ΓΔ: 2657.05 -0.75% Τζίρος: 258.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
Φώτο: SOOC

Χατζηδάκης: Στρατηγικά έργα σε Μακεδονία και Θράκη στο επίκεντρο κυβέρνησης

Σε σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η ανάπτυξη Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί κυβερνητική δέσμευση, με έργα όπως το μετρό, τα νοσοκομεία και το flyover.

Σε μία σημαντική σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Μακεδονίας συζήτησαν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται στην περιοχή. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, του υφυπουργού Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Κώστα Γκιουλέκα και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη.

Ο Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως η ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, επισημαίνοντας τόσο την οικονομική όσο και την κοινωνική σημασία της περιοχής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν πρόκειται απλώς για μια κυβερνητική δήλωση, αλλά για δέσμευση που αποτυπώνεται σε μεγάλα έργα υποδομής και παρεμβάσεις.

Ο ίδιος αναφέρθηκε διεξοδικά στις σημαντικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως ανέφερε: «Την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι δοκιμές των συρμών για την επέκταση του μετρό έως την Καλαμαριά και μέσα στο α' τρίμηνο του 2026 το έργο αυτό θα παραδοθεί».

 Παράλληλα, τα έργα στο flyover προχωρούν πιο γρήγορα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ενώ η κατασκευή του ενός από τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της πόλης έχει ήδη ξεκινήσει και προχωρούν οι αδειοδοτήσεις και για το δεύτερο.

Σε απάντηση σε ερωτήματα που τέθηκαν από τους δημάρχους, ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο σχέδιο μεταρρύθμισης των πολεοδομιών, διαβεβαιώνοντας πως «οι Δήμοι θα διατηρήσουν κρίσιμες αρμοδιότητες με προστιθέμενη αξία, όπως η ρυμοτομία και ο τοπικός πολεοδομικός σχεδιασμός».

 Θα συσταθεί, επίσης, ένας σύγχρονος και διαφανής ελεγκτικός μηχανισμός, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης για πολίτες και φορείς.

Έμφαση δόθηκε και στο Εθνικό Σχέδιο Υδάτων και στη διαχείριση της λειψυδρίας, με τη ρητή διαβεβαίωση πως το νερό παραμένει δημόσιο και προσιτό αγαθό. Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι απαιτείται ένας ολιστικός σχεδιασμός και οικονομίες κλίμακας, επιταχύνοντας τις επενδύσεις ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων στην περιοχή.

Στο επίκεντρο τέθηκε και η διαδικασία για τις ενισχύσεις των αγροτών μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να τονίζει ότι οι πληρωμές δεν μπορούν να εκταμιευτούν χωρίς τη συμπερίληψη του αριθμού ταυτότητας ακινήτου (ΑΤΑΚ) στις αιτήσεις. 

Η παράταση που αποφασίστηκε έως 30 Σεπτεμβρίου αφορά αποκλειστικά τη συμπλήρωση του ΑΤΑΚ για αιτήσεις που θα έχουν υποβληθεί έως 29 Αυγούστου.

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», προανήγγειλε ενίσχυση του ρόλου των Δήμων σε συνδυασμό με επικείμενες ανακοινώσεις για την υλοποίηση του προγράμματος.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε τέλος στον Δυτικό Προαστιακό Θεσσαλονίκης, με τον κ. Χατζηδάκη να το χαρακτηρίζει «αναγκαίο έργο», που θα αποτελέσει προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ενώ η περαιτέρω συζήτηση επί του θέματος προγραμματίστηκε για τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με παραγωγικούς φορείς.

Στην ευρεία αυτή σύσκεψη, εκτός από κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, συμμετείχαν η περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πλήθος δημάρχων της περιφέρειας.

 Παρόντες ήταν ακόμα εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος και θεσμικοί παράγοντες, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα για συντονισμένη δράση προς ενίσχυση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής στην Κεντρική Μακεδονία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Προτεραιότητα σε Θεσσαλονίκη, Μακεδονία και Θράκη

Ο Κωστής Χατζηδάκης δηλώνει ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με τα περισσότερα έργα στη χώρα, τονίζοντας την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε Θεσσαλονίκη, Μακεδονία και Θράκη. Η ανάρτησή του συνοδεύεται από σχετικό βίντεο.
Σταθμός μετρό Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Με έργα αλλάζει η Θεσσαλονίκη – Ψηλά η Βόρεια Ελλάδα

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε την επέκταση του Μετρό, το fly over που ολοκληρώνεται το 2027 και οκτώ νέα έργα στη Θεσσαλονίκη. Τόνισε την άνοδο της Β. Ελλάδας σε εξαγωγές, ΑΕΠ, τουρισμό και επιχειρηματικότητα τα τελευταία χρόνια.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Γκιουλέκας: Νέα σελίδα σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα

Ο Κ. Γκιουλέκας τόνισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει αλλαγές όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με έργα όπως το μετρό, το flyOver, το νέο παιδιατρικό νοσοκομείο και την ανάπλαση της ΔΕΘ.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Προκλητικές οι αντιδράσεις για την επίθεση στη Θεσσαλονίκη

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτήρισε προκλητικές τις αντιδράσεις για την επίθεση στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναφέρθηκε στις εκλογές, τις δημοσκοπήσεις και την πορεία της ΝΔ.