Με τη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αφορά στα ομόφυλα ζευγάρια να ολοκληρώνεται το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, σειρά παίρνουν οι παρασκηνιακές ζυμώσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, σε μια ύστατη προσπάθεια πειθούς των διαφωνούντων βουλευτών, αλλά κυρίως για το ποια θα είναι η τύχη των υπουργών και υφυπουργών που θα επιμείνουν μέχρι τέλους στη διαφωνία τους.
Με τις πληροφορίες να προσδιορίζουν ως επικρατέστερη ημερομηνία ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου τη 14η Φεβρουαρίου, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, ζητούμενο παραμένει πόσοι και ποιοι από τους γαλάζιους βουλευτές θα αλλάξουν ρότα και θα υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση, την ίδια στιγμή που οι πρώτες αριθμητικές πράξεις από το Μέγαρο Μαξίμου, υπολογίζουν στα 120 τα «ναι» στο νομοσχέδιο και όσοι απέχουν ή θα το καταψηφίσουν από τη ΝΔ εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσουν τους 30.
Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου επιθυμούν μέσα στις επόμενες 15 ημέρες να έχει κλείσει άπαξ δια παντός το θέμα, αφού εκτιμούν πως όσο βρίσκεται στην επικαιρότητα δημιουργεί αρρυθμίες εντός του κυβερνητικού σχήματος, κάτι που αποτυπώνεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις (Marc / ΑΝΤ1), με πιο χαρακτηριστικό το εύρημα πως για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών διαφωνεί το 44,2% των ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια δηλώνουν αντίθετοι οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 55,2%.
Οι διαφωνούντες υφυπουργοί
Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η θέση του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι στο ενδεχόμενο διαφοροποίησης ορισμένων υφυπουργών κατά την ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια παραμένει αμφίσημη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μην ξεκαθαρίζει το τοπίο όταν ρωτήθηκε από τους πολιτικούς συντάκτες: «Δεν έχω κάτι περισσότερο να πω γι' αυτό. Ο κάθε υπουργός υφυπουργός τοποθετείται με βάση τη συνείδησή του», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε πως όσα έχει πει έως τώρα η κυβέρνηση για το θέμα ισχύουν και πως «όταν υπάρχουν περαιτέρω πράγματα προς ανακοίνωση εδώ θα είμαστε για να τα ανακοινώσουμε και να τα σχολιάσουμε».
Είχε προηγηθεί η απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Ιωάννη Μπούγα να απόσχει από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, επικαλούμενους λόγους συνείδησης. «Η προσωπική μου απόφαση, είναι μάλλον να απέχω από τη διαδικασία», ήταν η δήλωσή του (Real FM) για να προσθέσει πως πρόκειται για θέμα συνείδησης και νομικής στάθμισης των πραγμάτων και πως η άποψη της Εκκλησίας δεν είναι ο κύριος παράγοντας που επηρέασε τη βούλησή του.
Και δεν ήταν ο μόνος!
Σειρά στο γαλάζιο «αντάρτικο» πήρε και ο βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιστύλιο της Βουλής διαμήνυσε ότι θα επιλέξει τη λύση της αποχής.
Στο ίδιο κλίμα, τους δικούς τους ενδοιασμούς εξακολουθούν να έχουν και άλλα μέλη της κυβέρνησης, όπως ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, αλλά και η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, η οποία έχει δηλώσει ανοιχτά πως δεν θα το ψηφίσει, ενώ πληροφορίες την φέρουν έτοιμη να υποβάλει την παραίτησή της και τη θέση της να καταλάβει η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου.