ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Ελληνική Βουλή συνεδρίαση
Φωτο: Dimitris Peristeris / SOOC

Σεμερτζίδου στη Βουλή: Διαψεύδει παρατυπίες στη χρήση αγροτικών ενισχύσεων

Η Καλλιόπη Σεμερτζίδου κατέθεσε στην εξεταστική, αρνούμενη ότι αγροτικές επιδοτήσεις χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς, παρουσιάζοντας τα ποσά που έλαβε και μιλώντας για απειλές και πίεση τους τελευταίους μήνες.

Η παραγωγός Καλλιόπη Σεμερτζίδου, καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το σύστημα πληρωμής των αγροτικών ενισχύσεων, διέψευσε ότι μέρος των κοινοτικών επιδοτήσεων δεν διατέθηκε για τον δηλωθέντα σκοπό. 

Όπως ανέφερε, «δεν ισχύει ότι μέρος των κοινοτικών επιδοτήσεων δεν διατέθηκε για τον δηλωθέντα σκοπό», ενώ τόνισε πως δεν έχει στην κατοχή της κανένα περιουσιακό στοιχείο, εκτός από ένα μηχανάκι.

Η κ. Σεμερτζίδου δήλωσε ότι είναι αγρότισσα από το 2017 και καλλιεργεί περίπου 350 στρέμματα. Παρουσίασε αναλυτικά τα ποσά των επιδοτήσεων που έλαβε τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας αύξηση από 3.450 ευρώ το 2019 σε 54.829 ευρώ το 2024.

Αναφορικά με το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης του Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος, υποστήριξε ότι οι αναφορές περί μετακίνησης χρημάτων βασίζονται σε υπόνοιες και δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

 Για τα πολυτελή αυτοκίνητα του συντρόφου της, Χρ. Μαγειρία, επισήμανε ότι αποκτήθηκαν νόμιμα πριν από τη διερευνούμενη περίοδο και δεν σχετίζονται με τις αγροτικές ενισχύσεις.

Η κ. Σεμερτζίδου διευκρίνισε ότι ως στέλεχος της ΝΔ είχε θέσει υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές του 2019 και τις περιφερειακές του 2023, χωρίς να της ζητηθεί παραίτηση από το κόμμα, καθώς ήταν προσωπική της απόφαση.

Ερωτώμενη για το αν τα 1,9 εκατ. ευρώ που έλαβε η οικογένεια Μαγειρία χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων ή για πολυτελή διαβίωση, απάντησε αρνητικά. Τόνισε ότι όλα έγιναν νόμιμα και υπό τον έλεγχο των φορολογικών αρχών.

Σε ερώτηση για το αν είχε κερδίσει λαχείο ή τζόκερ, απάντησε ότι δεν θυμάται πότε, επισημαίνοντας πως αν το ποσό ήταν σημαντικό, θα το θυμόταν.

Στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Ξανθόπουλου, για το ενδεχόμενο επιστροφής επιδοτήσεων αν διαπιστωθεί ότι δεν διατέθηκαν για τον δηλωθέντα σκοπό, η κ. Σεμερτζίδου απάντησε πως είναι βέβαιη ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, αλλά διαβεβαίωσε πως θα συνεργαστεί με τις αρχές αν χρειαστεί.

Τέλος, αναφέρθηκε στις προσωπικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικογένειά της τους τελευταίους μήνες, δηλώνοντας ότι δέχεται απειλές και έχει δεχθεί μηνύματα και τηλεφωνήματα που την κάνουν να φοβάται για την ασφάλειά της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στέφανος Τζουμάκας ομιλία ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζουμάκας: Διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων για το χάος στις αγροτικές ενισχύσεις

Ο Στέφανος Τζουμάκας επισήμανε πως διαφθορά υπήρξε λόγω έλλειψης οργανωμένης πολιτικής σε αγροτικές ενισχύσεις μετά την ένταξη στην ΕΟΚ, ενώ ανέφερε προσπάθειες μεταφοράς του Οργανισμού Τροφίμων με στόχο κομπίνες.
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπατζελή: Κλειδί στις αγροτικές ενισχύσεις η χρονική στιγμή των αιτήσεων

Η Κατερίνα Μπατζελή δήλωσε πως το πρόβλημα στις αγροτικές ενισχύσεις δεν είναι ο τεχνικός σύμβουλος, αλλά το πότε ανοίγουν οι αιτήσεις. Τόνισε πως εντοπίστηκαν παρατυπίες, έγιναν περικοπές και εστάλησαν υποθέσεις σε OLAF και δικαστήρια.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Κατάθεση Μπατζελή στην εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ εκθέτει την κυβέρνηση

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει μετατραπεί σε «ιστορική αναδρομή» με ευθύνη της πλειοψηφίας, ώστε να κοπεί η συζήτηση για την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την περίοδο 2019 2025.
Σημαία Νέας Δημοκρατίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Η Μπατζελή παραδέχτηκε το διαχρονικό πρόβλημα στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Κατερίνα Μπατζελή, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αναγνώρισε τα διαχρονικά προβλήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ και τόνισε πως παρέπεμπε παραβατικές συμπεριφορές στη Δικαιοσύνη, σε αντίθεση με άλλους πρώην υπουργούς ΠΑΣΟΚ.
Σημαία Νέας Δημοκρατίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Ο Καρασμάνης επιβεβαιώνει ευθύνες δεκαετιών για την κρίση στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Πηγές ΝΔ αναφέρουν ότι ο Γ. Καρασμάνης στην εξεταστική είπε πως τα μέτρα για τους βοσκοτόπους είχαν έγκριση Κομισιόν και ότι αν είχαν ολοκληρωθεί τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης το 2015 δεν θα υπήρχε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Η κατάθεση Καρασμάνη διαφώτισε το σκάνδαλο αγροτικών ενισχύσεων

Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Καρασμάνης στην Εξεταστική Επιτροπή ανέφερε ότι η «τεχνική λύση» για τους βοσκοτόπους ήταν μεταβατική και θα έπαυε με τα σχέδια βόσκησης, τα οποία δεν υλοποιήθηκαν, οδηγώντας στη σημερινή κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ.