Το πρόβλημα της ακρίβειας που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες καταναλωτές αποτυπώνεται στα ποιοτικά στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων, όχι μόνο στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αλλά πριν ακόμη ξεσπάσει ο πόλεμος της Ουκρανίας, τον Φεβρουάριο του 2022.
Απλώς από τον περσινό Μάρτιο και εντεύθεν η κατάσταση επιδεινώθηκε και πλέον το περιβάλλον της αγοράς είναι ζοφερό. Από το 2019 ως και το 2022, αλλά και στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023, οι επιβαρύνσεις που δέχεται ο Έλληνας καταναλωτής σε παρεχόμενες υπηρεσίες και προϊόντα, είναι πολλαπλάσιες των αντιστοίχων επιβαρύνσεων των άλλων Ευρωπαίων καταναλωτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που επεξεργάστηκε και παρουσίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Νικητιάδης, σχετικά με την ένταση της ακρίβειας στην ελληνική αγορά, στην περίοδο 2019-2022 το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 68,9% στην ευρωζώνη ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 191,5%, τα φρέσκα θαλασσινά, αυξήθηκαν 15,7% στην ευρωζώνη, 34,4% στην Ελλάδα, το ελαιόλαδο μειώθηκε κατά 10,4% στην ευρωζώνη ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε 6,2% - βέβαια η τιμή του κάνει ... «πάρτι» και η ανατίμηση του «σπάει το κοντέρ»-, οι τιμές των επικοινωνιών στην ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 11,7% ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 3,8%, και στα αμνοερίφια η αύξηση στην ευρωζώνη ήταν στο 18,1%, αλλά στην Ελλάδα 31,4%. Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες διαφορές τιμών μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης.Η κατάσταση είναι όμως εξίσου επιδεινούμενη και στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου του 2023.
Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι: το βούτυρο στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 11,4% - προφανώς λόγω της μείωσης των τιμών παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος- στην Ελλάδα όμως στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 6%, τα νωπά λαχανικά στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 2,4%, αλλά στην ελληνική αγορά η ανατίμηση τους ανήλθε στο 14,5%, τα νωπά φρούτα ενώ στην ευρωζώνη ανατιμήθηκαν κατά 8,2% στην Ελλάδα η ανατίμηση τους ανήλθε στο 17,6%, τα τεχνητά υποκατάστατα της ζάχαρης στην ευρωζώνη η τιμή τους μειώθηκε κατά 0,2%, αλλά στην ελληνική αγορά ανατιμήθηκαν κατά 9,4% και τα φαρμακευτικά προϊόντα –μη συνταγογραφούμενα – ενώ στην ευρωζώνη ανατιμήθηκαν κατά 2,9%, στην Ελλάδα η ανατίμηση τους ανήλθε στο 11,8%!
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα είναι μία ακριβή αγορά, αναντίστοιχη με το διαθέσιμο εισόδημα, γεγονός το οποίο έχει επισημανθεί από την εποχή των μνημονίων – τουλάχιστον – χωρίς όμως μέχρι τώρα να υπάρξει αποτέλεσμα.