ΓΔ: 1802.06 1.27% Τζίρος: 343.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:17
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτραίτο
φώτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Μητσοτάκης – Μερτς: Η ενεργειακή ατζέντα και το στοίχημα της διασύνδεσης

Τα ενεργειακά θα βρεθούν στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών. Η Αθήνα προωθεί μεγάλες διασυνδέσεις και στρατηγικές συνεργασίες με τη Γερμανία σε πράσινη ενέργεια και υποδομές μεταφοράς.

Θέματα ενέργειας αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νέο Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, σήμερα στο Βερολίνο.

Παρότι και οι δύο ηγέτες θα επικεντρωθούν στο μεταναστευτικό και στα εξοπλιστικά προγράμματα είναι πιθανό να τεθούν σημαντικά ενεργειακά έργα, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Γερμανίας.

«Τα ενεργειακά έργα συγκαταλέγονται στα κορυφαία θέματα των δύο χωρών», αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Μετά τις συμφωνίες που υπογράφηκαν χθες στη Ρώμη στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος και Ιταλίας, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ και η Terna, διαχειριστές των δύο χωρών, υπέγραψαν χθες Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών, μια επένδυση ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Green Aegean Interconnector

Καθώς οι νέες διασυνδέσεις θεωρούνται από πολλούς στην Ευρώπη πως είναι η λύση στις ακριβές τιμές ρεύματος, το έργο της διασύνδεσης Ελλάδας-Γερμανίας (Green Aegean Interconnector) αποκτά νέα δυναμική.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μερτς βλέπει θετικά το έργο, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας του.

Παράλληλα, στην Αθήνα, στελέχη του ΑΔΜΗΕ τονίζουν ότι προχωρά ο σχεδιασμός του έργου που φιλοδοξεί να εξάγει μελλοντικά πράσινη ενέργεια από την Ελλάδα ως τη Γερμανία με ενδιάμεσους σταθμούς τη Σλοβενία και την Αυστρία.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Green Aegean Interconnector θα διαθέτει συνολική δυναμικότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 3 GW, που με περαιτέρω ανάπτυξή του θα μπορεί να φτάσει έως τα 9 GW. Το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται σε πάνω από 8 δισ. και περιλαμβάνει υποθαλάσσια διέλευση από την Ελλάδα μέσω Αδριατικής έως τη Σλοβενία, και στη συνέχεια μέσω χερσαίας διαδρομής προς Αυστρία και Νότια Γερμανία.

Ενδιαφέρον για υδρογόνο

Στο μέτωπο του υδρογόνου, υπάρχουν επίσης φιλόδοξα σχέδια που ενώνουν τις δύο χώρες.

Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι η χώρα τους έχει μεγάλο συμφέρον από την εισαγωγή υδρογόνου και ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση.

Αν και ο κλάδος στη χώρα μας βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακή φάση ανάπτυξης, μελέτη του ΔΕΣΦΑ αναδεικνύει τη δυνατότητα της Ελλάδας να αναδειχθεί εκ των βασικών προμηθευτών «πράσινου» υδρογόνου για την Γερμανία.

Μάλιστα, η μελέτη κατατάσσει την ελληνική αγορά στις πιο ανταγωνιστικές επιλογές για τη Γερμανία σχετικά με το κόστος παραγωγής πράσινου υδρογόνου.

Τονίζεται ότι ο Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που θα γίνει δεκτός στην καγκελαρία και η συνάντηση τους έχει προγραμματιστεί στις 13:00 (ώρα Ελλάδας). Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο και το βράδυ ο πρωθυπουργός θα μιλήσει ως επίτιμος προσκεκλημένος στο ετήσιο συνέδριο του Economic Council Germany.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Hydrogen-Hydrogono-Agogos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΕΝ: Μπαίνουν κανόνες για την παραγωγή βιομεθανίου και υδρογόνου

Με νομοσχέδιο που έδωσε σε διαβούλευση το ΥΠΕΝ εισάγεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ενίσχυση της συμμετοχής βιομεθανίου και υδρογόνου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και την προστασία του περιβάλλοντος.
DESFA, Maria Rita Galli
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H2DRIA: Σε τροχιά υλοποίησης ο ελληνικός αγωγός υδρογόνου από τον ΔΕΣΦΑ

Το έργο H2DRIA αποτελεί τον ελληνικό βραχίονα του διαδρόμου South East Europe Hydrogen Corridor εντάσσοντας τη χώρα στον ενεργειακό χάρτη της επόμενης μέρας, με έμφαση στη μεταφορά καθαρής ενέργειας.