ΓΔ: 2366.48 -1.69% Τζίρος: 325.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
Φώτο: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, Credits: Aris Oikonomou / SOOC

Μητσοτάκης για Hellenic Heritage: Νέο ψηφιακό οικοσύστημα πολιτιστικών υπηρεσιών

Παρουσιάστηκε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη το Hellenic Heritage του ΟΔΑΠ. Η πλατφόρμα hh.gr συγκεντρώνει 350+ χώρους, με e-ticket και κάρτα μέλους σε πλήρη λειτουργία από Απρίλιο 2026.

Το νέο ψηφιακό οικοσύστημα πολιτιστικών υπηρεσιών Hellenic Heritage παρουσιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ). 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

 Το έργο στοχεύει στη συνολική ψηφιακή αναβάθμιση της εμπειρίας των επισκεπτών σε περισσότερους από 350 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία σε όλη την Ελλάδα, ενισχύοντας τη λειτουργία, την οργάνωση, την προσβασιμότητα και τη βιωσιμότητα των πολιτιστικών υπηρεσιών.

 Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του NextGenerationEU, με την υλοποίηση να γίνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω του ΟΔΑΠ.

Στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται η νέα ψηφιακή πλατφόρμα hh.gr, η οποία συγκεντρώνει για πρώτη φορά πολιτιστικούς χώρους σε έναν ενιαίο ψηφιακό προορισμό. 

Η πλατφόρμα αποτελεί το επίσημο σημείο πρόσβασης στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, φιλοξενώντας πιστοποιημένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο περιεχόμενο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το έργο εξελίσσεται εντός χρονοδιαγράμματος, ενώ η πλήρης λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εισιτηρίου και καρτών μέλους αναμένεται τον Απρίλιο του 2026.

 Με την ολοκλήρωσή του, οι πολιτιστικοί χώροι της χώρας θα λειτουργούν με σύγχρονες ψηφιακές υποδομές, ενισχύοντας την προσβασιμότητα, τα δημόσια έσοδα και τη διεθνή προβολή της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το Hellenic Heritage ως «εμβληματικό έργο» που αξιοποιεί την τεχνολογία για την αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη. 

Επεσήμανε ότι η πλατφόρμα θα αναδεικνύει τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας, προσφέροντας νέες διαστάσεις εμπειρίας μέσω εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Παράλληλα, τόνισε πως η εφαρμογή αυτή φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υπογράμμισε ότι το έργο υπηρετεί την «οικονομία των εμπειριών» και δημιουργεί μια ισχυρή, διακριτή ταυτότητα για την Ελλάδα.

 Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό οικοσύστημα που συνδέει περισσότερους από 350 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία σε μια σύγχρονη πύλη για τους επισκέπτες. 

Το εγχείρημα συμπληρώνεται από άλλες πλατφόρμες του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» και η πλατφόρμα «Εύμαιος» για την προσβασιμότητα ατόμων με κινητική αναπηρία. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά τα 27 εκατ. ευρώ, ενώ η αναβάθμιση των υποδομών του ΟΔΑΠ εντάσσεται σε έργα με συνολική χρηματοδότηση άνω των 55 εκατ. ευρώ.

Καινοτομίες και ψηφιακές υπηρεσίες

Η πλατφόρμα hh.gr ενσωματώνει νέο σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου και ελέγχου πρόσβασης σε 108 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, με στόχο την απλοποίηση της εισόδου, την ενίσχυση της ασφάλειας και την καλύτερη καταγραφή της επισκεψιμότητας.

 Επίσης, εφαρμόζεται σύστημα ζωνών εισόδου σε περισσότερους από 100 χώρους, βελτιώνοντας την οργάνωση και προστατεύοντας τα μνημεία.

Παρουσιάστηκε η κάρτα μέλους Hellenic Heritage, που προσφέρει δωρεάν εγγραφή και ετήσια απεριόριστη πρόσβαση σε πολιτιστικούς χώρους μέσω της πλατφόρμας. 

Παράλληλα, αναπτύσσονται εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας (AR/VR) που εφαρμόζονται πιλοτικά σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Αρχαία Ολυμπία, η Δήλος, η Αρχαία Αγορά, η Ροτόντα Θεσσαλονίκης, το Σούνιο και το Ασκληπιείο Κω. Οι εφαρμογές αυτές επιτρέπουν την ψηφιακή αναπαράσταση μνημείων και ιστορικών φάσεων που δεν είναι πλέον ορατές.

Επιπλέον, αναπτύσσονται ψηφιακοί ξεναγοί σε 40 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, διαθέσιμοι σε οκτώ γλώσσες, στην ελληνική νοηματική και στη διεθνή νοηματική γλώσσα, προσφέροντας σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες εμπειρίες ξενάγησης.

Σύνδεση με τοπική οικονομία και προσβασιμότητα

Από το καλοκαίρι του 2022, το Υπουργείο Πολιτισμού και ο ΟΔΑΠ υλοποιούν δράσεις που συνδέουν την πολιτιστική εμπειρία με τη γαστρονομία και την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών. 

Σε 19 επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία διοργανώνονται εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα, ενισχύοντας τη βιωματική σχέση του επισκέπτη με τον τόπο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην προσβασιμότητα και την κοινωνική ένταξη, με υπηρεσίες σχεδιασμένες για άτομα με αναπηρία και τους συνοδούς τους ήδη από το στάδιο της κράτησης. 

Εγκαθίστανται συστήματα δυναμικής ψηφιακής σήμανσης και προηγμένες λύσεις ελέγχου, ενισχύοντας την ασφάλεια των μνημείων και την ποιότητα των υπηρεσιών.

Οφέλη για τον πολιτισμό και την οικονομία

Η υλοποίηση του Hellenic Heritage αναμένεται να αυξήσει τα δημόσια έσοδα, να ενισχύσει τον πολιτιστικό τουρισμό και να βελτιώσει τη διεθνή εικόνα της χώρας.

 Παράλληλα, συμβάλλει στη μετάβαση του δημόσιου τομέα στην ψηφιακή εποχή και προωθεί την πράσινη ανάπτυξη μέσω της μείωσης της χρήσης έντυπου υλικού και της υιοθέτησης ψηφιακών λύσεων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν B2B συναντήσεις με εκπροσώπους των τομέων του τουρισμού, του πολιτισμού και της τεχνολογίας, με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ψηφιακών πολιτιστικών υπηρεσιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi, Akropoli, Politismos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ηχηρό μήνυμα επανένωσης όλων των τμημάτων του Παρθενώνα

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να συγκεντρωθεί το σύνολο των αποτμημάτων του διακόσμου του Παρθενώνα που βρίσκονται σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο, η επανένωση των θραυσμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι το πρώτο βήμα.
Mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δείχνουμε τη συνάντηση του αρχαίου πολιτισμού με την τεχνολογία

Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε το έργο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος», που είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Microsoft, με τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και επαυξημένης πραγματικότητας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν νοείται Ελλάδα χωρίς ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους

Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε σήμερα, πρώτη ημέρα της επαναλειτουργίας των μουσείων, το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς και έστειλε μήνυμα ασφάλειας σε όσους σχεδιάζουν να επισκεφθούν τη χώρα μας.