ΓΔ: 2362.35 -0.17% Τζίρος: 467.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Δημήτρης Παπαστεργίου πορτρέτο
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση.

Παπαστεργίου: Δεν ψηφιοποιούμε απλά, αλλά καταργούμε τις υπηρεσίες

Ο υπουργός υπογράμμισε πως «το θέμα είναι να βρίσκουμε λύσεις, μέσα στις δυσκολίες που υπάρχουν. Για το κομμάτι της γραφειοκρατίας πάμε σε μία επόμενη εποχή».

«Η Θεσσαλονίκη αρχίζει να παίζει και στο κομμάτι της τεχνολογίας και της πληροφορικής έναν πολύ ιδιαίτερο, πολύ σημαντικό ρόλο», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που πραγματοποιείται, σήμερα και αύριο, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη και διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λέγοντας πως «οι επόμενοι μήνες είναι πολύ κρίσιμοι γιατί τρέχουν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και πρέπει να προσέξουμε πώς θα μετατρέψουμε τα χρήματα αυτά σε αποτελεσματικά και χρήσιμα έργα για τους δήμους. Έχουμε και τα έργα του ΕΣΠΑ, 320 προτάσεις με προϋπολογισμό 230 εκατ. ευρώ. Προς το τέλος Μαΐου θεωρώ ότι θα έχουμε τις πρώτες 70 - 80 εντάξεις και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού όλες τις υπόλοιπες».

Ο υπουργός πρόσθεσε πως προτεραιότητα έχει «η κλιματική κρίση ξεκάθαρα. Δεν έχει νόημα να συζητάμε για οτιδήποτε άλλο, εάν δεν σιγουρευτούμε πως εμείς, οι οικογένειες μας, οι πολίτες των πόλεών μας είναι ασφαλείς. Το δεύτερο είναι οι υποδομές και για να είμαστε ειλικρινείς, η Ελλάδα θέλει ακόμη πολλή δουλειά. Στις κινητές τηλεφωνίες είμαστε σχετικά καλά, στις σταθερές τηλεφωνίες έχουμε πάρα πολύ δουλειά ακόμη να κάνουμε».

Στάθηκε δε σε μια «σημαντική, μια καινούργια πτυχή που αναπτύσσεται και στη χώρα μας και έχει να κάνει με τις τεχνολογίες διαστήματος. Έρχεται μια καινούργια προοπτική, όλες αυτές οι ευκαιρίες που δίνονται από το κοντινό διάστημα, από τους δορυφόρους ελληνικής τροχιάς, να δώσουν λύσεις. Το καλοκαίρι η κυβέρνηση άλλαξε την πολιτική της με αφορμή τις πυρκαγιές αλλά και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Δημιουργήσαμε ένα καινούργιο πρόγραμμα μικροδορυφόρων, οι διαγωνισμοί αυτοί έχουν ήδη "τρέξει"».

Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε πως «πάντα υπάρχουν δικαιολογίες για να μην κάνουμε κάτι. Το θέμα είναι να βρίσκουμε λύσεις, μέσα στις δυσκολίες που υπάρχουν. Για το κομμάτι της γραφειοκρατίας πάμε σε μία επόμενη εποχή, όπου δεν ψηφιοποιούμε απλά, αλλά καταργούμε υπηρεσίες. Θα έχουμε διακίνηση δεδομένων και όχι διακίνηση εγγράφων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Παπαστεργίου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η σύνδεση του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου με τη Βιολάντα

Ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δ. Παπαστεργίου, εκφράζει βαθιά συγκίνηση για τα θύματα της έκρηξης στη «Βιολάντα». Ζητά στήριξη για τις οικογένειές των θυμάτων και διερεύνηση των αιτίων.
Παραλία Λευκάδας θάλασσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αιγιαλός - Παραλία: Οι αιτήσεις παραχώρησης πλέον μόνο ψηφιακά από 29/1

Από 29 Ιανουαρίου 2026 οι αιτήσεις για παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού ή παραλίας υποβάλλονται αποκλειστικά σε ψηφιακή πλατφόρμα, με προθεσμία έως 15 Μαρτίου, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπ. Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ελληνικές startups ομάδα εργασίας
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

GAIA-X Accelerator: Νέες ευκαιρίες για ΜΜΕ και startups στην ΕΕ

Ο επιταχυντής GAIA-X Accelerator στοχεύει στη δημιουργία οικοσυστήματος καινοτομίας με ελληνικές ΜμΕ και startups, ώστε να αξιοποιήσουν ευκαιρίες στην ευρωπαϊκή αγορά δεδομένων. Συμμετέχουν 48 επιχειρήσεις, νέος κύκλος αιτήσεων έως 30/1.
Δημήτρης Παπαστεργίου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαστεργίου: Ξεκινά πρόγραμμα 25 εκατ. για ψηφιακό μετασχηματισμό των ΔΕΥΑ

Η έναρξη του προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού και ενίσχυσης της κυβερνοασφάλειας των ΔΕΥΑ, με χρηματοδότηση 25 εκατ. ευρώ, συζητήθηκε σε συνάντηση Παπαστεργίου-Μαρινάκη, με στόχο την ψηφιακή καταγραφή των δικτύων.
Επίσημη παρουσίαση Gov.gr Wallet
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νέες λειτουργίες στο Gov.gr Wallet: Άμεση ενημέρωση για ανακλήσεις

Το Gov.gr Wallet διαθέτει πλέον τρεις νέες λειτουργίες, προσφέροντας ευκολότερη διαχείριση των ψηφιακών εγγράφων και άμεση ενημέρωση σε περίπτωση ανάκλησης ψηφιακής άδειας οδήγησης ή ταυτότητας.