Με την ολοκλήρωση του κύκλου ενημέρωσης των βουλευτών της ΝΔ από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος μέχρι η κυβερνητική πρόταση να γίνει νόμος του κράτους.
Με βάση τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, θα προηγηθεί μια καμπάνια ενημέρωσης που θα απευθύνεται στην κοινωνία, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, πριν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου -στα τέλη του Ιανουαρίου- δώσουν την τελική τους έγκριση και το νομοθέτημα, που θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες 13 άρθρα, τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Μέχρι τότε, θα πρέπει να έχουν διευκρινιστεί μια σειρά ζητημάτων που τέθηκαν και από τους γαλάζιους βουλευτές κατά τη διαδικασία της διήμερης ενημέρωσης, όπως για παράδειγμα τι θα γίνει με την ταυτότητα ενός παιδιού με ομόφυλους γονείς και, ειδικότερα, τι θα λέει η ταυτότητά του, στο σημείο που αναγράφεται το όνομα πατρός και όνομα μητρός.
Η περίπτωση Βορίδη
Με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο υπό επεξεργασία νομοσχέδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να αποφασίσει από τη μια το πότε αυτό θα κατατεθεί στη Βουλή, και από την άλλη, να κρίνει αν θα ανοίξει την πόρτα του γραφείου του για να αναλάβει και εκείνος με τη σειρά του μία ακόμα «επιχείρηση πειθούς» όσων υπουργών και υφυπουργών διατυπώνουν ενστάσεις και προβληματισμούς.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο άφησε ανοιχτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης όταν ρωτήθηκε για το εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσει συναντήσεις με βουλευτές προκειμένου να τους πείσει να υπερψηφίσουν τη ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «ο πρωθυπουργός βλέπει βουλευτές όλο τον χρόνο και τακτικά, για να έχει και ο ίδιος εικόνα για όσα συμβαίνουν και απασχολούν την κοινωνία. Προηγήθηκε η συζήτηση με τους βουλευτές από εκείνη με τους υπουργούς».
Σύμφωνα με πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, η στάση του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη εξετάζεται ως μια ξεχωριστή περίπτωση και ως εκ τούτου θεωρείται πολύ πιθανό να έχει ένα τετ α τετ με τον πρωθυπουργό τα επόμενα 24ωρα, για το συγκεκριμένο θέμα.
Ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας, με τις δημόσιες τοποθετήσεις του όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, φαίνεται αμετακίνητος από τη θέση του κατά του επίμαχου νομοσχεδίου, αφήνοντας ακόμα ανοιχτή και την περίπτωση της εξόδου του από το υπουργικό συμβούλιο, διευκολύνοντας έτσι και το Μέγαρο Μαξίμου.
Για την ώρα πάντως, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατάει κλειστά τα χαρτιά του ως προς τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στους διαφωνούντες υπουργούς, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε ήταν προσεκτικός λέγοντας ότι «δεν μπορώ να υποκαταστήσω ή να προαναγγείλω τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού».
Άλλα πρόσωπα ωστόσο κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να διευκρινίζουν εάν θα πρέπει να υπάρξει παραίτηση ή αποπομπή υπουργού που δεν στηρίζει τη ρύθμιση, ήταν σαφείς στην άποψή τους ότι δεν είναι δυνατόν να συμμετέχεις στην κυβέρνηση και να καταψηφίζεις νομοσχέδιο της κυβέρνησης, σε μια στιγμή που χρειάζεται τη στήριξη όλων.