ΓΔ: 2002.91 -0.42% Τζίρος: 176.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σημαίες κρατών μελών της ΕΕ στην είσοδο ευρωπαϊκού κτιρίου στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα υπέγραψε τη διακήρυξη ΕΕ για την ευαισθητοποίηση ΑμεΑ

Η Ελλάδα συνυπέγραψε την ευρωπαϊκή διακήρυξη για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, ενισχύοντας τη δράση και την ορατότητα τους, με νέα μέτρα στήριξης και προσβασιμότητας.

Η Ελλάδα, μέσω του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, συνυπόγραψε τη Διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ευαισθητοποίηση των Ατόμων με Αναπηρίες, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Πολωνίας στο Συμβούλιο της ΕΕ. 

Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται ως σημαντικό βήμα ενίσχυσης του ευρωπαϊκού μετώπου για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, ενισχύοντας τη σημασία του διαλόγου και της δράσης στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη «Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Αναπηρία», με στόχο τη συνδιαμόρφωση της κοινωνικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ΑμεΑ. 

Η χώρα μας, ανάμεσα στα 25 κράτη μέλη που υπέγραψαν τη διακήρυξη, στηρίζει έμπρακτα την ευρωπαϊκή προσπάθεια για ενίσχυση της ορατότητας του αναπηρικού κινήματος.

Όπως τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, «η κοινωνία ευαισθητοποιείται όταν οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα και προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις»

Η ελληνική κυβέρνηση επενδύει σε ένα πλέγμα πολιτικών που μεταφράζονται σε συγκεκριμένες δράσεις: προσφορά 15.000 ηλεκτρικών αμαξιδίων χωρίς οικονομική επιβάρυνση στους δικαιούχους, αναβάθμιση κατοικιών για 2.500 άτομα με αναπηρία, ψηφιακή εκπαίδευση σε νέους κόμβους ενδυνάμωσης, καθώς και υλοποίηση του προγράμματος Προσωπικός Βοηθός για 1.500 άτομα μέχρι σήμερα. 

Επιπλέον, το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» διευρύνει τις επιλογές στέγασης με έμφαση στην προσβασιμότητα.

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, πρόσθεσε πως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ορατότητα των Ατόμων με Αναπηρία στην κοινωνία. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία επικεντρώνεται τόσο στην εξασφάλιση της ανεξάρτητης διαβίωσης και της προσβασιμότητας, όσο και στην ενημέρωση & εκπαίδευση της κοινωνίας για θέματα συμπερίληψης. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η Ελλάδα για πρώτη φορά διαθέτει και το σχέδιο και τη βούληση, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους».

Με την υπογραφή της Διακήρυξης της ΕΕ για την Ευαισθητοποίηση για τα Άτομα με Αναπηρίες, η Ελλάδα συντονίζεται με τα υπόλοιπα κράτη μέλη στη δέσμευση για την καταπολέμηση των στερεοτύπων και την ενίσχυση της ορατότητας των ΑμεΑ. 

Η στρατηγική αυτή τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής προσπάθειας για μια κοινωνία δίκαιη, συμπεριληπτική και προσβάσιμη σε όλους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Κόστα πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή πρόταση Ελλάδας - Πολωνίας για την αντιπυραυλική άμυνα της Ευρώπης

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντ. Κόστα, οι συζητήσεις των 27 για την άμυνα επικεντρώθηκαν σε τρία κύρια θέματα: στις στρατιωτικές δυνατότητες, στη χρηματοδότηση και στις συνεργασίες.
ΔΙΕΘΝΗ

Υπέρ της κοινής ελληνο-πολωνικής αντιπυραυλικής ασπίδας ο Ζ. Μπορέλ

«Έχουμε μια εσωτερική αγορά για εμπορικές συναλλαγές, γιατί να μην έχουμε ένα κοινό αμυντικό αεροπορικό σύστημα, προκειμένου να υπερασπιστούμε ολόκληρο τον εναέριο χώρο με μια κοινή δυνατότητα;» είπε ο Μπορέλ.
Κυριάκος Πιερρακάκης συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας ενόψει ένταξης Βουλγαρίας στο ευρώ

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ευρώπη και στηρίζει την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη από 1η Ιανουαρίου 2026.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Οι Ευρωβουλευτές ξεκαθαρίζουν τη θέση τους για το δικαίωμα βέτο στην ΕΕ

Οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ διευκρινίζουν ότι καταψήφισαν την κατάργηση της ομοφωνίας στις ενταξιακές διαδικασίες της ΕΕ, απορρίπτοντας δημοσιεύματα που παραποιούν τη στάση τους.
Στράτος Πρωτοψάλτης ομιλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοψάλτης: Δεν υπάρχει αδειοδοτημένο εμβόλιο για την ευλογιά αιγοπροβάτων

Ο γγ Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπύρος Πρωτοψάλτης, τόνισε ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο για την ευλογιά αιγοπροβάτων στην ΕΕ και ζήτησε αυστηρή τήρηση μέτρων βιοασφάλειας και ελέγχων.
Υπουργός Δικαιοσύνης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κώστας Τσιάρας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας συμμετέχει στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί η νέα ΚΑΠ 2028-2034, η βιώσιμη παραγωγή και οι αλιευτικοί κανόνες της Ένωσης.