ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Φρεγάτα Ύδρα Αιγαίο
Φωτο: Γενικό Επιτελείο Ναυτικού

Πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας «ΎΔΡΑ», έριξε με πυροβόλο εναντίον UAVs

Η Φρεγάτα παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο μη επανδρωμένων, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες εμπλοκής τα οποία και απομακρύνθηκαν.

Στο πρώτο περιστατικό ενεπλάκη σήμερα το πρωί στον κόλπο του Άντεν, η Φρεγάτα ΥΔΡΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης EUNAVFOR ASPIDES. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο η ελληνική Φρεγάτα έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο μη επανδρωμένων, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες εμπλοκής τα οποία και απομακρύνθηκαν. Η Φρεγάτα συνέχισε κανονικά την αποστολή της.

Η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα» βρισκόταν στην περιοχή και άνοιξε πυρ με το πρωραίο πυροβόλο των 5 ιντσών που διαθέτει για να προστατέψει το εμπορικό πλοίο.

Παράλληλα ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι χθες Τρίτη οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο εναντίον αντιτορπιλικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, χωρίς πάντως να το πλήξουν, ούτε να αναφερθούν θύματα ή ζημιές.

«Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν τρομοκράτες Χούθι εκτόξευσαν (...) βαλλιστικό πύραυλο βραχέος βεληνεκούς» εναντίον του USS Laboon (DDG 58), αντιτορπιλικού κλάσης Άρλι Μπερκ, «στην Ερυθρά Θάλασσα», εξήγησε μέσω X (του πρώην Twitter) το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Η ίδια πηγή ενημέρωσε επίσης πως πλοίο «της συμμαχίας» υπό αμερικανική ηγεσία κατέστρεψε δυο drones των Χούθι.

Πιθανόν αναφερόταν στο αντιτορπιλικό Caio Duilio (D554), που νωρίτερα ανακοινώθηκε από το ιταλικό υπουργείο Άμυνας ότι κατέρριψε δυο τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα των Χούθι «σε νόμιμη άμυνα».

Το ιταλικό πολεμικό συμμετέχει στην αποστολή Ασπίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κροατία αρνείται τη συμμετοχή στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς ανακοίνωσε ότι η Κροατία δεν θα συμμετάσχει στο «Συμβούλιο Ειρήνης» που πρότεινε ο Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς να εξηγήσει αναλυτικά τα αίτια αυτής της απόφασης.
Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΥΠΕΞ Γαλλίας: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να εγγυηθούν τη δική τους ασφάλεια

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό απάντησε στον ΓΓ του NATO, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη της ασφάλειάς τους χωρίς να εξαρτώνται από τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Έτοιμο το έγγραφο αμερικανικών εγγυήσεων για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι το τελικό αμερικανικό έγγραφο για τις εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία είναι έτοιμο και το Κίεβο αναμένει να οριστεί χρόνος και τόπος για την υπογραφή του, πριν σταλεί σε Κογκρέσο και ουκρανική βουλή.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο μειώνει ελαφρώς τη στήριξη στους Ευρωπαίους συμμάχους

Σύμφωνα με τη νέα αμερικανική στρατηγική άμυνας, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης, αλλά θα δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια τους και στην αποτροπή της Κίνας, περιορίζοντας παράλληλα την υποστήριξη σε άλλες απειλές.