Έξι μήνες μετά από την εκλογική της νίκη, η ηγεσία της ΝΔ καλείται να διαχειριστεί την πρώτη ουσιαστική εσωκομματική της κρίση που προκάλεσε η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Μετά την δημόσιες αποστάσεις που πήραν ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές έσπευσαν να δηλώσουν την αντίθεσή τους με την κυβερνητική πρωτοβουλία, αριθμός ο οποίος αυξήθηκε, μετά και την «προτροπή» του Μεγάρου Μαξίμου, πως όσοι διαφωνούν μπορούν να απέχουν από την ψηφοφορία στη Βουλή.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο πρωθυπουργός επιστρατεύει τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο προκειμένου να χαρτογραφήσει τις προθέσεις του συνόλου των βουλευτών της ΝΔ πριν η μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου πάρει το δρόμο για τη Βουλή. Έτσι, από σήμερα και για δύο ημέρες ο κ.Σκέρτσος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις εργασίας με όλους τους γαλάζιους βουλευτές, προκειμένου να τους ενημερώσει για το περιεχόμενο του επίμαχου νομοσχεδίου, αλλά και να απαντήσει στις ερωτήσεις τους.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο υπουργός Επικρατείας έχει επωμιστεί και το βάρος της δημόσιας επικοινωνίας από την πλευρά της κυβέρνησης για το επίμαχο ζήτημα, μέσω συνεντεύξεων και τηλεοπτικών εμφανίσεων, ενώ θα είναι και ο βασικός εισηγητής στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία στη Βουλή.
Από φροντιστήριο περνούν οι βουλευτές της ΝΔ
Από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ για τις επόμενες 48 ώρες θα παρελάσουν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, σε μια προσπάθεια, όταν το επίμαχο νομοθέτημα έρθει προς ψήφιση να καταγραφούν οι λιγότερες δυνατές απώλειες από τους βουλευτές που έως σήμερα εμφανίζονται να αμφιταλαντεύονται με το περιεχόμενό του και προσανατολίζονται να απέχουν ή να το καταψηφίσουν.
Από την πλευρά του - σύμφωνα με πληροφορίες - ο Άκης Σκέρτσος θα επιχειρήσει να τους εξηγήσει το νομικό και πολιτικό σκεπτικό της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, εστιάζοντας στην ανάγκη προστασίας των παιδιών που μεγαλώνουν με ομόφυλους γονείς και τα οποία δεν αναγνωρίζονται από το σύμφωνο συμβίωσης ούτε από την Πολιτεία και στερούνται νομικής αναγνώρισης ως προς τον έναν γονέα τους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να επικαλεστεί και την παρακαταθήκη του ιδρυτή της ΝΔ, παρουσιάζοντας το επίμαχο νομοσχέδιο ως ένα ακόμα βήμα σύγκλισης προς τη «Δύση», εξηγώντας ότι είναι συνεπές με τις αρχές και τις αξίες της ΝΔ, αλλά και με τη βασική προεκλογική δέσμευση για την τρέχουσα κοινοβουλευτική θητεία για περαιτέρω σύγκλιση με την Ευρώπη, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς. Θα είναι ξεκάθαρος, από την άλλη, ότι αποτελεί «κόκκινη» γραμμή για την κυβέρνηση, το ζήτημα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, κάτι που θα αναφέρεται ρητά στα άρθρα του νομοσχεδίου.
«Όλοι αξιολογούνται», το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου
Μέσα σε αυτό το κλίμα οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονται καθησυχαστικοί ότι οι όποιες αναταράξεις θα είναι προσωρινές και δεν θα προκαλέσουν ζημιά στις επερχόμενες ευρωεκλογές, αφού στο μεσοδιάστημα οι πιθανές δημοσκοπικές απώλειες θα απορροφηθούν και δεν προκαλέσουν πολιτικό κόστος στα εκλογικά ποσοστά της εκλογικής αναμέτρησης του Ιουνίου.
Σε απόλυτους αριθμούς, η ηγετική πυραμίδα της οδού Πειραιώς εκτιμά ότι ο αριθμός των διαφωνούντων βουλευτών δεν ξεπερνά τους 50, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να επικεντρώνεται στην βόρεια Ελλάδα, εκεί όπου και στις προηγούμενες εκλογές η ΝΔ είχε πιεστεί εκλογικά από τα ακραία συντηρητικά κόμματα. Ζητούμενο παραμένει ποια θα είναι η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι σε όσους επιμείνουν μέχρι τέλους να διαχωρίσουν τη θέση τους στην ονομαστική ψηφοφορία.
Η διέξοδος μέσω της «αποχής» μπορεί να έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να πέσουν οι τόνοι και οι εντάσεις εντός της Κ.Ο., με τον πρωθυπουργό να έχει ξεκαθαρίσει ότι στην σχετική ψηφοφορία ακόμα και οι υπουργοί θα προσέλθουν με την ιδιότητα του βουλευτή και, άρα, δεν θα τεθούν σε καθεστώς κομματικής πειθαρχίας. Ωστόσο, άλλα στελέχη, που επίσης βρίσκονται κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, επιμένουν να υπενθυμίζουν την αυτονόητη δέσμευση όσων κατέχουν υπουργικά πόστα από τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου.
Είναι προφανές ότι για τον πρωθυπουργό η στάση των υπουργών του θα μετρήσει σε μελλοντικές του αποφάσεις, είτε αυτοί επιλέξουν να απέχουν, είτε να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Σε πιο δύσκολη θέση βρίσκονται εκ των πραγμάτων οι βουλευτές της Περιφέρειας και ειδικότερα στις περιοχές εκείνες όπου η ΝΔ έχει εκλέξει παραπάνω από έναν βουλευτές, αφού η στάση των «εσωκομματικών αντιπάλων» στην ίδια εκλογική περιφέρεια θα παίξει καταλυτικό ρόλο για τις αποφάσεις του καθενός ξεχωριστά.