Με τις πληροφορίες για τις παροχές που σχεδιάζει να εξαγγείλει από τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός να βγαίνουν με το... σταγονόμετρο, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζεται το μίγμα της αποφασιστικής προώθησης των μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με στοχευμένες παρεμβάσεις υπέρ συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων πολιτών.
Η ακρίβεια και η καθημερινότητα εξακολουθούν να αποτελούν τον βασικό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση και από κοντά το πρόβλημα της στέγασης με τις τιμές των ενοικίων, αλλά και το ζήτημα της υγείας.
Σε αυτά καλείται το πρωθυπουργικό επιτελείο να δώσει απτές απαντήσεις, έχοντας μπροστά του όχι μόνο τη διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, αλλά και τις δημοσκοπήσεις που ξεκινούν σε λίγες ημέρες να καταγράφουν τις τάσεις της κοινής γνώμης.
Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο «άτυπο» κρας τεστ για την κυβερνητική παράταξη, για όλα τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες και η πρώτη αποτύπωση - σε ποσοστά - της πολιτικής «ζημιάς» που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, ειδικότερα στη βορειοανατολική Αττική.
Ωστόσο, όλα αυτά συμβαίνουν σε μια συγκυρία όπου οι βασικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δηλαδή, διανύουν μια περίοδο έντονων εσωκομματικών διεργασιών, με τη Χαριλάου Τρικούπη να οδεύει σε μια εκλογική διαδικασία για εκλογή αρχηγού και την Κουμουνδούρου να ταλανίζεται από καθημερινά φαινόμενα «συντροφικών» συγκρούσεων, με ευθεία αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη.
Το «καλάθι» της ΔΕΘ για επαγγελματίες και η στέγασης
Η εβδομάδα ξεκινά με συσκέψεις και εντατική προετοιμασία ενόψει της εμφάνισης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τις 6 έως τις 8 Σεπτεμβρίου με την εναρκτήρια ομιλία του και τη καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους.
Ζητούμενο παραμένει το εύρος των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, με τους συνεργάτες του να διαβεβαιώνουν ότι αυτές θα αφορούν είτε σε εξειδικευμένα μέτρα ανακούφισης συμπολιτών μας, είτε σε διορθωτικού τύπου παρεμβάσεις σε πρόσφατους νόμους που αφορούν σε επαγγελματικές κατηγορίες.
Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης προς ώρας αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με το καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, αν και δηλώνει δικαιωμένος για τη θέσπιση του μέτρου των τεκμηρίων, μετά και από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, που έδειξαν ότι 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν εισόδημα μόλις 268 ευρώ τον μήνα.
Προαναγγέλλει ωστόσο κάποιες αλλαγές, «σημειακές» όπως τις προσδιορίζει, αρχής γενομένης από την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που σημαίνει μια ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 325 ευρώ τον χρόνο, ενώ θα επεκταθεί η περίμετρος της έκπτωσης του 50%, που ισχύει για μικρά χωριά.
Όσο αφορά στο ζήτημα της στέγασης, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην εφαρμογή κινήτρων - όπως για πχ. για επισκευές - προς τους ιδιοκτήτες, ώστε να αυξηθεί η προσφορά κυρίως των μικρών και μεσαίων διαμερισμάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν μεγαλύτερη πίεση και εν μέρει να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό ζήτημα.
Σύντομα αναμένεται να οριστικοποιηθεί εξάλλου και η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», με αυξημένες επιδοτήσεις και διεύρυνση των δικαιούχων με ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια, με αύξηση του ορίου των 24.000 ευρώ ανά ζευγάρι και παράλληλη αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου μέσω ΣΔΙΤ, για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών.