ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βασίλης Κικίλιας ομιλία
Φώτο: Delphi Economic Forum

Κικίλιας: Χρειάζεται πίεση στην Ε.Ε. για νέο οδικό χάρτη για τα αγροτικά

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε στην ΕΡΤ πως η Ελλάδα πρέπει να δίνει συνεχώς μάχες στην Ευρώπη για να προστατευτεί η αγροτική παραγωγή, τα εισοδήματα και η κοινωνία απέναντι σε λανθασμένες ευρωπαϊκές πολιτικές και φθηνές εισαγωγές.

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της αγροτικής παραγωγής, των εισοδημάτων και της κοινωνίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την απαγόρευση της σποράς και συγκεκριμένων προϊόντων λειτουργούν εις βάρος της ευρωπαϊκής πρωτογενούς παραγωγής. Όπως επεσήμανε, η εισαγωγή φθηνότερων προϊόντων από τρίτες χώρες οδηγεί σε υποβάθμιση του αγροτικού τομέα εντός Ευρώπης.

Παράλληλα, ανέδειξε τα ζητήματα των μεταναστευτικών ροών, της περιβαλλοντικής προστασίας και της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την ανάγκη διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της πρωτογενούς παραγωγής στο άμεσο μέλλον και κάλεσε για τον επανασχεδιασμό των πολιτικών με όραμα και μέριμνα για την ύπαιθρο.

Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι η αναζήτηση λύσεων προϋποθέτει θεσμικό διάλογο και συνεννόηση, σημειώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξάγονται με ανοιχτούς δρόμους, ώστε να επιτυγχάνονται ουσιαστικές συμφωνίες.

Παράδειγμα η ναυτιλία και η ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση

Αναφερόμενος στη ναυτιλία, ο υπουργός παρέθεσε ως παράδειγμα τη στάση της Ελλάδας στη πρόσφατη ψηφοφορία στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO). Η Ελλάδα συνέβαλε καθοριστικά στην απόφαση για αναβολή ενός έτους στην ψήφιση των νέων κανονισμών για τα καύσιμα στην ποντοπόρο ναυτιλία, αποτρέποντας, όπως σημείωσε, μια βεβιασμένη μετάβαση σε πράσινα βιοκαύσιμα που δεν είναι ακόμη διαθέσιμα σε επαρκείς ποσότητες.

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι αυτή η απόφαση προστάτεψε τις ευρωπαϊκές οικονομίες από πιθανή αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών ενέργειας και προϊόντων, ενώ ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Μείωση μεταναστευτικών ροών

Σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές, ο υπουργός ανέφερε ότι φέτος καταγράφεται μείωση της τάξης του 25% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η επιτυχία αυτή αποδίδεται στη δράση του Λιμενικού Σώματος, του Υπουργείου Ναυτιλίας και της μεταναστευτικής πολιτικής συνολικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ροές στο Ανατολικό Αιγαίο από τις τουρκικές ακτές έχουν περιοριστεί σημαντικά, ενώ ελέγχθηκαν και οι αυξημένες μετακινήσεις από τη Λιβύη προς την Κρήτη, οδηγώντας σε αισθητή μείωση των συνολικών αριθμών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας

Ο Υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε στο συνέδριο του "Economist" τις γεωπολιτικές προκλήσεις για τη διεθνή ναυτιλία, το ρόλο της Ελλάδας και τις δυσκολίες που προκαλούν οι συνεχείς συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.
Ελληνική οικονομία κέρματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηβασιλείου: Όχι άλλος λαϊκισμός, η οικονομία θέλει υπευθυνότητα

Ο Τ. Χατζηβασιλείου τόνισε ότι οι επιστολές του πρωθυπουργού προς την ΕΕ ωφελούν Ελλάδα και Ευρώπη, με αφορμή την πρόσφατη παρέμβαση για την ενεργειακή κρίση. Η επιστολή συζητείται ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είπε στο OPEN.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έλεγχο στο «Ανακαίνιση Κατοικίας» ζητά ο Κ. Αρβανίτης από Κομισιόν

Ο Κώστας Αρβανίτης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητά από την Κομισιόν έλεγχο στο πρόγραμμα «Ανακαίνιση Κατοικίας», επικαλούμενος καταγγελίες για προβλήματα στην πλατφόρμα, αδιαφάνεια και αποκλεισμούς χωρίς επαρκή ενημέρωση.
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης: Πρώτος κόμβος επιστροφών μεταναστών έως το 2027

Ο Θάνος Πλεύρης επαναλαμβάνει στο Politico πως στόχος είναι να λειτουργήσει άμεσα ο πρώτος κόμβος επιστροφών μεταναστών στην Αφρική, με πιλοτικό πρόγραμμα ως το 2027 και πλήρη λειτουργία πριν η Ελλάδα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο.
Δημήτρης Χούπης αρχηγός ΓΕΕΘΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων Νάπολης ΝΑΤΟ στο ΓΕΕΘΑ

Ο ναύαρχος George M. Wikoff, διοικητής JFC Naples του NATO, επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα και συνάντησε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Δημήτριο Χούπη. Συζήτησαν για περιφερειακές και διεθνείς προκλήσεις και την ενίσχυση της συνεργασίας.