Την εκκρεμότητα που έχει διχάσει ακόμα και το εσωτερικό της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας επιχειρεί να κλείσει με διαδικασίες «fast track» η κυβέρνηση, φέρνοντας προς συζήτηση και έγκριση το επίμαχο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του Ιανουαρίου, με στόχο έως τα μέσα του Φεβρουάριο να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Την ίδια ημέρα, 23 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί και η σύγκληση της 82μελούς Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, όπου αναμένεται να διατυπωθεί και η ακριβής θέση της, με τη διαφωνία της να έχει ήδη προεξοφληθεί.
Ήδη πάντως, το δημοψήφισμα που πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερρώνυμος απερρίφθη από την κυβέρνηση χωρίς περιστροφές, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει ότι «σέβεται τις απόψεις της Εκκλησίας όμως η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμά της», υπενθυμίζοντας με νόημα ότι στη χώρα υπάρχει εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία. Θεωρούν δε, ότι η κίνηση του κ.Ιερώνυμου απευθυνόταν περισσότερο προς το εσωτερικό της Ιεράς Συνόδου, εκεί όπου οι πιέσεις είναι πολύ ισχυρές και οι θέσεις ορισμένων ιεραρχών αγγίζουν τα όρια ακόμα και της αμφισβήτησης του προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Μετά και τη «μυστική» συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον κ.Ιερώνυμο στις 8 Ιανουαρίου, από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρείται να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι στις σχέσεις με την Εκκλησία, μετά και την πρόταση για δημοψήφισμα, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα δικαιώματα των μειονοτήτων δεν κρίνονται με δημοψηφίσματα και αφετέρου.
Η ακτινογραφία της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Βασικός εισηγητής του επίμαχου νομοσχεδίου θα είναι ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ενώ μια πρώτη χαρτογράφηση στα βουλευτικά έδρανα της ΝΔ, δείχνει ότι περίπου 115 βουλευτές από τους 158 που αριθμεί η γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα θα υπερψηφίσουν, ενώ όσοι διαφωνούν θα επιλέξουν την αποχή και ελάχιστοι θα εμφανιστούν και θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Μετά και το διήμερο «φροντιστήριο» στην οδό Πειραιώς, το μπαλάκι περνάει στα χέρια των υπουργών και των υφυπουργών που επιμένουν να εκφράζουν ενστάσεις, με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να σημειώνουν με νόημα ότι σε έναν ενδεχόμενο μελλοντικό ανασχηματισμό η στάση των μελών της κυβέρνησης σε αυτό το νομοσχέδιο θα ληφθεί υπόψιν... Όσο για εκείνους που θεωρούν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ικανό να αλλάξει την εκλογική του συμπεριφορά παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ, συνεργάτες του κ.Μητσοτάκη χρησιμοποιούν ως επιχείρημα το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου και την αντίστοιχη νομοθέτηση στο παρελθόν από μια επίσης συντηρητική κυβέρνηση.
Θυμίζουν με νόημα ότι το 2013 ο τότε πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον έφερε ανάλογο νόμο, με τις δημοσκοπήσεις – που είχαν δημοσιευθεί στον συντηρητικό τύπο – να δείχνουν ότι 1 στους 5 ψηφοφόρους θα εγκατέλειπε το Κόμμα των Συντηρητικών αν ψηφιζόταν η ισότητα στον γάμο.
Τίποτα τέτοιο δεν έγινε και στις εκλογές του 2015 που ακολούθησαν ο Κάμερον θριάμβευσε με οριακά υψηλότερο ποσοστό και περισσότερες έδρες από το 2010, ενώ οι βουλευτές που το καταψήφισαν άλλαξαν δημόσια γνώμη έπειτα από χρόνια. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και οικονομικός του σύμβουλος Αλέξης Πατέλης μάλιστα, θύμισε σε σχετική του αρθρογραφία, ότι και στη χώρα μας βουλευτές που στήριξαν το σύμφωνο συμβίωσης το 2015 σήμερα είναι υπουργοί και ένας εξ αυτών πρωθυπουργός.
Η πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, η βάση της συζήτησης στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο θα αφορά ρυθμίσεις για την πρόσβαση στο θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες, χωρίς διακρίσεις, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, την προστασία των παιδιών, με συνολική ρύθμιση των ζητημάτων οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών, ενώ θα ξεκαθαρίζεται ρητώς ότι δεν θα επεκτείνεται το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε ζευγάρια ανδρών.