ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Τρακτέρ σε αγρό
Τρακτέρ ψεκάζει καλλιέργεια με λιπάσματα κάτω από τον ήλιο σε γεωργικό αγρό.

Τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ενισχύουν επενδύσεις στον αγροτικό τομέα

Ενεργοποιούνται τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με χαμηλότοκα δάνεια, εγγυήσεις και ειδική στήριξη νέων αγροτών, ενισχύοντας επενδύσεις 365 εκατ. ευρώ.

Τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που εντάσσονται στο Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ενεργοποιούνται, μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας χρηματοδότησης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, και τη διευθύνουσα σύμβουλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ισμήνη Παπακυρίλλου.

Το νέο αυτό χρηματοδοτικό πλαίσιο, που είχε ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προβλέπει χαμηλότοκα δάνεια με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. 

Η αρχική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω μόχλευσης αναμένεται να κινητοποιηθούν επενδύσεις ύψους 365 εκατ. ευρώ στον αγροδιατροφικό τομέα.

Ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, η οποία παρέχει τρεις κατευθύνσεις παροχής εγγυήσεων και δυνατότητα χορήγησης μικρών δανείων. 

Τόνισε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους νέους αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο τόσο της εθνικής όσο και της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία προσφέρουν πολύτιμες λύσεις σε μεγάλο αριθμό παραγωγών, επιτρέποντάς τους να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και τους πόρους του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ. 

Παράλληλα, ενισχύεται η ανθεκτικότητα και η βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα μέσω δανείων με εγγυήσεις και στοχευμένα κίνητρα.

Η κ. Παπακυρίλλου ανέφερε ότι η συμφωνία αντικατοπτρίζει τη στρατηγική δέσμευση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για την ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα με σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία. 

Υπογράμμισε τη σημαντική αύξηση των διαθέσιμων πόρων σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, καθώς και τη δημιουργία ενός ισχυρού πλαισίου στήριξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας.

Η ΕΑΤ, ως διαχειρίστρια του Ταμείου Χαρτοφυλακίου, αναλαμβάνει τη μετατροπή των διαθέσιμων πόρων σε άμεση ρευστότητα και επενδυτικές ευκαιρίες για αγρότες και επιχειρήσεις του κλάδου, συμβάλλοντας στον μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα σε σύγχρονο πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των Χρηματοδοτικών Εργαλείων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της προηγούμενης περιόδου ανερχόταν σε 115 εκατ. ευρώ. 

Στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, ο προϋπολογισμός αυξάνεται κατά 160 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας σημαντικά τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις.

Τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία αφορούν εγγυήσεις για επενδυτικά δάνεια με ευνοϊκούς όρους, μικρά δάνεια με άτοκη συμμετοχή και επιδότηση επιτοκίου, καθώς και ένα καινοτόμο εργαλείο αποκλειστικά για νέους γεωργούς. 

Το τελευταίο συνδυάζει δάνειο με μη επιστρεπτέα ενίσχυση και τεχνική στήριξη.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα τρία αυτά εργαλεία διαμορφώνουν ένα σύγχρονο και ευέλικτο πλαίσιο χρηματοδότησης, με χαμηλότερο κόστος δανεισμού, μειωμένες εξασφαλίσεις και στοχευμένες ενισχύσεις.

 Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη στήριξη των νέων γεωργών, στους οποίους παρέχεται για πρώτη φορά ένα εξειδικευμένο χρηματοδοτικό εργαλείο που συνδυάζει δάνειο, μη επιστρεπτέα ενίσχυση και τεχνική υποστήριξη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γυάλινα μπουκάλια γάλα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λέσβος: Ξεκινούν αύριο οι παραλαβές γάλακτος από τυροκόμους

Από αύριο οι τυροκόμοι Λέσβου ξεκινούν και πάλι παραλαβή γάλακτος, μετά τη διαβεβαίωση ότι το λιμάνι Μυτιλήνης ανοίγει για την αποστολή ώριμων τυριών, ενώ αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από το Υπουργείο.
Εκκλησιαστική εικόνα τέχνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Η ΔΣΟ καταδικάζει τη χρήση της θρησκείας για παράνομες πράξεις

Η ΔΣΟ καταδίκασε κάθε ιδεολογική χρήση της θρησκείας για επιβολή παράνομων τετελεσμένων ή τρομοκρατικών πράξεων. Τόνισε την ανησυχία της για τη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ στηρίζει συμμαχίες κατά των παγκόσμιων κρίσεων.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο αποκλεισμός δεν απειλεί την επάρκεια τροφίμων και βασικών αγαθών

Η Τεχεράνη διαμηνύει ότι, παρά τον αμερικανικό ναυτικό αποκλεισμό, η τροφοδοσία της χώρας με τρόφιμα και αγαθά πρώτης ανάγκης παραμένει ασφαλής χάρη στην εγχώρια παραγωγή και τις εισαγωγές από χερσαία σύνορα.