Την ώρα που ο 18χρονος που ομολόγησε ότι εκτόξευσε τη ναυτική φωτοβολίδα προς τον αστυνομικό κατά την διάρκεια των επεισοδίων στου Ρέντη θα μεταφέρεται στο γραφείο του Εισαγγελέα, η κυβέρνηση θα ανακοινώνει τα μέτρα για τον περιορισμό ή και την πάταξη της οπαδικής βίας.
Μέχρι και την τελευταία στιγμή, ο πρωθυπουργός δεχόταν εισηγήσεις για δραστικά και αποφασιστικά μέτρα που θα οδηγούν σε θεραπεία των φαινομένων βίας εντός και εκτός των γηπέδων και όχι απλώς σε πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε έναν εφήμερο κατευνασμό της κοινής γνώμης, αλλά και τη θεσμοθέτηση ενός αυστηρού πλαισίου για όσους ενθαρρύνουν ή υποδαυλίζουν την ένταση με δημόσιες δηλώσεις τους.
Δείγμα των προθέσεών του έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο facebook, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι η μάχη για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας θα κερδηθεί για την κυβέρνηση, δείχνοντας εμμέσως - χωρίς να προβεί σε καμία ονομαστική αναφορά - ακόμα και παράγοντες του αθλητισμού οι οποίοι, όπως έγραψε, θα βρεθούν στο στόχαστρο «όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί που την υποκινούν ή έστω την ανέχονται».
Μέτρα «χωρίς έλεος» κατά της οπαδικής βίας
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού προϊδεάζουν για τη λήψη πολύ σκληρών μέτρων, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη (ΣΚΑΪ) να τονίζει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να δώσει μία συνέχεια σε ένα πλαίσιο αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων με έναν τρόπο αδυσώπητο, με έναν τρόπο που δεν πρόκειται να αφήσει περιθώρια σε κανέναν. Θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μία αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού χωρίς έλεος».
Τα βασικά σενάρια για τα μέτρα που εξετάστηκαν και στην πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αφορούν - σύμφωνα με πληροφορίες - από τον οριζόντιο αποκλεισμό των οργανωμένων οπαδών από τους αγώνες, μέχρι τη διεξαγωγή των αθλητικών διοργανώσεων κεκλεισμένων των θυρών ή ακόμα και την επ' αόριστον διακοπή των πρωταθλημάτων ή ακόμα και τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Στο τραπέζι βρίσκεται μεταξύ άλλων και το αίτημα της ΠΟΑΣΥ να αποσυρθεί η ΕΛ.ΑΣ. από τα γήπεδα, κάτι που θα σήμαινε όμως ανάκληση της απόφασης του περασμένου Αυγούστου, σχετικά με την παρουσία των δυνάμεων της Αστυνομίας στις θύρες των οργανωμένων οπαδών. Σε αυτή την περίπτωση, η ασφάλεια των αθλητικών διοργανώσεων θα αφορά μόνο τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, με βάση τον αθλητικό νόμο για τις κάμερες και τα ονομαστικά εισιτήρια.
Επικοινωνία με τον πρόεδρο της UEFA
Είναι ενδεικτικό η κυβέρνηση βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» επικοινωνίας και με την UEFA, προκειμένου να υπάρξει μία ουσιαστική συνεργασία και να ληφθούν τα πλέον αποτελεσματικά μέτρα. Μόνο τυχαία δεν ήταν άλλωστε η χθεσινοβραδινή επιστολή - προειδοποίηση της ηγεσίας της UEFA, προς τις αντιπάλους των ελληνικών ομάδων για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια της Πέμπτης, δηλαδή τη Μακάμπι Χάιφα, την Μπάτσκα Τόπολα για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό αντιστοίχως στο Europa League και την Ελσίνκι για τον ΠΑΟΚ στο Champions League. Η UEFA ενημερώνει για την πιθανότητα να γίνουν τα παιχνίδια, που είναι προγραμματισμένα για Λεωφόρο, Καραϊσκάκη και Τούμπα, χωρίς κόσμο.
Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες από την τελευταία φορά που ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της UEFA, μετά και τα τραγικά γεγονότα του περασμένου Αυγούστου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τότε, σε κοινές τους δηλώσεις προς τον Τύπο, οι δύο άνδρες είχαν χαρακτηρίσει ως «καρκίνο» του ποδοσφαίρου τα φαινόμενα της βίας και είχαν προβεί σε ανακοινώσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για προσωρινό αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις, μέτρο ωστόσο που ποτέ δεν ενεργοποιήθηκε.
Ενώ ακόμα και η πρόθεση για κλείσιμο όλων των λεσχών των οργανωμένων οπαδών και τη λειτουργία ενός μόνο συνδέσμου με έδρα την επίσημη ΠΑΕ, ήταν ένα μέτρο που είχε εξαγγελθεί ξανά, τον Φεβρουάριο του 2022 μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού όταν είχαν κλείσει τότε προσωρινά όλοι οι σύνδεσμοι φιλάθλων.