Με αυξημένη πλειοψηφία ψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ επί της Αρχής και στο σύνολό του, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Κύρωση της από 18.7.2024 Σύμβασης Συγχώνευσης και Επένδυσης μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία THRIVEST HOLDING LTD» για την συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα από την Ολομέλεια.
Καταψήφισαν επί της Αρχής και στο σύνολο του νομοσχεδίου όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
«Κλείνει μια εκκρεμότητα 12ετίας. Σήμερα γίνεται ένα βήμα μπροστά. Μια παρέμβαση περισσότερο σφαιρική και αποτελεσματική» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, τοποθετούμενος στην Ολομέλεια.
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως το θέμα της Attica Bank «έχει ταλαιπωρήσει πολύ όλους τους υπουργούς Οικονομικών, την ΤτΕ, τους κατά καιρούς μετόχους της, αλλά και τους καταθέτες της». Υπογράμμισε πως «η σημερινή παρέμβαση έχει την σφραγίδα του ΤΧΣ, με συμμετοχή του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ, μετά από σχετική άδεια της ΕΕ, με έναν επενδυτή που έρχεται να συμβάλει από την δική του πλευρά - όχι μόνο με κεφάλαια, αλλά και με μια άλλη τράπεζα, την Παγκρήτρια Τράπεζα - και με μια διαφανή διαδικασία».
Ο υπουργός, στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι «επί κυβέρνησης ΝΔ εκτινάχθηκαν τα "κόκκινα" δάνεια της Attica Bank» απάντησε με τα στοιχεία που παρέδωσε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και όπως είπε, δείχνουν ότι «το 2014 τα κόκκινα δάνειά της ήταν 39% με μέσο όρο στο 40%, ενώ το 2019 είχαν ανέλθει στο 61%» και έκτοτε τα «κόκκινα» της Τράπεζας Αττικής παραμένουν σταθερά σε αυτό το ποσοστό. Υπενθύμισε ότι «επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το 2016, από τον δειγματολογικό έλεγχο που είχε γίνει στα δάνεια της Attica Bank σε 37 δανειολήπτες, είχε καταγραφεί συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους, με μηδενική ή μερική εξασφάλιση, έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολογιακών δανείων για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων και χρηματοδότηση κάποιων επιχειρηματιών για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να μην χαθεί -νομίζω εγώ- ο έλεγχος της τράπεζας από την κυβέρνηση-κόμμα».
Χαρακτηριστικά ο υπουργός, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη, αλλά και στην Νέα Αριστερά, θύμισε ότι η κατασκευαστική εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ, του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα, το 2015 πήρε 39 δάνεια από την Τράπεζα Αττικής με εξασφαλίσεις υποσχετικές έργων και χαριστικά επιτόκια. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι εν λόγω εταιρεία ήταν εκείνη που συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής με 14.295.627,30 ευρώ με δάνειο επιτοκίου 2,6% αντί για 11,84%, σύμφωνα με την πιστοληπτική της ικανότητα. Ο κ. Χατζηδάκης, ανέφερε ότι «οι ποινικές ευθύνες που ασκήθηκαν στην παλαιά διοίκηση της Τράπεζας Αττικής αφορούσαν σε δάνεια που χορηγήθηκαν συνολικά σε επτά εταιρείες μεταξύ και του ΤΟΞΟΤΗ».
Ο υπουργός, είπε πως «σήμερα προχωράμε με μια σαφή ποιοτική διαφορά που είναι, όπως υπογράμμισε και ο διοικητής της ΤτΕ, η εμπλοκή του ΤΧΣ ως εργαλείο του δημοσίου εν ευρεία έννοια, του τραπεζικού συστήματος, με τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει στο καταστατικό του, όχι ως επενδυτής και παράλληλα την σύμπραξη με ιδιώτη επενδυτή». Έχουμε, είπε, «μια καινούργια αρχή που είναι διαφορετική από όλες τις προηγούμενες προσπάθειες». Επισήμανε ότι με «οποιαδήποτε προσπάθεια χωρίς την συμμετοχή του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ, δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το θέμα του ισολογισμού της Attica Bank».