ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Tsiaras, ypourgeio dikaiosinis, vouli
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Tσιάρας: Εντός των επομένων ημερών οι πληρωμές αποζημιώσεων για τον «Ντάνιελ»

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εμφανίζεται καθησυχαστικός για τις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων, υπογραμμίζει ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει τεθεί υπό επιτήρηση και μιλά αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στον οργανισμό.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές για τον «Ντάνιελ» όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας. Η ολιγοήμερη καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων, όπως τόνισε, προέκυψε ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα σωστής και δικαιότερης πληρωμής «παρά μια εξόφληση που πιθανόν θα δημιουργήσει το αίσθημα της αδικίας».

Aκόμα, ο κ. Τσιάρας μιλά για τους στόχους που έχουν τεθεί για τον πρωτογενή τομέα το αμέσως επόμενο διάστημα ενώ αναφέρεται και στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την ελληνική πλευρά ώστε να καταστεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική πιο «φιλική» ως προς τον Ευρωπαίο και κατ' επέκταση Έλληνα αγρότη. Ο κ. Τσιάρας εμφανίζεται καθησυχαστικός για τις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων, υπογραμμίζει ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει τεθεί υπό επιτήρηση και μιλά αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στον οργανισμό.

Σε ό, τι αφορά το σύστημα υποδοχής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνει ότι παρόλο που το σύστημα είναι ανοικτό από την 1η Απριλίου, τα όποια προβλήματα υπάρχουν θα λυθούν εντός του επόμενου διαστήματος. Ακολουθεί η συνέντευξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στο δημοσιογράφο, Θανάση Παπακώστα.

Ερ.: Κύριε υπουργέ, ποιοι είναι οι στόχοι για τον πρωτογενή τομέα το επόμενο διάστημα; Που θα επικεντρωθείτε;

Απ.: Πρώτη προτεραιότητά μου είναι να επενδύσουμε περισσότερο στη γνώση. Να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση, πρωτίστως των κατ' επάγγελμα αγροτών, για τις νέες μεθόδους παραγωγής και φυτοπροστασίας. Και να μεταφέρουμε την επιστημονική γνώση σε εκπαίδευση και κατάρτιση, ιδίως των νέων αγροτών. Ώστε να μπορέσουν να εφαρμόσουν νέες αποδοτικές μεθόδους στη γεωργία και στην κτηνοτροφία μας. Επιδίωξή μας είναι να καταστεί η κατάρτιση και η γνώση ένας πρόσθετος παραγωγικός συντελεστής, που βελτιώνει την παραγωγικότητα, την ποιότητα και την αποδοτικότητα.

Παράλληλα δίνουμε προτεραιότητα στην ολοκλήρωση νομοθετικών πρωτοβουλιών, όπως το νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ που θα καλύπτει τις σημερινές, ιδιαίτερες, λόγω της κλιματικής κρίσης, ανάγκες των αγροτών. Στόχος μας είναι, επίσης, η πλήρης εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η λειτουργία του κατά τρόπο διαφανή και δίκαιο, σύμφωνο με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Ερ.: Ποιες είναι οι επόμενες πρωτοβουλίες που θα λάβει το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έτσι ώστε να καταστεί πιο φιλική η ΚΑΠ για τους Έλληνες και ευρωπαίους αγρότες;

Απ.: Η χώρα μας έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες με την κατάθεση 19 προτάσεων για μεταρρυθμίσεις στην ισχύουσα ΚΑΠ. Στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε κάθε δυνατή συμμαχία ώστε να περάσουν, το συντομότερο δυνατόν, όσο περισσότερες από τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει και οι οποίες έχουν υιοθετηθεί τόσο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όσο και από την ομάδα Μεσογειακών κρατών της ΕΕ, τη γνωστή EU MED9.

Ιεραρχώντας τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα και της κοινωνίας μας, στο αμέσως προσεχές διάστημα δίνουμε έμφαση στην προώθηση των εξής προτάσεων:

  • Να διατίθεται το 2% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.
  • Να επιτρέπεται στα κράτη-μέλη να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο Πυλώνων ή από έτος σε έτος ανάλογα με τις αναδυόμενες ανάγκες.
  • Απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή τους.
  • Επαναφορά του κανόνα Ν+3, που είναι σημαντικός για την ολοκλήρωση επενδύσεων και για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

Ερ.: Σε τι ποσό ανέρχονται τα χρήματα που θα λάβουν το επόμενο διάστημα οι αγρότες; Πόσες θα είναι αποζημιώσεις και πόσες ενισχύσεις;

Απ.: Όπως γνωρίζετε βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά προγραμμάτων του ΠΑΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης έχουν προγραμματισθεί πληρωμές από τον ΕΛΓΑ που αφορούν εξοφλήσεις του έτους 2023 καθώς και τις αποζημιώσεις για τον Daniel.

Τέλος, μπροστά μας έχουμε και τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όλα αυτά αθροιστικά ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ. Είναι χρήματα που είτε θα καλύψουν ζημιές και θα δώσουν μια ευκαιρία σε αγρότες που επλήγησαν από καταστροφές να σταθούν και πάλι στα πόδια τους, είτε είναι χρήματα ευρωπαϊκά που άλλα ως ενισχύσεις και άλλα ως επιδοτήσεις έργων και επενδύσεων, θα μπορέσουν να συμβάλουν στην προσπάθεια ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα.

Ερ.: Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές στον Daniel; Η δέσμευση που υπήρχε για το τέλος Ιουνίου παρήλθε

Απ.: Είναι αλήθεια αυτό που επισημαίνετε, αλλά είναι προτιμότερη μια ολιγοήμερη καθυστέρηση για να υπάρχει σωστή και δίκαιη αποζημίωση, παρά μια εξόφληση που πιθανόν θα δημιουργήσει το αίσθημα της αδικίας.

