ΓΔ: 2492.2 0.18% Τζίρος: 260.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ελπίδες για πρόοδο σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ

Αισιόδοξος για την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, εκφράζοντας προσδοκίες για θετικές εξελίξεις στα προγράμματα KAAN και F-35 και αναδεικνύοντας τον ρόλο της Τουρκίας στη Συμμαχία.

Αισιόδοξος για την πορεία της αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε αποτίμηση που έκανε μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τα προγράμματα KAAN και F-35.

Μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε επιτυχημένη την 36η Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, υπογραμμίζοντας ότι ανέδειξε τον ρόλο της Τουρκίας εντός της Συμμαχίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση πως οι συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο θα αποδώσουν αποτελέσματα που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της Άγκυρας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

«Η Σύνοδος αυτή, που πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας αναδιαμορφώνεται από τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων, τις υβριδικές απειλές, τις περιφερειακές κρίσεις και τις νέες τεχνολογίες, ανέδειξε για ακόμη μια φορά τον κεντρικό ρόλο της χώρας μας στη διεθνή αρχιτεκτονική ασφάλειας, τη διπλωματική της ικανότητα και την ευθύνη της ως συμμάχου. Το όραμα "ΝΑΤΟ 3.0" στοχεύει στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ευρώπης και στην καλύτερη προσαρμογή της Συμμαχίας στη νέα εποχή. Η Τουρκία, με τις στρατιωτικές της δυνατότητες, τη στρατηγική της θέση, τη διπλωματική της εμπειρία και τις δυνατότητες της αμυντικής της βιομηχανίας, βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της μεταμόρφωσης ως ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες του ΝΑΤΟ. Στο περιθώριο της Συνόδου υπογράφηκε επίσης η Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης για την Ασφάλεια και την Άμυνα με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ξεκίνησαν και οι διαπραγματεύσεις για Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τον Καναδά. Πιστεύω ιδιαίτερα ότι οι εποικοδομητικές και παραγωγικές συνομιλίες που είχαμε με τον πολύτιμο φίλο μου, Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τραμπ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας με αφορμή τη Σύνοδο, θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της χώρας μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, κυρίως όσον αφορά το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος KAAN και το πρόγραμμα F-35».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Αισιοδοξία για τα F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο Ερντογάν δήλωσε πως ο Τραμπ βλέπει θετικά την πιθανή πώληση F-35 στην Τουρκία και πως είχαν παραγωγική συνάντηση. Εκτίμησε επίσης ότι ο Μητσοτάκης έκανε λάθος που διαφώνησε με την απόκτηση F-35 από την Τουρκία.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εξετάζει άρση κυρώσεων και πώληση F-35 στην Τουρκία

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως θα άρει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας και θα εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης F-35, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομολογό του, Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, μετά τις κυρώσεις για αγορά ρωσικών S-300 το 2020.
Μαχητικό αεροσκάφος F-35
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κίνηση στο Κογκρέσο για φραγμό επιστροφής της Τουρκίας στα F-35

Η βουλευτής Ντίνα Τίτους ξεκινά πρωτοβουλία στο Κογκρέσο για να εμποδίσει τυχόν επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 αν δεν λυθεί το θέμα S-400, ενεργοποιώντας νόμιμα εργαλεία μπλοκαρίσματος πώλησης όπλων.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Ο Μαρκ Ρούτε απορρίπτει τις επικρίσεις για τη στάση απέναντι στον Τραμπ

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε τόνισε πως οι διαφωνίες εντός ΝΑΤΟ δείχνουν τη δύναμη της συμμαχίας και στέλνουν μήνυμα προς τη Ρωσία, ενώ δήλωσε πως διατηρεί ανεξάρτητη στάση απέναντι στον πρόεδρο Τραμπ.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν βλέπει νέο μεγάλο πόλεμο με Ιράν – Εκκρεμεί η απόφαση για F-35 στην Τουρκία

Ο Τραμπ, μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, δήλωσε πως είναι ο νούμερο ένα στόχος της Τεχεράνης και υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του με το Ιράν. Τόνισε ότι δεν αναμένει ευρείας κλίμακας πόλεμο, ενώ επισήμανε τα αμοιβαία πλήγματα.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανός πρωθυπουργός: Το ΝΑΤΟ είναι πιο δυνατό και ενωμένο

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ βγήκε πιο ισχυρό και ενωμένο μετά τη σύνοδο κορυφής στην Άγκυρα, με τον Τραμπ να εκφράζει ικανοποίηση για το κλίμα και την ενότητα της συνάντησης.