ΓΔ: 1500.8 0.52% Τζίρος: 47.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:29:35 DATA
Nikos Dendias, Ypourgeio Amynas
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Θόλος, Belharra και drones οδηγούν τις Ένοπλες Δυνάμεις στη νέα εποχή

Διπλός αντιαεροπορικός και αντι-drone θόλος, φρεγάτες και drones αναμένεται να ενισχύσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις τα επόμενα χρόνια. Μέσα στο πρώτο δίμηνο το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Ποια νομοσχέδια θα πάνε Βουλή.

Με οδηγό την «Ατζέντα 2030», το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ξεκίνησε το 2025 εστιάζοντας στην ενίσχυση του ανθρώπινου και υλικού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Βασική προτεραιότητα τη νέα χρονιά είναι πρώτα και κύρια η φροντίδα του προσωπικού και στη συνέχεια η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2025 αναμένεται να παρουσιαστεί το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων που θα έχει δωδεκαετή ορίζοντα, ενώ θα υπάρχει απόλυτη προτεραιοποίηση των προγραμματών, όπως έχει πει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, προκειμένου να υπάρχει απόλυτη τήρηση του δημοσιονομικού πλαισίου. Διπλός αντιαεροπορικός και αντι-drone θόλος, φρεγάτες και φυσικά drones αναμένεται να ενισχύσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις τα επόμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το 2025 είναι χρονιά ορόσημο για το Πολεμικό Ναυτικό καθώς μετά από 27 χρόνια αναμένεται μέχρι το καλοκαίρι το πρώτο καινούργιο πλοίο, η πρώτη φρεγάτα FDI Belharra, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου πιθανώς και η δεύτερη. 

Πρόγραμμα καίριας σημασίας, το οποίο εκκρεμεί ακόμα, και το οποίο πλέον σύμφωνα με πληροφορίες θα υλοποιήσει το Πολεμικό Ναυτικό μόνο του, σε συνεργασία με ελληνικά ναυπηγεία είναι ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ. 

Τις πρώτες ημέρες του 2025 η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε το τελευταίο 24ο γαλλικό μαχητικό Rafale, το οποίο έφτασε την Πέμπτη στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και θα ενταχθεί επίσημα στην 332 Μοίρα «Γεράκι». Με την ολοκλήρωση της παραλαβής, η Μοίρα «Γεράκι» έχει πλέον 24 Rafale, εκ των οποίων τα 18 είναι μονοθέσια και τα 6 διθέσια. 

Παράλληλα, συνεχίζεται η αναβάθμιση των F-16, καθώς το 2025 η Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να έχει πλέον 30 F-16 Viper.

Αποφάσεις και υπογραφές θα πέσουν μέσα στο 2025 για τον ελληνικό διπλό αντιαεροπορικό και αντι-drone θόλο. Πρόκειται για πρόγραμμα με απόλυτη προτεραιότητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις ύψους 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τις δύο ισραηλινές εταιρείες IAI και Rafael βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.  

Η Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων θα ενσωματώσει τον καίριο ρόλο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς οι πολλαπλές τους επιχειρησιακές δυνατότητες και το χαμηλό τους κόστος, τους επιτρέπουν την ένταξή τους σε πάρα πολλές μονάδες και των τριών κλάδων. Άλλωστε τα πρόσφατα παραδείγματα στον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και του Ισραήλ, έχουν δείξει την χρησιμότητά τους.

Τα νομοσχέδια που είναι στα «σκαριά»

Η διάθεση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια φάνηκε από το τέλος του 2024, καθώς λίγες μόνο μέρες πριν την εκπνοή του χρόνου και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βγει στη διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Οικιστικό Πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ένα νομοσχέδιο που προωθεί τη σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εταιρία Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων» και διακριτικό τίτλο «ΕΤ.Α.Ε.Δ.», το οποίο θα λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος με βάση όμως τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Με το νομοσχέδιο αυτό, για πρώτη φορά δημιουργείται αυτοτελές νομικό πρόσωπο για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του στρατεύματος, αξιοποιώντας με αποδοτικό τρόπο ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, καθώς και σύγχρονα εργαλεία ανάπτυξης ακινήτων, προκειμένου να λειτουργεί αποτελεσματικά και αποδοτικά προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα το αντικείμενο του Σχεδίου Νόμου για πρώτη φορά επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα της στέγασης των μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν εκτάσεις που απελευθερώνονται από την κατάργηση ανενεργών ή υποστελεχωμένων στρατοπέδων. 

Ένα ακόμα νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο είναι αυτό για τα στρατιωτικά νοσοκομεία το οποίο έχει ήδη παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στόχο έχει να αντιμετωπίσει τις παθογένειες που υπάρχουν στα στρατιωτικά νοσοκομεία και συνολικά στις υγειονομικές δομές των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσα από την αναδιοργάνωσή τους και την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειάς τους. 

Μέσα στο 2025 αναμένεται και το νομοσχέδιο για τη θητεία, το οποίο όμως δεν αλλάζει τη χρονική διάρκεια της θητείας, αλλά τον τρόπο εκπλήρωσής της, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εντατικοποίηση της καθαρά στρατιωτικής εκπαίδευσης. Όπως έχει πει επανειλημμένα ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας, θα αποτελεί μια ολοκληρωμένη διαδικασία απόκτησης εκτεταμένων βασικών επιχειρησιακών γνώσεων αλλά και ανάπτυξης ειδικών δεξιοτήτων. Οι οπλίτες θα αποκτούν γνώσεις οι οποίες θα τους καθιστούν έτοιμους για τις σύγχρονες προκλήσεις. Με την ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτων, απαραίτητων για την επιβίωση στο πλαίσιο των σύγχρονων επιχειρήσεων, αλλά και ειδικοτήτων πιστοποιημένων. Επίσης, θα αλλάξει και η στολή και ο εξοπλισμός του μαχητή. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πήρε τα... όπλα η αμυντική βιομηχανία για το νομοσχέδιο του υπ. Άμυνας

Ο Σύνδεσμος των κατασκευαστών αμυντικού υλικού τονίζει ότι δεν θα υπάρξει συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα αν τα πνευματικά δικαιώματα για τα προϊόντα μένουν στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο.