ΓΔ: 2033.97 0.73% Τζίρος: 205.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Παύλος Μαρινάκης Συνέντευξη
Ο Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια δήλωσης ως κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα.

Μαρινάκης: Στρατηγική ενίσχυσης εσόδων χωρίς νέους φόρους και μείωση ΕΝΦΙΑ

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση ενισχύει έσοδα μέσω ανάπτυξης και πάταξης φοροδιαφυγής, χωρίς νέους φόρους, προαναγγέλλοντας γενναία φορολογική μεταρρύθμιση.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, υπογράμμισε τη στρατηγική της κυβέρνησης για την ενίσχυση των κρατικών εσόδων, χωρίς την επιβολή νέων φόρων

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του ΣΚΑΪ με τους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο, επεσήμανε ότι η «μεγαλύτερη πίτα» στον προϋπολογισμό προέρχεται κυρίως από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη. 

Όπως ανέφερε, «αντιμετωπίζοντας τη φοροδιαφυγή, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, άρα οι άνθρωποι αυτοί πληρώνουν στο κράτος και δεν πληρώνονται από το επίδομα ανεργίας και από την ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το μεγαλύτερο μέρος των νέων εσόδων προέρχεται από τρεις πηγές κατά 80%-90%: την προσπάθεια εξάλειψης της φοροδιαφυγής, τη σταθερή αύξηση της απασχόλησης και τη συνολική ενίσχυση της οικονομίας. Ενδεικτικά, οι επενδύσεις αυξήθηκαν από 20 δισ. σε 36 δισ. ευρώ, ενώ, όπως τόνισε, «72 άμεσοι και έμμεσοι φόροι μειώθηκαν από το 2019 μέχρι σήμερα».

Ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στη νέα φορολογική μεταρρύθμιση που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντάς την ως τη «πλέον γενναία» καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν κλείνει τα μάτια σε κανέναν, δεν αφήνει στην άκρη κανέναν»

Όπως εξήγησε, η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη παρέμβαση μείωσης φόρων που έχει γνωρίσει η οικονομία, επεκτείνοντας τις μειώσεις των προηγούμενων ετών τόσο στους άμεσους όσο και στους έμμεσους φόρους.

Επιπλέον, τόνισε ότι η συγκεκριμένη πολιτική απαντά στις μακροχρόνιες προκλήσεις που αντιμετώπιζε η ελληνική μεσαία τάξη και οι μικρομεσαίοι, στους οποίους, όπως είπε, «για ολόκληρες δεκαετίες η φορολογία επιβάρυνε δυσανάλογα»

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, επισημαίνοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί μείωση της τάξης του 30%, αλλά τελικά η πραγματική μείωση έφτασε το 35%, ενώ για τα ασφαλισμένα ακίνητα το ποσοστό αυτό άγγιξε το 50%, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω πολλούς πολιτικούς στην Ελλάδα που […] έχουνε πει κάτι και το έχουν κάνει περισσότερο».

Σε ερώτηση σχετική με την πολιτική παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «η χώρα έχει κουραστεί και υποφέρει από ταμπέλες και ετικέτες», υπογραμμίζοντας πως η πολιτική ταυτότητα ενός ηγέτη δεν αποδεικνύεται από δημόσιες δηλώσεις ή προγράμματα, αλλά από τις πράξεις του όταν έχει την εξουσία. Συμπλήρωσε ότι «το σήμερα και το αύριο ενδιαφέρει την κοινωνία» και ότι οι κινήσεις κάθε πολιτικής δύναμης κρίνονται εκ του αποτελέσματος και όχι από το ιδεολογικό τους προφίλ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Κύπρου στο ζήτημα της ενεργειακής διασύνδεσης, ο Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να προχωρήσει το έργο, εφόσον λυθούν ζητήματα που αφορούν το δημοσιονομικό κόστος.

 Υπογράμμισε πως το συγκεκριμένο έργο έχει στρατηγική σημασία τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ευρώπη, αλλά δεν μπορεί να επιβαρύνει μόνο τον Έλληνα φορολογούμενο. Όπως ανέφερε, «είναι ένα έργο που πρέπει να προχωρήσει […] είναι καλύτερο να το δούμε με λεπτομέρεια». Τέλος, σημείωσε την άριστη συνεργασία σε εθνικά ζητήματα, επισημαίνοντας τη σημασία της οικονομικής διάστασης του έργου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαχείριση αρχείων υπολογιστή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επέκταση των έξυπνων φορολογικών ελέγχων με Risk Analysis προτείνει το ΚΕΠΕ

Η μελέτη του ΚΕΠΕ προτείνει την πλήρη εφαρμογή του Risk Analysis, της μεθόδου στοχευμένων φορολογικών ελέγχων με τεχνητή νοημοσύνη που ήδη χρησιμοποιεί η ΑΑΔΕ, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και τα έσοδα.
Κυριάκος Μητσοτάκης αυτοκίνητο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στόχος μας καθημερινά η βελτίωση της ζωής των πολιτών

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Πεντέλη για να επιθεωρήσει την πορεία της αναδάσωσης μετά τη φωτιά του 2024. Παράλληλα, βρέθηκε και στο ανακαινισμένο κλειστό γυμναστήριο, που αποκαταστάθηκε πλήρως.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 45 με 50 δισ. το "μαύρο" χρήμα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα εκτιμά το ΚΕΠΕ

Στα 45 με 50 δισ. ευρώ υπολογίζεται η παραοικονομία στην Ελλάδα, με το 20,9% του ΑΕΠ να κινείται εκτός επίσημης οικονομίας, παρά τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσω των ψηφιακών μέτρων που έχουν ενεργοποιηθεί.
Συμβούλιο της Επικρατείας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνταγματική η τεκμαρτή φορολόγηση των επαγγελματιών σύμφωνα με το ΣτΕ

Το ΣτΕ έκρινε συνταγματική την τεκμαρτή φορολόγηση επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, απορρίπτοντας τις προσφυγές, ανοίγοντας τον δρόμο για αυξημένους φόρους στα εισοδήματα του 2026. Πιθανή η κατάργηση του τεκμαρτού το 2027.
Λάζαρος Τσαβδαρίδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβδαρίδης: Η Βοιωτία αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, συμμετείχε στην παρουσίαση του Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης Βοιωτίας, τονίζοντας τη σημασία του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων και των νέων επενδύσεων.