ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Shutterstock

ΤτΕ: Ποια τα αποθεματικά ασφαλείας για τις συστημικές τράπεζες

Τα αποθεματικά σε ενοποιημένη βάση είναι στο 1% για Εθνική Τράπεζα σε ατομική και ενοποιημένη βάση, Πειραιώς Financial Holdings, Τράπεζα Eurobank Α.Ε. σε ατομική βάση, Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. σε ενοποιημένη βάση και Άλφα Τράπεζα Α.Ε. σε ατομική βάση.

Τα αποθεματικά ασφαλείας που οφείλουν να διατηρούν οι 4 συστημικές τράπεζες καθόρισε η Τράπεζα της Ελλάδος και αφορούν το επόμενο έτος, με ταυτόχρονο προσδιορισμό των επονομαζόμενων λοιπών συστημικών ιδρυμάτων για το τρέχον έτος. 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΤτΕ:

Η Τράπεζα της Ελλάδος προσδιόρισε τα λοιπά συστημικά σημαντικά ιδρύματα (Other Systemically Important Institutions - O-SII) στην Ελλάδα για το έτος 2023. Ειδικότερα, προσδιορίστηκαν ως O-SII σε ενοποιημένη βάση τα ιδρύματα: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Πειραιώς Financial Holdings A.E., Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. και Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε., και σε ατομική βάση τα ιδρύματα: Άλφα Τράπεζα Α.Ε., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. και Τράπεζα Eurobank Α.Ε.

Επίσης, καθόρισε το ποσοστό του αποθέματος ασφαλείας O-SII για το έτος 2024 στο 1,25% για το ίδρυμα Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. σε ενοποιημένη βάση και στο 1% για τα ιδρύματα Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. σε ατομική και ενοποιημένη βάση, Πειραιώς Financial Holdings A.E. σε ενοποιημένη βάση και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. σε ατομική βάση, Τράπεζα Eurobank Α.Ε. σε ατομική βάση, Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. σε ενοποιημένη βάση και Άλφα Τράπεζα Α.Ε. σε ατομική βάση, με ημερομηνία έναρξης ισχύος την 1η Ιανουαρίου 2024.

H μεθοδολογία την οποία εφαρμόζει η Τράπεζα της Ελλάδος για τον προσδιορισμό των O-SII και τον καθορισμό του τηρούμενου αποθέματος ασφαλείας O-SII αποτυπώνεται στην Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής 221/1/17.10.2023 (ΦΕΚ Β 6141, 25/10/2023).

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία αυτή, υπολογίζεται βαθμολογία που υποδηλώνει τη συστημική σημασία κάθε ιδρύματος βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, που αφορούν το μέγεθος, τη σημασία για την οικονομία της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη σημασία των διασυνοριακών δραστηριοτήτων, περιλαμβανομένης της πολυπλοκότητας που απορρέει από διασυνοριακές δραστηριότητες, καθώς και το βαθμό διασύνδεσης του ιδρύματος με το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στα τέσσερα αυτά κριτήρια αντιστοιχούν υποχρεωτικοί δείκτες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται κατ’ ελάχιστον για τον υπολογισμό της βαθμολογίας κάθε ιδρύματος, που εκφράζεται σε μονάδες βάσης (μ.β.). Όσα ιδρύματα υπερβαίνουν τις 350 μ.β. (κατώφλι βαθμολογίας) θεωρούνται O-SII λόγω της συστημικής τους σημασίας.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Στουρνάρας ομιλία ΤτΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: «Μύθευμα» τα περί τριγωνικών συναλλαγών μεταξύ τραπεζών και servicers

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, διέψευσε τις φήμες για τριγωνικές συναλλαγές μεταξύ τραπεζών και servicers, χαρακτηρίζοντάς τες μύθευμα και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επιτρέπονται από την εποπτεία.
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε τη νέα ιστοσελίδα weconomy

Η Τράπεζα της Ελλάδος εγκαινίασε το weconomy.gr, μια νέα ιστοσελίδα για την οικονομική εκπαίδευση, με ενότητες για παιδιά, γονείς και ενήλικες, προωθώντας τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό στην Ελλάδα.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλητής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετική γνωμοδότηση για την τρίτη θητεία Στουρνάρα στην ΤτΕ από τη Βουλή

Με θετική πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη Βουλή ο επαναδιορισμός του Γιάννη Στουρνάρα ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Η ΝΔ στήριξε, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισαν. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ δήλωσαν «παρών».
Κτήριο τραπέζης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί οι ελληνικές τράπεζες δεν φοβούνται την αναταραχή στις αγορές ομολόγων

Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται καθησυχαστικές απέναντι στις πιέσεις στις αγορές ομολόγων και δεν ανησυχούν για τις επενδύσεις 86 δισ. ευρώ σε ελληνικά και ευρωπαϊκά ομόλογα.