«Ήταν μια συνάντηση σε καλό κλίμα, το οποίο δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει ειλικρινής και στενότερη συνεργασία το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να μην υπάρχουν προκλήσεις και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια θετική ατζέντα προς όφελος και των δύο λαών και της σταθερότητας της περιοχής» είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σημείωσε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, όπως η σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. «Στόχος είναι να συγκληθεί στη Θεσσαλονίκη και να συζητηθούν τα θέματα που έχουν να κάνουν με την πρόοδο της οικονομικής συνεργασίας και με τη αντιμετώπιση θρησκευτικών συμβόλων όπως είναι για την Ελλάδα η επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης, καθώς επίσης το προσφυγικό» είπε.
Στη συνάντηση όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συζητήθηκε το προσφυγικό, το Κυπριακό, θέματα οικονομικής συνεργασίας και η αντιμετώπιση θρησκευτικών συμβόλων. «Θέλουμε να χτίσουμε μια θετική ατζέντα και θα δούμε πως θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα» τόνισε.
Επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε την εφαρμογή της κοινής δήλωσης της ΕΕ-Τουρκίας που είναι, όπως τόνισε, προς το συμφέρον και των δύο χωρών. «Για να γίνει αυτό χρειάζεται καλύτερος έλεγχος στο εσωτερικό της Τουρκίας των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών», υπογράμμισε. Ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνάντηση του Γιώργου Κουμουτσάκου με τον Τούρκο υπουργό Σουλεϊμάν Σοϊλού για να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των ροών προς τη χώρα μας.
Επίσης ο κ. Πέτσας είπε ότι για το Κυπριακό έγινε ειλικρινής συζήτηση, ενώ για το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών τόνισε ότι «οι συζητήσεις του Κύπριου προέδρου με τον κ. Ακιντζί έχουν προχωρήσει σε αρκετά επίπεδα και δεν θέλουμε να υπάρχουν αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας που να τορπιλίζουν τις συζητήσεις των δύο κοινοτήτων, όπως επισκέψεις στην Αμμόχωστο ή δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που προκαλούν προβλήματα». «Ελπίζουμε ότι αυτό θα το δούμε να ξετυλίγεται το επόμενο διάστημα με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας» είπε.
Για την προσέλκυση ξένων επενδυτών ο κ. Πέτσας είπε ότι έγιναν συζητήσεις και με την JP Morgan και την Goldman Sachs και με οικονομικούς διευθυντές αμερικανικών εταιριών και φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον και για τον τουρισμό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πορεία των αποκρατικοποιήσεων.
Σε ερώτηση για τη συνεργασία με τους θεσμούς και την μείωση των πλεονασμάτων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Στο παρελθόν κάθε διαφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς ήταν αρκετή να δημιουργήσει πρόβλημα στις αγορές. Εδώ διαπιστώνουμε το ενδιαφέρον επενδυτών που θέλουν να προχωρήσουμε πιο τολμηρά στο μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο αλλά και στις μειώσεις φόρων που θα προσελκύσουν κεφάλαια. Θέλουμε να κερδίσουμε σε αξιοπιστία και μαζί με τους εταίρους μας θέλουμε να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα με μία συζήτηση που θα γίνει το 2020, ώστε να έχουμε μείωση των πλεονασμάτων από το 2021 και ο δημοσιονομικός χώρος που θα υπάρξει να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των φόρων και τη στήριξη της οικογένειας και των πιο αδύναμων.