

Σ. Φάμελλος: Η Ελλάδα όφειλε να προωθήσει αποκλιμάκωση και σταθερότητα

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε στη Βουλή πως η Ελλάδα έπρεπε να επιδιώξει αποκλιμάκωση και σταθερότητα ως μέλος ΕΕ και ΟΗΕ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για παραχωρήσεις και ζήτησε διεθνή διάσκεψη για Ανατολική Μεσόγειο-Μ. Ανατολή.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα «μπορούσε και όφειλε να ενεργήσει στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και της σταθερότητας», ως μέλος της ΕΕ και μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αντίθετα, σημείωσε ότι «είμαστε μάρτυρες συνεχών υποχωρήσεων στο πλαίσιο της πολιτικής του δεδομένου συμμάχου» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «λειτουργεί ως ουρά των Τραμπ και Νετανιάχου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως υπενθύμισε, έχει ζητήσει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με πρωτοβουλία της χώρας και συμμετοχή της ΕΕ. Μια τέτοια πρωτοβουλία, είπε, θα «ενίσχυε τη διπλωματική ισχύ της χώρας».

Παράλληλα, τόνισε ότι «οι διμερείς συναντήσεις» για την ενημέρωση των κομμάτων «δεν αρκούν» και υπογράμμισε την ανάγκη «να χαραχθεί συγκεκριμένη εθνική γραμμή», επαναλαμβάνοντας το αίτημα για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Κριτική στην κυβερνητική στάση

Ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι «όφειλε και οφείλει έστω και τώρα η κυβέρνηση να καταδικάσει τη στρατιωτική επέμβαση, και ως μη μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ». Επίσης, ζήτησε να «ξεκαθαρίσει ότι η χώρα μας δεν θα εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο στον πόλεμο» και να διαβεβαιώσει πως δεν θα υπάρξει «καμία χρήση των στρατιωτικών βάσεων της χώρας μας», επικαλούμενος το παράδειγμα της ισπανικής κυβέρνησης.

Επιπλέον, κάλεσε την κυβέρνηση να «μεριμνήσει για την προστασία και την ασφαλή επιστροφή όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων που βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές».

Θέση για την Κύπρο και το εθνικό συμφέρον

Αναφορικά με την Κύπρο, δήλωσε ότι «σαφέστατα είμαστε δίπλα στον κυπριακό λαό και στην Κυπριακή Δημοκρατία σε οτιδήποτε χρειαστεί». Ωστόσο, επισήμανε ότι αποφάσεις τέτοιας σημασίας πρέπει να λαμβάνονται σε επίπεδο Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτο» να διεξάγεται αυτή η συζήτηση στο πλαίσιο άλλου νομοσχεδίου και κάλεσε την κυβέρνηση να «σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» και να πράξει «αυτό που ορίζει το εθνικό συμφέρον». Όπως είπε, «μην κλίνετε υποκριτικά τη λέξη συναίνεση».

Το Σχέδιο Ειρήνης και Ασφάλειας του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε εκ νέου το Σχέδιο Ειρήνης και Ασφάλειας για τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, το οποίο περιλαμβάνει επτά προτάσεις. Ανάμεσά τους είναι η απαγόρευση εξαγωγών όπλων σε χώρες της Μέσης Ανατολής, η δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού και η ανοικοδόμηση της Συρίας.

Όπως σημείωσε, οι προοδευτικές αυτές προτάσεις συνθέτουν μια «ενεργητική εξωτερική πολιτική», την οποία η κυβέρνηση «ούτε θέλει ούτε μπορεί» να υπηρετήσει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τ. Χατζηβασιλείου: Σε πλήρη ετοιμότητα για την ασφάλεια στο Ορμούζ

Ο Τ. Χατζηβασιλείου δήλωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να διασφαλίσει τη ναυσιπλοΐα στο Ορμούζ, ενώ αναφέρθηκε και στην επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τονίζοντας τη σταθερή εθνική θέση υπέρ της επανένωσης του νησιού.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίαση Χατζηβασιλείου για προτεραιότητες Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου παρουσίασε το όραμα της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, τονίζοντας πως αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα να επιβεβαιώσει το ευρωπαϊκό της προσανατολισμό και να προωθήσει εθνικές και ευρωπαϊκές προτεραιότητες.
Σημαίες Ελλάδας Βουλγαρίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επιτροπή Άμυνας ενέκρινε τις συμβάσεις με Βουλγαρία και Μαυροβούνιο

Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενέκρινε τις διεθνείς συμβάσεις της Ελλάδας με Βουλγαρία και Μαυροβούνιο για υποστήριξη στρατιωτικών αποστολών και προστασία στρατιωτικών πληροφοριών αντίστοιχα. Αύριο η συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επανέλαβε από την Ποντγκόριτσα τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου, με έμφαση στην άμυνα, τη σταθερότητα και την καινοτομία.
Θάνος Πλεύρης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζήτηση στη Βουλή για το Σύμφωνο Μετανάστευσης: Οι θέσεις των κομμάτων

Ο Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε πως το Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ δημιουργεί κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο, είναι δεσμευτικό για τα κράτη-μέλη και επέκρινε ως υποκριτική τη στάση κομμάτων για τη στάση τους στη ψήφισή του.
Δημήτρης Αβραμόπουλος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα παραμένει όαση ασφάλειας & σταθερότητας

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι ο νόμος περί «Γαλάζιας Πατρίδας» δεν θα εφαρμοστεί από την Τουρκία και τόνισε πως η Ελλάδα αποτελεί όαση ασφάλειας και σταθερότητας, επισημαίνοντας το ρόλο της ως σταθεροποιητικό παράγοντα.