ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
Φωτο; Ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου. Delphi Forum

Π. Τσακλόγλου: Καταργείται η παρακράτηση του 30% στους συνταξιούχους

Σχετικά με το αν το μέτρο ευνοεί την απασχόληση των συνταξιούχων εις βάρος των νέων, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι «το απόθεμα των θέσεων εργασίας δεν είναι δεδομένο και πως η αύξηση της εργασίας ευνοεί συνολικά την οικονομία».

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Στούντιομε θέα» με την Φαίη Μαυραγάνη μίλησε για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Σε ερώτηση σχετικά με το πόσο αυξάνονται οι αποδοχές των συνταξιούχων που εργάζονται από την κατάργηση του πέναλτι του 30%, ο κ. Τσακλόγλου είπε: 

«Αν αυτή τη στιγμή ήταν ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός της κοινωνικής ασφάλισης δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να γίνει καμία επιπρόσθετη παρακράτηση στη σύνταξη ή τα επιπρόσθετα εισοδήματα από απασχόληση του συνταξιούχου. Όμως, αυτή τη στιγμή τα μισά χρήματα που δίνονται για συντάξεις προέρχονται από τον Έλληνα φορολογούμενο και όχι από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Το σύστημα που υπήρχε πριν το 2019 ήταν σχεδόν δημευτικό καθώς αν ένας συνταξιούχος εργαζόταν ακόμα και 1 ώρα έχανε το 60% της σύνταξης του, γεγονός που οδηγούσε αρκετούς στη μαύρη εργασία. Προς μεγάλη μου έκπληξη και παρά το μέτρο, τότε περίπου 6.000 συνταξιούχοι εργάζονταν με αυτούς τους όρους. Με το νόμο Βρούτση αυτό άλλαξε και το 60% της παρακράτησης πήγε στο 30% που είχε σαν συνέπεια τον πενταπλασιασμό των εργαζομένων συνταξιούχων.

Με το νέο νομοσχέδιο καταργείται από 01.01.24 η παρακράτηση του 30% και θα υπάρχει ένας πόρος 10% μη ανταποδοτικός υπέρ ΕΦΚΑ πάνω στα επιπρόσθετα εισοδήματα του συνταξιούχου».

Σχετικά με το αν το μέτρο ευνοεί την απασχόληση των συνταξιούχων εις βάρος των νέων, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι «το απόθεμα των θέσεων εργασίας σε μια οικονομία δεν είναι δεδομένο και πως η αύξηση της εργασίας ευνοεί συνολικά την οικονομία».

Για το επίδομα προσωπικής διαφοράς και για το πότε και ποιοι θα πάρουν την έκτακτη ενίσχυση, ο υφυπουργός εξήγησε ότι: «Το επίδομα προσωπικής διαφοράς αφορά 750.000 συνταξιούχους και το πόσο ξεκινά από τα 200 ευρώ και φθίνει μέχρι να φτάσουμε τα 1.600 ευρώ στο σύνολο συντάξεων που λαμβάνει κάποιος και αναμένεται να δοθεί μέσα στην τρέχουσα χρονιά».

Ο κ. Τσακλόγλου επισήμανε ότι με την μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων η αύξηση των συντάξεων θα είναι κοντά στο 3% «αλλά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε φορά που βγαίνουν τα οριστικά στοιχεία θα γίνεται και η αναπροσαρμογή σε σχέση με τα οριστικά στοιχεία της αύξησης της προηγούμενης χρονιάς. Σε λίγες μέρες κατατίθεται το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, οπότε θα δούμε και επίσημα τότε πού θα κλειδώσει τελικά η αύξηση».

Όσον αφορά το επίδομα μητρότητας, σημείωσε: «Μέχρι το 2019 είχαμε επιδόματα μητρότητας στο Δημόσιο Τομέα και στις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα, αλλά για μικρότερη διάρκεια σε σύγκριση με το δημόσιο τομέα. Στην διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας εξισώσαμε το χρονικό όριο για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα με αυτό του δημοσίου.

Αυτό που δεν είχε καλυφθεί μέχρι στιγμής ήταν οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες. Με το νέο νομοσχέδιο θα λαμβάνουν και αυτές επίδομα μητρότητας για 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (780 ευρώ το μήνα)».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δόμνα Μιχαηλίδου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μιχαηλίδου: Την Τετάρτη ανακοινώνεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Όπως σημείωσε η υπουργός Εργασίας στόχος είναι να υπάρξει υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα στα νοικοκυριά που να μπορεί να καλύπτει το κύμα της ακρίβειας. Σημαντική η μείωση των εκκρεμών συντάξεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακλόγλου: Η αξιοποίηση νέων και γηραιότερων βοηθά στο δημογραφικό

Όπως είπε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,, «η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντιμετωπίζει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, με αρνητικές συνέπειες στις αναπτυξιακές προοπτικές και την αγορά εργασίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως: Η ψηφιακή κάρτα εργασίας διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα

«Θεωρώ ότι η Επιθεώρηση Εργασίας κάνει ένα πολύ σημαντικό έργο και μάλιστα βλέπουμε και μία διαρκή βελτίωση σε όλους τους αριθμούς. Έχουμε μία αύξηση που αγγίζει το 8% στον αριθμό των ελέγχων» είπε η υπουργός Εργασίας.
businessdaily-Kerameos-Niki
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως: Ο μέσος μισθός το 2027 μπορεί να ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ

«Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2019, ο μέσος μισθός ήταν 1.036 ευρώ, ενώ, σήμερα, έχει ανέλθει στα 1.252 ευρώ. Στις θέσεις πλήρους απασχόλησης, ο μέσος μισθός είναι ήδη πάνω από τα 1.430 ευρώ» τονίζει η υπουργός.
businessdaily-Kerameos-Niki
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Κεραμέως: Προτεραιότητα να υπάρχουν καθαρές εργασιακές σχέσεις

Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΣΒΕ η υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε επίσης ότι ετοιμάζονται webinars για τις απαντήσεις σε ερωτήματα εργαζομένων και επιχειρήσεων σχετικά με τη ψηφιακή κάρτα εργασίας.