ΓΔ: 2355.67 0.65% Τζίρος: 240.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
Φώτο: SOOC

Κυρώθηκε η τουριστική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σαν Μαρίνο

Η Βουλή ενέκρινε, με σημαντική πλειοψηφία, τη Συμφωνία συνεργασίας στον τουριστικό τομέα μεταξύ Ελλάδας και Σαν Μαρίνο, η οποία υπεγράφη τον Ιούνιο του 2021.

Κυρώθηκε με ευρεία πλειοψηφία, από την Ολομέλεια της Βουλής, η Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σαν Μαρίνο για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού που είχε υπογραφεί τον Ιούνιο του 2021.

Υπέρ της Συμφωνίας τάχθηκαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΙΚΗ και "Σπαρτιάτες" ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε και η Ελληνική Λϋση μαζί με Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, δήλωσαν "παρών".

Η υφυπουργός Τουρισμού, Άννα Καραμανλή, χαρακτήρισε τη Συμφωνία ως «ένα ακόμα βήμα εξωστρεφούς τουριστικής ανάπτυξης» ενώ η αντιπολίτευση εστίασε τους προβληματισμούς της στο αόριστο πλαίσιο, όπως ισχυρίστηκε, σε ό,τι αφορά τα ανταποδοτικά οφέλη υπέρ των τοπικών κοινωνιών και τη βελτίωση των εργασιακών δικαιωμάτων στον τουριστικό κλάδο.

Εν τω μεταξύ, έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε, με επίκεντρο την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Νότη Μηταράκη και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, Παύλο Γερουλάνο και του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παπά.

Αφορμή στάθηκαν οι κατηγορίες του κ. Γερουλάνου για «πολιτική λαδωμένης χαρτοπετσέτας» και «έλλειψη ολοκληρωμένου οικονομικού σχεδιασμού της κυβέρνησης που οδήγησαν την Ελλάδα στην χρεοκοπία».

«Συμφωνώ ότι η χώρα χρεοκόπησε όταν δεν είχε σχέδιο. Αυτό είναι πάρα πολύ σωστό. Μου θύμισε την περίοδο του 2010 την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, η οποία εξελέγη σε μια εποχή διεθνούς οικονομικής κρίσης, όταν η ΝΔ προεκλογικά είχε προειδοποιήσει ότι είναι ιδιαίτερα περιορισμένος ο δημοσιονομικός χώρος και απαιτείται πάγωμα μισθών και αυξήσεων για να ανταπεξέλθουμε. Εξελέγη η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, η οποία με τα λεφτόδεντρα και τα λεφτά υπάρχουν και τις ενέργειες που έκανε για την αύξηση των δαπανών και τη μείωση των φορολογικών εσόδων, οδήγησε στον εκτροχιασμό των ελλειμμάτων και αυτή η έλλειψη σχεδίου οδήγησε στο πρώτο μνημόνιο. Μου θύμισε επίσης το 2015, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα στελέχη της οποίας νόμιζαν ότι θα κάνουν μία διαπραγμάτευση και θα αλλάξει το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν με πολύ τραγικές δημοσιονομικές συνέπειες για τη χώρα. Άρα, πράγματι σε αυτή τη χώρα χρεοκοπήσαμε όταν δεν είχαμε σχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.

«Η χώρα χρεοκόπησε όχι από την δημιουργία του κοινωνικού κράτους αλλά από το ότι δεν είχαμε ολοκληρωμένη οικονομική πολιτική αλλά πολιτική της λαδωμένης χαρτοπετσέτας. Ήταν η εποχή της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή όπου ο τότε υπουργός Οικονομικών έγραφε τους στόχους της χώρας σε λαδωμένες χαρτοπετσέτες, όπως και η εποχή με τα λεφτόδεντρα που ανακάλυψε ο κ. Μητσοτάκης αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης όπου έργα μπαίνουν, βγαίνουν, χωρίς κανένα σχεδιασμό και έχουν οδηγήσει την Ελλάδα να μένει κολλημένη στην πρωτελευταία θέση στην ΕΕ στην αγοραστική δύναμη», υποστήριξε ο κ. Γερουλάνος.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπάς επιτέθηκε στη κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι «λέει και δίνει πολλά μόνο σε λίγους», «δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων ενώ δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τις παγκόσμιες ανησυχητικές διεθνείς εξελίξεις μετά τους εξωφρενικούς δασμούς που ανακοίνωσε ο Τραμπ» και τόνισε ότι «αντί να λύνει, πολλαπλασιάζει και βαθαίνει τα κοινωνικά προβλήματα, επιμένοντας στην ίδια αντιλαϊκή στρατηγική, υπέρ των ισχυρών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Όχι σε προανακριτική για Λιβανό και Αραμπατζή από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ

Η Βουλή απέρριψε τις προτάσεις ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέας Αριστεράς για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ για τον Σπήλιο Λιβανό και τη Φωτεινή Αραμπατζή, μετά από μυστική ψηφοφορία.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιπαράθεση στη Βουλή για Λιβανό και Αραμπατζή

Η Τζώρτζια Κεφαλά, βουλευτής Πλεύσης Ελευθερίας, ανακοίνωσε τη στήριξη σε προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προκαταρτικής επιτροπής για Λιβανό και Αραμπατζή για τις επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ, καταγγέλλοντας προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση.
Ελληνικό κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Στ. Κελέτσης ζητά απόρριψη της προανακριτικής ως αβάσιμης

Ο εισηγητής της ΝΔ, Σταύρος Κελέτσης, ζήτησε να απορριφθούν οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για προκαταρτική επιτροπή, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία κατά Λιβανού και Αραμπατζή για τις επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σπήλιος Λιβανός στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ολομέλεια η συζήτηση για προανακριτική Λιβανού-Αραμπατζή

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά Λιβανού και Αραμπατζή σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με ψηφοφορία να ακολουθεί. Η διαδικασία περιλαμβάνει τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών και μυστική ψηφοφορία.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζήτηση στη Βουλή για προανακριτική επιτροπή Λιβανού και Αραμπατζή

Στις 21 Μαΐου θα συζητηθούν στην Ολομέλεια οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς για τη σύσταση ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής σχετικά με τους πρώην υπουργούς Σπήλιο Λιβανό και Φωτεινή Αραμπατζή.