ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: JOHN LIAKOS / POOL / SOOC

Με «όπλο» την οικονομία ο Μητσοτάκης στη Ν. Υόρκη για τη σύνοδο του ΟΗΕ

Στις κατ' ιδίαν συναντήσεις του στη Νέα Υόρκη με επενδυτές και οικονομικούς παράγοντες, ο πρωθυπουργός θα αναδείξει τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, με πρώτη την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες αναχωρεί αύριο ο πρωθυπουργός προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου και θα απευθύνει ομιλία την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ένα πυκνό πρόγραμμα διμερών συναντήσεων με ξένους ηγέτες, οικονομικούς παράγοντες, αλλά και την ομογένεια, ενώ στο παρασκήνιο καταβάλλονται μέχρι και αυτή την ώρα προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος για ένα νέο τετ α τετ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Η ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα του ΟΗΕ, έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου η Ελλάδα αναλαμβάνει το επόμενο έτος, τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σε αυτή την εξέλιξη θα αναφερθεί διεξοδικά  σύμφωνα με πληροφορίες - ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την κυβέρνηση να προβάλει ως σύνθημα το τρίπτυχο «Διάλογος, Δημοκρατία, Διπλωματία», εστιάζοντας στις μεγάλες, παγκόσμιες γεωπολιτικές και τεχνολογικές προκλήσεις. 

Στις κατ' ιδίαν συναντήσεις του, με επενδυτές και οικονομικούς παράγοντες, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αναδείξει τα θετικά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, αρχής γενομένης από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και τα στοιχεία που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία είναι η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διπλή παρέμβαση στον ΟΗΕ 

Ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί δύο φορές στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ, αρχικά την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, για το Μέλλον (Summit of the Future), μία πλατφόρμα που θα ασχοληθεί με προκλήσεις όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η οικονομική αστάθεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ψηφιακή διακυβέρνηση και οι απειλές για την παγκόσμια ειρήνη και την επόμενη μέρα (23 Σεπτεμβρίου), στην Ολομέλεια της Συνόδου.

Την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται επαφές με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου (Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου), τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν (Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου), τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούσιτς (Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου), τον Πρόεδρο του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο (Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου), και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι (Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί ακόμα με τον Πρίγκιπα-Διάδοχο και πρωθυπουργό του Μπαχρέιν Salman bin Hamada Al Khalifa (Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου), τον πρίγκιπα-διάδοχο του Κουβέιτ Sheikh Sabah Al Khalid Al Sabah (Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου), καθώς και με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Αbbas (Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου). 

Η βράβευση από το Atlantic Council

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα είναι ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που θα τιμηθούν με το βραβείο Global Citizen από το αμερικανικό think tank Atlantic Council, ως αναγνώριση για «την αξιοσημείωτη σταδιοδρομία του τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για τις ηγετικές του ικανότητες στη διακυβέρνηση της χώρας αλλά και στις διατλαντικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες υποθέσεις». 

Κατά την εκδήλωση το Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό, ενώ θα παραλάβει το βραβείο του από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά.

Μαζί του θα βραβευθούν η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο πρόεδρος της Γκάνας Νάκα Ακούφο-Άντο και η πρωτοπόρος στον τομέα της ψυχαγωγίας από τη Νότια Κορέα Μίκι Λι, ενώ όπως σημειώνουν τα στελέχη του Atlantic Council, «αναδεικνύονται αξιόλογα άτομα - δύο άνδρες και δύο γυναίκες από τρεις ηπείρους - και ελπίζουμε να εμπνεύσουμε άλλους να μιμηθούν τη συμβολή τους σε έναν καλύτερο κόσμο».

Στη Νέα Υόρκη και ο Γεραπετρίτης με 40 κλεισμένα ραντεβού

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρόγραμμά περιλαμβάνονται περισσότερες από 40 συναντήσεις  με ομολόγους του από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ασία, την Αφρική, την Κεντρική και Λατινική Αμερική και αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Ο κ. Γεραπετρίτης θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit, την πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού Mirjana Spoljaric Egger, τον γενικό επίτροπο της UNRWA Philippe Lazzarini, καθώς και την ειδική εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά και τις Ένοπλες Συγκρούσεις, Virginia Gamba.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει στο Διατλαντικό Δείπνο που διοργανώνει ο Αμερικανός ομόλογος του, Άντονι Μπλίνκεν, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ενώ θα συμμετάσχει, επίσης, σε τριμερείς συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Mitsotakis-Erdogan-NATO
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εξέλιξη η συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επιβεβαίωση της βούλησης για τη διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, της συνέχισης του πολιτικού διάλογου και συνάμα της προώθησης των θεμάτων ήπιας διπλωματίας.
businessdaily-Mitsotakis-Erdogan-NATO
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ: Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν

Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025.
businessdaily-Mitsotakis-Erdogan-NATO
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σεπτέμβριος εξελίξεων για το Κυπριακό, «αγκάθι» η αδιαλλαξία Ερντογάν

Νέα πρωτοβουλία αναμένεται από τον ΟΗΕ, ενώ ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Τούρκο ηγέτη στη Νέα Υόρκη. Μεγάλο ζητούμενο να απομακρυνθεί η Τουρκία από τις αξιώσεις για διχοτόμηση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα δύο αντίμετρα της κυβέρνησης μετά το μπαράζ προκλήσεων από Σκόπια

«Παγώνει» η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, στις ελληνικές καλένδες η κύρωση πρωτοκόλλων της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή. Μπαράζ προκλητικών δηλώσεων από τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων.