Ένα συνολικό πλέγμα μέτρων και δράσεων για τη γρηγορότερη απορρόφηση των γυναικών στην αγορά εργασίας επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, 'Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 2ο Διεθνές Φόρουμ για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα.
Το Φόρουμ διοργανώνεται από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Αθηναίων.
Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην αγορά εργασίας και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι υπαρκτό.
Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος είναι η μείωση της ανεργίας των γυναικών και η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της λύσης του προβλήματος για εξεύρεση εργαζομένων που αντιμετωπίζει μία σημαντική μερίδα των επιχειρήσεων, ένα ζήτημα που, όπως είπε, διογκώνεται, καθώς η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παράγει συνεχώς νέες θέσεις εργασίας, άρα η πίεση για την κάλυψή τους εντείνεται.
Ακόμα, ο ενεργός πληθυσμός μειώνεται χρόνο με τον χρόνο, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και του δημογραφικού, με αποτέλεσμα να μειώνεται η «δεξαμενή» του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού. Προχωρώντας σε περαιτέρω διευκρινίσεις, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι το πλαίσιο πρωτοβουλιών για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας που εξετάζει το υπουργείο, αφορά, όχι μόνο την επιδοματική πολιτική, αλλά και τον σχεδιασμό προγραμμάτων reskilling (προγραμμάτων επανεκπαίδευσης) και upskilling (προγραμμάτων για την αναβάθμιση δεξιοτήτων) και την ενθάρρυνση της τηλεργασίας για τις γυναίκες.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε ότι οι κοινωνικοί εταίροι εμπλέκονται ενεργά στον σχεδιασμό των προγραμμάτων, έτσι ώστε αυτά να απαντούν στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας, με την επωνυμία «Rebrain Greece», για την ανάπτυξη μηχανισμού ενίσχυσης των ταλέντων και διασύνδεσης των επιστημόνων-εργαζομένων, οι οποίοι διαμένουν εντός και εκτός Ελλάδος, με θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης, που προσφέρονται από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Όπως είπε, αυτήν τη στιγμή, έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα περισσότερες από 100 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, ενώ άμεσος στόχος είναι η διοργάνωση road show στο εξωτερικό, προκειμένου τα στελέχη που έχουν φύγει να έρθουν σε επαφή με τις επιχειρήσεις, επιταχύνοντας έτσι τις διαδικασίες διασύνδεσης ταλέντων με θέσεις υψηλής εξειδίκευσης. Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης μίλησε και για τις Ημέρες Καριέρας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Πεφάνης.