ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
mitsotakis synenteyxis
φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Αυστηρές ποινές για παραβατικούς νέους αλλά και για τους γονείς

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να υπάρξει κανονιστική παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ζήτημα των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης και τους νέους και υπογράμμισε τη νέα εφαρμογή που προστατεύει τους μαθητές από ενέργειες bullying.

Θα αυστηροποιηθούν οι ποινές τόσο για τους νέους όσο και για τις οικογένειές τους καθώς όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, «μας έχει απασχολήσει όλους πάρα πολύ το ζήτημα της ανήλικης παραβατικότητας το οποίο παρατηρείται πιο έντονα τώρα με το άνοιγμα των σχολείων, τονίζοντας ότι με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στον Ποινικό Κώδικα η κυβέρνηση έχει δείξει καλά αντανακλαστικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BD, οι εισηγήσεις που δεχόταν το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο αρμόδιος υπουργός ΔικαιοσύνηςΓιώργος Φλωρίδης, για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, περιελάμβαναν βαριές ποινές και τσουχτερά πρόστιμα σε γονείς, καθώς επίσης και αναμορφωτικά μέτρα σε ηλικιακές ομάδες από 12 έως 15 ετών, ακόμα και για εκείνες τις περιπτώσεις που οι ανήλικοι κατέγραφαν και παρακολουθούσαν σκηνές βίας στα κινητά τους.

O κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως το ζήτημα αυτό, ειδικά για παιδιά και εφήβους είναι ένα ζήτημα εξαιρετικά πολυσύνθετο. «Αφορά πρωτίστως και τις ίδιες τις οικογένειες. Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει σε καμιά περίπτωση την οικογένεια ως τον βασικό πυρήνα ανατροφής των παιδιών, όμως έχουμε δυνατότητες να αυστηροποιήσουμε τις ποινές, και τα ζητήματα που αφορούν την παραμέληση των ανηλίκων».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως τα ζητήματα των νέων θα απασχολήσουν πολύ στο μέλλον όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και της Ευρώπης συνολικά «έχουν να κάνουν με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, το πώς συνδέεται η ψηφιακή με την πραγματική βία και πώς το bullying αποκτά πια και ένα ξεκάθαρο ψηφιακό αποτύπωμα, αλλά και ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ μεγάλη κρίση, παγκόσμια κρίση, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, και θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξει ανάγκη κανονιστικής παρέμβασης, κατά πάσα πιθανότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε το ζήτημα αυτό να αρχίσει να αντιμετωπίζεται στη ρίζα του. Μέχρι να γίνουν όμως όλα αυτά, εμείς έχουμε μια υποχρέωση να προστατεύσουμε τα παιδιά, τους εφήβους μας, ειδικά αυτά τα οποία είναι θύματα τέτοιων συμπεριφορών» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός «πιστεύω  ότι συνολικά στις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στον Ποινικό Κώδικα έχουμε δείξει καλά αντανακλαστικά. Γι' αυτό και οι στοχευμένες αλλαγές που θα εισηγηθεί τώρα το υπουργείο Δικαιοσύνης νομίζω ότι έχουν μια ιδιαίτερη αξία να αναδειχθούν: την αυστηρότερη ποινική μεταχείριση της οπλοκατοχής, ειδικά στους νέους, τη φυλάκιση πλέον -και αυτό είναι πολύ σημαντικό- όσων υποπίπτουν στην ίδια, επαναλαμβανόμενη αξιόποινη πράξη». 

Σημείωσε επίσης πως μπαίνει «τέλος στην απαλλαγή των κατηγορουμένων όταν αυτοί επιστρέφουν κλοπιμαία. Ήταν αυτό ένα ευνοϊκό μέτρο το οποίο φάνηκε, όμως, κάποιοι να εκμεταλλεύονται για να συνεχίζουν τη δράση τους, έστω και μετά την σύλληψή τους. Αυτή η συμπεριφορά από εδώ και στο εξής θα λειτουργεί μόνο ως απλό ελαφρυντικό».

Επίσης ανέφερε για τη νέα εφαρμογή που έρχεται για τους μαθητές και τους προστατεύει από ενέργειες bullying, «θέλω να θυμίσω ότι η πρωτοβουλία "Stop Bullying", η οποία αφορά -τονίζω- το σχολικό περιβάλλον, έχει ήδη αγκαλιαστεί από τις σχολικές κοινωνίες και έχει δώσει κάποια πρώτα θετικά, πολύ σημαντικά αποτελέσματα, κυρίως δίνοντας τη σιγουριά και την ασφάλεια στα παιδιά να μπορούν να μιλήσουν και να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά, τα οποία βεβαίως σε πρώτη φάση πρέπει να μπορούμε να τα διαχειριζόμαστε διακριτικά μέσα στο σχολικό περιβάλλον.   

Όμως τώρα η μεγάλη, νέα πρωτοβουλία είναι αυτή η ιδέα ενός νέου, δεν θέλω να το ονομάσω "panic button", θα πρέπει να βρούμε έναν άλλον όρο, αλλά μία νέα εφαρμογή που θα την ονομάσουμε "Safe Youth", έτσι ώστε να μπορεί αυτόματα ένας έφηβος, εκτός σχολικού περιβάλλοντος, ένα παιδί να μπορεί να ειδοποιεί την αστυνομία αν αισθάνεται ότι για οποιοδήποτε λόγο κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα. Νομίζω ότι θα είμαστε πολύ σύντομα έτοιμοι να παρουσιάσουμε και να θέσουμε σε λειτουργία αυτή τη νέα εφαρμογή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