ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:31:48
Μαχητικό F-35 Lockheed Martin
Το αμερικανικό μαχητικό F-35 της Lockheed Martin κατά τη διάρκεια πτήσης σε στρατιωτικό αεροδρόμιο.

H Ελλάδα γίνεται το νεότερο μέλος της παγκόσμιας συμμαχίας F-35

Η παρουσία του F-35, ενισχύει την Ελλάδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις, εξασφαλίζοντας περιφερειακή σταθερότητα και προστατεύοντας την κυριαρχία του εναέριου χώρου της Συμμαχίας.

Σήμερα, η κυβέρνηση της Ελλάδας επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να προμηθευτεί 20 αεροσκάφη F-35 Lightning II από την Lockheed Martin, υπογράφοντας την Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA), μέσω της διαδικασίας FMS (Πώληση Στρατιωτικού Υλικού), με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η Επιστολή Προσφοράς & Αποδοχής (LOA) επίσης περιλαμβάνει ως δικαίωμα προαίρεσης την προμήθεια 20 επιπλέον αεροσκαφών.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που υποδεχόμαστε την Ελλάδα στην Ομάδα του F-35», δήλωσε ο Αντιπτέραρχος Mike Schmidt, Διευθυντής και Εκτελεστικός Υπεύθυνος του προγράμματος F-35 στο Joint Program Office-JPO. «Το F-35 θα προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμάχων μας και ενδυναμώνοντας τη μαχητική  αποτελεσματικότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ συνολικά.»

«Για πολλές δεκαετίες, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία υπήρξε εταίρος μας και είναι τιμή μας να συνεχίσουμε αυτή τη σχέση, καθώς η Ελλάδα γίνεται το 19ο κράτος που εντάσσεται στο πρόγραμμα F-35», δήλωσε η Bridget Lauderdale, Αντιπρόεδρος και Γενική Διευθύντρια του προγράμματος F-35 της Lockheed Martin. «Το F-35 είναι το μοναδικό μαχητικό που έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την κυριαρχία και ταυτόχρονα τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελλάδας στο να επιχειρεί με τους συμμάχους της», προσέθεσε.

Το F-35, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, γίνεται πλέον το μαχητικό επιλογής για το NATO, προσφέροντας απαράμιλλη δια-λειτουργικότητα εντός του Οργανισμού αλλά και με άλλες φίλιες χώρες. Αυτή η ικανότητα προσδίδει σημαντικό πλεονέκτημα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, εξασφαλίζοντας στρατηγική υπεροχή για δεκαετίες. Μέχρι τη δεκαετία του 2030, περισσότερα από 600 F-35 θα συνεργάζονται σε περισσότερες από 10 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων δύο πλήρων Μοιρών F-35 των ΗΠΑ, που εδρεύουν στη Αεροπορική Βάση Lakenheath του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η αυξανόμενη παρουσία του F-35 στην Ευρώπη αποτελεί μια ισχυρή απόδειξη της ικανότητας αποτροπής μέσω συμμαχιών και θέτει τα θεμέλια για την επόμενη γενιά αεροπορικής ισχύος του ΝΑΤΟ και των συμμάχων», δήλωσε η Mara Motherway, Αντιπρόεδρος Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Lockheed Martin.

Το F-35 παίζει κρίσιμο ρόλο στην αποτροπή απειλών και στη διατάραξη των σχεδίων και των ενεργειών των αντιπάλων. Η παρουσία του F-35, ενισχύει την Ελλάδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις, εξασφαλίζοντας περιφερειακή σταθερότητα και προστατεύοντας την κυριαρχία του εναέριου χώρου της Συμμαχίας. Καθώς το πεδίο των μαχών εξελίσσεται, η διασυνδεσιμότητα καθίσταται όλο και πιο σημαντική παράμετρος. Το F-35 είναι έτοιμο να διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, συμβάλλοντας σημαντικά στην επιτυχία στο πεδίο της μάχης του 21ου αιώνα.

Μέχρι σήμερα, το F-35 επιχειρεί από 32 βάσεις παγκοσμίως, ενώ επιπρόσθετα 10 ακόμη χώρες αναπτύσσουν σταδιακά τα F-35 στην επικράτειά τους. Υπάρχουν πλέον σχεδόν 1.000 αεροσκάφη σε επιχειρησιακή εκμετάλλευση, με περισσότερες από 860.000 ώρες πτήσης συνολικά.

Η συνεχιζόμενη συνεργασία μας με την Ελλάδα στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων αυτής, αλλά και του ΝΑΤΟ, περιλαμβάνει επίσης αεροσκάφη F-16, C-130 και ελικόπτερα Hawk, με τα οποία επιχειρούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτή τη στιγμή αναβαθμίζεται ένα μέρος του στόλου των F-16 στην προηγμένη έκδοση «Viper», ενώ ο στόλος των C-130 Hercules υποστηρίζει τις κρίσιμες αποστολές των αερομεταφορών. Η Ελλάδα υπέγραψε επίσης πρόσφατα μια ακόμη LOA για την απόκτηση 35 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk, επιπλέον του υφιστάμενου στόλου των ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας S-70B και των νεοαποκτηθέντων MH-60R.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέττε Φρεντέρικσεν συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Δανίας - ΗΠΑ για Γροιλανδία στο Μόναχο και F-35 στο ΝΑΤΟ

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο στο Μόναχο, εστιάζοντας στη Γροιλανδία και την ασφάλεια στην Αρκτική. Παρών θα είναι και ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν.
μαχητικό F35 αεροσκάφος
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία σχεδιάζει παραγγελία 15 επιπλέον μαχητικών F-35

Ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους σχεδιάζει την παραγγελία ακόμη 15 μαχητικών F-35, με προϋπολογισμό 2,5 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που αποκαλύπτει το Der Spiegel.
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Το ΝΑΤΟ χρειάζεται καλύτερη άμυνα κατά των drones από τα F-35

Ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας τόνισε πως το ΝΑΤΟ πρέπει να βρει πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των drones αντί των F-35, ενώ ανακοίνωσε σχέδιο δαπάνης 90 εκατ. ευρώ για drones στην Ουκρανία και ζήτησε αυξημένη συνεισφορά στο PURL.
Μαχητικό αεροσκάφος Φ35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξομοιωτές πτήσης F-16 και F-35 στο δημαρχείο Καρδίτσας για όλους

Εξομοιωτές πτήσης F-16 και F-35 θα εγκατασταθούν στο δημαρχείο Καρδίτσας, 18-20 Μαρτίου, προσφέροντας σε μαθητές και πολίτες διαδραστική εμπειρία πτήσης με πρωτοβουλία του δήμου και της Πολεμικής Αεροπορίας.
ψηφιακοί χαρακτήρες παρουσιάση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσομοιωτές F-16 & F-35 και VR της ΠΑ στο δημαρχείο Καρδίτσας 18-20/3

Η Πολεμική Αεροπορία φέρνει προσομοιωτές F-16, F-35 και συσκευές VR στο δημαρχείο Καρδίτσας, από 18 έως 20 Μαρτίου, δίνοντας στους νέους τη δυνατότητα να βιώσουν την εμπειρία πτήσης μαχητικού αεροσκάφους.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Απορρίπτει το αίτημα ΗΠΑ για ενίσχυση στα Στενά του Χορμούζ

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε ξανά το αμερικανικό αίτημα για στρατιωτική στήριξη στα Στενά του Χορμούζ, τονίζοντας πως δεν αφορά το ΝΑΤΟ και ότι η Γερμανία δεν θέλει εμπλοκή στη σύγκρουση, απαντώντας σε προειδοποίηση του Τραμπ.