Πράττουμε αυτό που πρέπει και λαμβάνουμε τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες είτε αφορούν τις υπηρεσίες είτε την απαιτούμενη νομοθετική κάλυψη, ώστε να μπορέσουμε να καταβάλουμε κάθε διαθέσιμο πόρο στους αγρότες που επλήγησαν από τις καταστροφές του Σεπτεμβρίου.

Είμαστε εδώ, για να πράξουμε το καλύτερο δυνατόν για τους αγρότες μας. Και με πράξεις έχουμε αποδείξει ότι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του η στήριξη των αγροτών και γενικά του πρωτογενούς τομέα, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Ερ.: Έχουν γραφτεί πολλά για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και περί επιτήρησής του. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί εν τέλει; Βρίσκονται σε κίνδυνο οι πληρωμές των επιδοτήσεων;

Απ.: Κατ΄ αρχάς οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι οι αγρότες μας θα λάβουν στο χρόνο που πρέπει τις ενισχύσεις που δικαιούνται. Δεύτερον, πρέπει να διαλυθεί ο μύθος που έχει δημιουργηθεί περί επιτήρησης. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει τεθεί υπό επιτήρηση. Είναι αλήθεια ότι από το 2016 η ΕΕ είχε εντοπίσει δυσλειτουργίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δυστυχώς, στο μεσοδιάστημα δεν έγιναν όλα τα βήματα που ήταν αναγκαίο να γίνουν για την εξυγίανση του Οργανισμού, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να σωρεύονται και να μεγεθύνονται. Συνέπεια αυτών είναι να ζητηθεί από την ΕΕ, ο Οργανισμός να εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που θα δίνει απαντήσεις σε 12 ερωτήματα της DG Agri (ήδη έχουν απαντηθεί τα 6 από αυτά και τα υπόλοιπα πρέπει να απαντηθούν έως τις 11 Σεπτεμβρίου) και να ορισθεί, στη συνέχεια, από κοινού, το πλαίσιο της λειτουργίας του.

Όλη αυτή η εξέλιξη απέχει από τη λογική της επιτήρησης, με την έννοια που θέλουν να της δώσουν ορισμένοι, κυρίως από το χώρο της αντιπολίτευσης. Είναι λογικό η ΕΕ να ενδιαφέρεται για τον τρόπο που κατανέμονται οι ενισχύσεις που η ίδια χρηματοδοτεί και γι' αυτό το λόγο θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προχωρήσει η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να καταστεί ένας σύγχρονος ευρωπαϊκός Οργανισμός, που θα εμπιστεύονται οι αγρότες μας.

Ερ.: Αγρότες και ΚΥΔ παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τα ΚΥΔ, μιας και κατά γενική ομολογία, μέσω ΚΥΔ υποβάλλεται η πλειοψηφία των δηλώσεων ΟΣΔΕ;

Απ.: Οι ιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις δηλώσεις τους από την 1η Απριλίου. Σε ό,τι αφορά σε τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα, είμαστε βέβαιοι ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα έχουν πλήρως αντιμετωπισθεί για να οδηγηθούμε χωρίς προσκόμματα και προβλήματα στις πληρωμές του φθινοπώρου.

Ερ.: Κατάγεστε από την Καρδίτσα, μια περιοχή που επλήγη τόσο από τον «Ιανό» όσο και από τον «Ντάνιελ». Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αντιπλημμυρικός σχεδιασμός της περιοχής αλλά και της Θεσσαλίας γενικότερα;

Απ.: Τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της Θεσσαλίας δεν μπορούμε να τον δούμε ξεκομμένα από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων στην περιοχή. Μέσα από τον συγκεκριμένο φορέα προγραμματίζονται έργα, τα οποία δεν θα λειτουργήσουν μόνο ως αρδευτικά αλλά και ως αντιπλημμυρικά. Και αυτός είναι ο στόχος μας για ολόκληρη τη χώρα.

Μέσα από ενιαίους φορείς διαχείρισης υδάτων σε κάθε Περιφερειακή ενότητα, πρέπει να προγραμματίσουμε έργα που θα είναι αλληλοσυμπληρούμενα και αλληλοϋποστηριζόμενα, ώστε να επιτυγχάνουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία, ακόμα και σε συνθήκες ακραίες, όπως αυτές που ζήσαμε τον προηγούμενο Σεπτέμβρη στη Θεσσαλία. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε ήδη από τη Θεσσαλία και θα ακολουθήσουν οι Περιφέρειες Κρήτης, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Αυγενάκης: Δράσεις για προστασία καταναλωτών από μολυσμένα τρόφιμα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε πως αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση η διασφάλιση της υγείας του καταναλωτή και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης απέναντι στους παραγωγούς.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυγενάκης: Ως τις ευρωεκλογές η Κομισιόν να πάρει αποφάσεις στα 19 αιτήματα μας

Μετά από αρκετές καθυστερήσεις και πολλές ζυμώσεις υιοθετήθηκαν προτάσεις, η εφαρμογή των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη άνοιξη. Στόχος τους είναι η απλούστευση της ΚΑΠ αλλά και η μείωση του διοικητικού φόρτου.
avgenakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aυγενάκης: Η Ελλάδα ηγείται των εξελίξεων στην Ευρώπη για τις αλλαγές στην ΚΑΠ

Ο υπουργός μίλησε από το βήμα του ο 12ου Παγκρήτιου Forum στο Ηράκλειο, που οργάνωσαν τα Επιμελητήρια της Κρήτης, τα οποία, όπως τόνισε, συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης.