ΓΔ: 2205.04 0.75% Τζίρος: 200.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σημαίες ΗΠΑ και Ελλάδας
Οι σημαίες των ΗΠΑ και της Ελλάδας κυματίζουν σε γαλανό ουρανό, συμβολίζοντας τις διπλωματικές σχέσεις.

Γεραπετρίτης: Στο υψηλότερο επίπεδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης τόνισε τη στρατηγική σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την άριστη συνεργασία με τις ΗΠΑ, μετά τη συνάντησή του με τον Μ. Ρούμπιο. Ορίστηκε ο 6ος Γύρος Στρατηγικού Διαλόγου στην Αθήνα.

Τη στρατηγική σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τον ρόλο της Ελλάδας στις διεθνείς εξελίξεις υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο στον Λευκό Οίκο. Ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για «πολύ καλή και εποικοδομητική σχέση» και συνεργασία που βρίσκεται «στο ανώτατο δυνατό σημείο».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση διήρκησε περίπου 50 λεπτά και πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα. Κατά τις ίδιες πηγές, επιβεβαιώθηκε η σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ συμφωνήθηκε να οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή του 6ου Γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ εντός του έτους στην Αθήνα.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ μετά τη συνάντηση, σημείωσε ότι είχε την ευκαιρία να συναντήσει για δεύτερη φορά μέσα στο τελευταίο έτος τον Αμερικανό ομόλογό του. Τόνισε τη «πολύ καλή και εποικοδομητική σχέση» των δύο χωρών, με τακτική επικοινωνία για διμερή ζητήματα, καθώς και για περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Όπως υπογράμμισε, η συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκεται «στο ανώτατο δυνατό σημείο», με έμφαση στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, του εμπορίου και της οικονομικής διπλωματίας.

Ενίσχυση συνεργασίας σε εμπόριο, επενδύσεις και τεχνολογία

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας, με επίκεντρο το εμπόριο και τις επενδύσεις. Παράλληλα, συζητήθηκε η προώθηση συνεργειών στους τομείς της ναυτιλίας, της ενέργειας, της τεχνητής νοημοσύνης και της υψηλής τεχνολογίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη διασυνδεσιμότητα και στη διαπεριφερειακή συνεργασία, μέσω του Οικονομικού Διαδρόμου IMEEC, ως εναλλακτικής όδευσης στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπου τα συμφέροντα των δύο χωρών συγκλίνουν.

Η Ελλάδα ως στρατηγικός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο

Κατά τις ίδιες πηγές, αναδείχθηκε η σημασία της Ελλάδας ως στρατηγικού κόμβου για τις σχέσεις με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Έμφαση δόθηκε στις διμερείς και τριμερείς συνεργασίες που έχει αναπτύξει η Αθήνα στην περιοχή, καθώς και στο μέλλον των ευρωατλαντικών σχέσεων, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Ατζέντα διεθνούς ασφάλειας και Κυπριακό

Οι συνομιλίες επεκτάθηκαν σε ζητήματα διεθνούς ασφάλειας, όπως η Μέση Ανατολή, το Ιράν, η Ουκρανία και η Υποσαχάρια Αφρική. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις διεργασίες που αφορούν τη Γάζα.

Ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει στις προσπάθειες σταθεροποίησης και ανασυγκρότησης της περιοχής. Παράλληλα, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε επίσης τον Αμερικανό ομόλογό του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεχών επαφών Αθήνας και Ουάσιγκτον, σε μια περίοδο αυξημένης γεωπολιτικής ρευστότητας, με την ελληνική πλευρά να προβάλλει τον ρόλο της ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη ευρωατλαντική αρχιτεκτονική ασφάλειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκκληση ΗΠΑ, Ελλάδας, Γαλλίας και Λιθουανίας για προστασία δημοσιογράφων

Οι συμπρόεδροι της Ομάδας Φίλων για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Ελλάδα, Γαλλία, Λιθουανία) επαναβεβαιώνουν τη στήριξή τους στην ελευθερία έκφρασης, τονίζοντας τις αυξανόμενες απειλές και ζητούν άμεση προστασία των δημοσιογράφων.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα στον ΟΗΕ: Ο όρος «Τουρκικά Στενά» αντίθετος με τη Σύμβαση Μοντρέ

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια, η Ελλάδα απάντησε στη δήλωση του Τούρκου αντιπροσώπου, που αναφέρθηκε στα «Τουρκικά Στενά» και στη Σύμβαση του Μοντρέ για τη ρύθμισή τους.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τελείωσε η επίσκεψη του Ν. Δένδια στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ

Ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε στη Μασαχουσέτη, όπου συναντήθηκε με ακαδημαϊκούς και ερευνητές για θέματα καινοτομίας και άμυνας. Επισκέφθηκε το MIT και συζήτησε με τον καθ. Μιχαήλ Τριανταφύλλου για τεχνολογικά ζητήματα.
Υπουργοί με αγωγό ενέργειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμερικανός πρέσβης: Η Ελλάδα ενεργεί υπεύθυνα στον τομέα ενέργειας

Ο Αμερικανός πρέσβης στην ΕΕ, Andrew Puzder, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, τόνισε τη σημασία κοινής δράσης με την ΕΕ για φθηνή ενέργεια, επαίνεσε τις ελληνικές πρωτοβουλίες σε LNG και γεωτρήσεις και κάλεσε για περισσότερα έργα ενέργειας.
Νίκος Δένδιας βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Επαφές στο MIT για τεχνολογία, καινοτομία και θαλάσσια έρευνα

Ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το MIT στη Βοστώνη, χαρακτηρίζοντάς το ως κορυφαίο πανεπιστήμιο στην τεχνολογία και καινοτομία, κι είχε συνάντηση με τον καθηγητή Μιχαήλ Τριανταφύλλου, διευθυντή του MIT Sea Grant.