ΓΔ: 2101.57 1.78% Τζίρος: 338.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Άνδρας με κοστούμι
Φωτογραφία Menelaos Myrillas / SOOC

Δαβάκης: Με την Ατζέντα 2030 ενισχύεται το οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας

Ο υφυπουργός Άμυνας Θ. Δαβάκης τόνισε ότι η Ατζέντα 2030 ενισχύει την αμυντική καινοτομία και την ένταξη της βιομηχανίας σε διεθνείς αλυσίδες, με κριτήριο 25% εγχώριας συμμετοχής στα νέα εξοπλιστικά και πρόοδο σε ΕΛΚΑΚ/6ο κλάδο.

Με την Ατζέντα 2030 η Ελλάδα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς την αξιοποίηση και ενίσχυση του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας, αλλά και την ένταξη της ελληνικής βιομηχανίας στις διεθνείς αλυσίδες παραγωγής.

Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Θανάσης Δαβάκης, μιλώντας στην ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Δαβάκης σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια η αμυντική βιομηχανία παγκοσμίως, αλλά ειδικά στην Ευρώπη, βίωσε μία πρωτοφανή αναγέννηση ενδιαφέροντος», προσθέτοντας πως «στην Ελλάδα μας άγγιξε μία μακροχρόνια οικονομική κρίση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο αμυντικός σχεδιασμός γινόταν κυρίως με βάση οικονομικά κριτήρια».

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες μετά το 2019, τόνισε ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προέβη σε άμεσες ενέργειες αποκατάστασης των κενών», επισημαίνοντας πως «αυξήσαμε κατακόρυφα τις αμυντικές μας δαπάνες και προχωρήσαμε σε μεγάλες αγορές για να καλύψουμε όσο πιο γρήγορα γινόταν τα κενά των προηγούμενων ετών».

Παράλληλα, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) και στον 6ο κλάδο, υπογραμμίζοντας ότι «τρέχουν με αυξημένους ρυθμούς και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά». Όπως είπε, καθορίστηκε το κριτήριο της εγχώριας συμμετοχής στο 25% για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα, το οποίο έχει ήδη ενσωματωθεί σε νέες συμβάσεις με ελληνικές εταιρείες.

Ελληνοσαουδαραβική συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία

Ο κ. Δαβάκης, ως επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής για τη συνεργασία στην 'Αμυνα και στην Ασφάλεια με τη Σαουδική Αραβία, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται από τον περασμένο Απρίλιο για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Όπως ανέφερε, «μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό 'Αμυνας του βασιλείου, Dr. Khaled bin Hussein Al - Biyari, κατά τη διμερή μας συνάντηση στις 14 Οκτωβρίου, ξεπεράσαμε όλα τα εκκρεμή τυπικά και διαδικαστικά ζητήματα, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα πλέον η συνεργασία με την Αρχή για την Αμυντική Βιομηχανία του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας (GAMI)».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άδωνις Παπαθανάσης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαθανάσης: Αναθεωρήσεις «Ελλάδα 2.0» ενισχύει έργα με κοινωνικό αντίκτυπο

Ο Νίκος Παπαθανάσης εξήγησε στη Βουλή ότι οι αναθεωρήσεις του «Ελλάδα 2.0» είναι προβλεπόμενες και στοχεύουν στη χρηματοδότηση έργων υγείας, πρόνοιας, οδικής ασφάλειας, ψηφιακών υπηρεσιών και περιβαλλοντικών παρεμβάσεων.
Γιώργος Κώτσηρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώτσηρας: Στο επίκεντρο το βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο και η πράσινη μετάβαση

Ο υφ. Οικονομίας Γ. Κώτσηρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συνδυάζει βιωσιμότητα, δημοσιονομική σταθερότητα και επενδύσεις, αξιοποιώντας πόρους ΤΑΑ και ΕΣΠΑ, με στόχο μια ανθεκτική, εξωστρεφή και δίκαιη οικονομία.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Επένδυση στην Άμυνα για ασφάλεια, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας

Ο Νίκος Δένδιας, από την Αλεξανδρούπολη, υπογράμμισε τον ρόλο της καινοτομίας, της τεχνολογίας και των επενδύσεων στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και δήλωσε πως ζούμε σε εποχή αλλαγών με νέες απαιτήσεις.
Σταύρος Καλαφάτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη γίνεται ισχυρός κόμβος καινοτομίας

Ο υφυπουργός Σταύρος Καλαφάτης τόνισε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη πως η πόλη περνά σε νέα εποχή, με την Ελλάδα να προχωρά σταθερά στη μεταρρύθμιση. Υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης στο προεκλογικό της πρόγραμμα.
Τηλεργασία σε γραφείο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Zalando: Ποντάρει στην ΑΙ και ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα

Η Zalando ανεβάζει ταχύτητα με αιχμή την Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ μετά την είσοδό της στην Ελλάδα ενισχύει το αποτύπωμά της. Το 2025 τα έσοδα αυξήθηκαν 16,8% στα 12,3 δισ. ευρώ και το προσαρμοσμένο EBIT έφτασε τα 591 εκατ. ευρώ.
Σύγχρονη εργασία γραφείου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Διάλογος για βιώσιμες στρατηγικές και καινοτομία

Το 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών θα γίνει 22-25 Απριλίου 2026, με τη συμμετοχή ηγετών κρατών και προσωπικοτήτων όπως Τασούλας, Μητσοτάκης, Costa, Karis, Cvijanović, Rama, Gül, Αλβέρτος Β΄ και Al-Khulaifi.