ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shuttestock

DBRS: Θα επιτύχει η διάθεση των τραπεζικών μετοχών από το ΤΧΣ

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι τα έσοδα για το ΤΧΣ θα μπορούσαν να φθάσουν έως και το επίπεδο των 3,1 δισ., ενώ η αποχώρηση του δημοσίου αποτελεί επωφελή εξέλιξη για τον τραπεζικό τομέα.

Ως διαχειρίσιμο χαρακτηρίζει το κόστος εξόδου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις τράπεζες, ο οίκος αξιολόγησης DBRS, σε έκθεσή του προσθέτοντας ότι η αποχώρηση του Δημοσίου από το τραπεζικό σύστημα αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. 

Ο οίκος αναφέρει ότι το ΤΧΣ έχει θέσει ως στόχο να διαθέσει όλες τις μετοχές του στις ελληνικές συστημικές τράπεζες πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2025, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Στο βαθμό που το χαρτοφυλάκιο δεν έχει εκποιηθεί πλήρως μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2025, ο κανονισμός του ΤΧΣ προβλέπει ότι κατά την ημερομηνία λήξης τυχόν εναπομείναντα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού μεταβιβάζονται σε διάδοχο φορέα που θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ESM. 

Τον Δεκέμβριο του 2022, το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε τη στρατηγική εκποίησης, η οποία πρέπει να ακολουθήσει διαφανή και ανταγωνιστική διαδικασία. Σημειώνεται ότι, το Ταμείο δεν δεσμεύεται για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή αλληλουχία συναλλαγών, εντός του συνολικού πλαισίου εκποιήσεων, που θα μπορούσε να είναι επιζήμια για τη συνολική αξία του χαρτοφυλακίου του. 

 

Καταρχήν, είναι φανερό ότι το Ταμείο προτιμά στρατηγικούς επενδυτές για σημαντικά πακέτα μετοχών του, όπως διεθνώς αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μακροπρόθεσμους επενδυτές και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και άλλους επενδυτές που κρίνονται κατάλληλοι για την ενίσχυση της ικανότητας των ελληνικών τραπεζών να προσαρμοστούν στις τρέχουσες περιβαλλοντικές και τεχνολογικές προκλήσεις. Εξετάζονται διάφορες επιλογές εκποίησης, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων στην κεφαλαιαγορά και των ιδιωτικών πωλήσεων. 

Μέχρι στιγμής, η Eurobank Holdings έχει υποβάλει δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της συμμετοχής 1,4% που κατέχει σήμερα το ΤΧΣ. Η προσφορά αποτελεί πλέον μέρος μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα 6 Οκτωβρίου.  Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022, η εύλογη αξία των μετοχών του ΤΧΣ που κατείχε σε τράπεζες ήταν περίπου 1,8 δισ. ευρώ, που αναλογούσε κυρίως στις συστημικές τράπεζες. Εκτιμάται ότι το ΤΧΣ θα μπορούσε να εισπράξει περίπου 3,1 δισ. ευρώ από την εκποίηση των μετοχών που κατέχει στις συστημικές τράπεζες, με βάση τις τρέχουσες τιμές των μετοχών των τραπεζών και τη συνεχιζόμενη προσφορά επαναγοράς της Eurobank. 

 

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η πλήρης εκποίηση πρέπει να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του 2025 και θα διεξαχθεί ως ανταγωνιστική διαδικασία, επομένως τα στοιχεία αυτά ενδέχεται να δημιουργήσουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές. Κατά την άποψή της DBRS, η έξοδος του ΤΧΣ από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσει ομαλά, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες σημαντικές βελτιώσεις στα πιστωτικά θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών, καθώς και την ανθεκτικότητα της οικονομίας της χώρας. 

Η διάθεση των επενδυτών για την Ελλάδα έχει ανακτήσει έδαφος και εκτιμάται ότι η τάση αυτή ενδεχομένως θα συνεχιστεί λόγω των σχετικά ευνοϊκών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, παρά τις προκλήσεις που θέτουν τα υψηλότερα επιτόκια, ο υψηλός πληθωρισμός, το ακόμη αυξημένο επίπεδο του δημόσιου χρέους και οι γεωπολιτικές εντάσεις.

 

Επιπλέον, τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) αντιπροσωπεύουν μια σημαντική ευκαιρία για ανάπτυξη στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας των τραπεζών να αυξήσουν τα χαρτοφυλάκια δανεισμού τους και να παράσχουν στήριξη στην οικονομία μετά από αρκετά χρόνια στασιμότητας της δυναμικής. Η επανιδιωτικοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα θα μπορούσε να είναι επωφελής για τη χώρα, οδηγώντας σε υψηλότερη ρευστότητα των κεφαλαιαγορών, καθώς και παρέχοντας περισσότερες ευκαιρίες για την προσέλκυση επενδύσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Πρωταθλήτρια στις αποκρατικοποιήσεις τραπεζών η Ελλάδα

Όπως τονίζει το πρακτορείο σε διάστημα μόλις ενός έτους η Ελλάδα «αποχώρησε» από τις τράπεζες, με τον κλάδο να επιστρέφει στην κανονικότητα και να κατορθώνει να «καθαρίσει» τους ισολογισμούς του.