ΓΔ: 1413.13 0.33% Τζίρος: 137.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 DATA
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η πρόσκληση Μπάιντεν στον Μητσοτάκη και το τετ α τετ με τον Ερντογάν

Μαραθώνιος υψηλών διπλωματικών επαφών για τον πρωθυπουργό. Τον Μάρτιο τοποθετείται η νέα επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο για συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, ενώ ακολουθεί η επίσκεψη στην Άγκυρα.

Με την ολοκλήρωση της σημερινής παρουσίας και ομιλίας του πρωθυπουργού στην εκδήλωση για την παράδοση του έργου του νέου οδικού άξονα «Άκτιο - Αμβρακία», ξεκινάει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένας μαραθώνιος έντονων διπλωματικών διεργασιών, αρχικά με την αναχώρησή του το απόγευμα για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και με δύο σημαντικά ορόσημα μέσα στις επόμενες 100 ημέρες. 

Τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι πληροφορίες που φέρνουν τις διπλωματικές αντιπροσωπείες Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, να εργάζονται αθόρυβα στο παρασκήνιο, προκειμένου να προετοιμάσουν την ατζέντα μιας πιθανής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, για δεύτερη φορά μέσα σε μόλις δύο χρόνια.  

Για το θέμα ρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τη σχετική φημολογία, λέγοντας με νόημα ότι «υπάρχει πάντα μία πιθανότητα. Ο κ.Μητσοτάκης θα λάβει πολλές προσκλήσεις στο μέλλον»

Μάλιστα, συνομιλητές του πρωθυπουργού προσδιορίζουν ένα πιθανό τετ α τετ με τον Αμερικανό Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο το χρονικό διάστημα περί τα τέλη Μαρτίου και αφού προηγουμένως θα έχουν διευθετηθεί μια σειρά εκκρεμοτήτων που αφορούν στην πρόσφατη ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία και την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προμήθεια αεροσκαφών F-35. 

Είναι πολύ πιθανό δε, η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα να συνδυαστεί τόσο με τις εορταστικές εκδηλώσεις της ομογένειας για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, όσο και με την προεκλογική περίοδο ενόψει των ευρωεκλογών, όπου για πρώτη φορά οι απόδημοι θα μπορούν να συμμετέχουν μέσω της επιστολικής ψήφου. 

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον 

Νωρίτερα, μέσα στον Φεβρουάριο, στις Ηνωμένες Πολιτείες θα βρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου αρχικά θα έχει συνάντηση με την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουελάρ και στις 9 Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον, με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν. 

Θα πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη απευθείας επαφή σε ανώτερο επίπεδο, μετά από την επίσημη ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 και την πρόσθετη δωρεάν αμυντική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την επίσημη έναρξη του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ

Άλλωστε, η επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την οποία ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας περιέγραφε τα έξι βήματα διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον στον τομέα της Ασφάλειας, κυριάρχησε και στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον κ.Μητσοτάκη να κάνει λόγο για την «έμπρακτη επιβεβαίωση μίας αξιόπιστης αλλά και δυναμικής εξωτερικής πολιτικής»

Τον Μάιο στην Άγκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

Το μπαράζ των διεθνών επαφών θα συνεχιστεί ακόμα και λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις επικείμενες ευρωεκλογές, με την «ανταποδοτική» επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα. 

Το αποκάλυψε ο ίδιος (στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ) σημειώνοντας ότι «τον Μάιο προγραμματίζω να επισκεφθώ την Άγκυρα, ως απάντηση στην επίσημη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, τον περασμένο Δεκέμβριο», τονίζοντας παράλληλα ότι «όσοι πιστεύουν ότι δεν θα έχουμε αναταράξεις στις σχέσεις με την Τουρκία, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ωστόσο, όλοι έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα με την Τουρκία»

Θα πρόκειται για την τέταρτη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν μέσα σε μόλις οκτώ μήνες, καθώς έχουν προηγηθεί αυτές στο Βίλνιους, στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα, με τις δύο πλευρές να επιδιώκουν τη συνέχιση του καλού κλίματος και τη διατήρηση των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας. 

Σύνοδος Κορυφής για την Ουκρανία 

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με στόχο να εγκριθεί ένα νέο πακέτο πολυετούς στήριξης της Ουκρανίας, αλλά και για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, στη σκιά των σοβαρών ενστάσεων από την Ουγγαρία, για την περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας με 50 δισ. ευρώ. 

Στις αρχές της εβδομάδας ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στον οποίο τόνισε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον

Αναζητείται η κατάλληλη ημερομηνία για την τρίτη κατά σειρά επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Τετ α τετ στον Λευκό Οίκο ή συνάντηση στο περιθώριο της εκδήλωσης για την Επανάσταση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με «όπλο» την οικονομία ο Μητσοτάκης στη Ν. Υόρκη για τη σύνοδο του ΟΗΕ

Στις κατ' ιδίαν συναντήσεις του στη Νέα Υόρκη με επενδυτές και οικονομικούς παράγοντες, ο πρωθυπουργός θα αναδείξει τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, με πρώτη την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση είχε ο Γ. Γεραπετρίτης με τον Αμερικανό γερουσιαστή Κόρι Μπούκερ

Σε ό,τι αφορά την κρίση στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις της στην Ερυθρά Θάλασσα, ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την υποστήριξη της Αθήνας στο ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.
mitsotakis-biden
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Θα προχωρήσουμε στην επένδυση για τα F-35

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την δεξίωση που πραγματοποιήθηκε από το ζεύγος Μπάιντεν, έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία αναφέροντας πως οποιαδήποτε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί με ομόφωνο και παραδειγματικό τρόπο.
mitsotakis-biden
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενέργεια και επενδύσεις στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Μπάιντεν

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Επί τάπητος και ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.