ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Ψάχνουν μέτρα για να κοπούν τα επιδόματα σε δήθεν φτωχούς επαγγελματίες

Έξι στους δέκα επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ και είναι δικαιούχοι δεκάδων επιδομάτων. Στόχος του ΥΠΟΙΚ να έλθουν στο φως κρυμμένα εισοδήματα για να κοπούν οι ενισχύσεις.

Δια της αποκάλυψης των πραγματικών εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με τις προωθούμενες αλλαγές στη φορολογία και τα νέα ψηφιακά εργαλεία, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να θέσει εκτός των κοινωνικών επιδομάτων και βοηθημάτων όσους εμφανίζονται «φτωχοί» στην εφορία και με αυτό τον τρόπο εκπληρώνουν τα κριτήρια για τη λήψη δεκάδων κρατικών ενισχύσεων και παροχών.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι πάνω από 6 στους 10 επαγγελματίες δηλώνουν ετήσιο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να καθίστανται δικαιούχοι πλήθους κοινωνικών επιδομάτων και παροχών. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη ότι «δεν είναι δυνατόν να έχουμε εισοδήματα σε ελεύθερους επαγγελματίες των χιλίων ευρώ ή των μείον χιλίων ευρώ, των δυο ή τριών χιλιάδων ευρώ και οι φορολογούμενοι αυτοί να είναι οι πρώτοι που λαμβάνουν όλα τα επιδόματα».

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στο καθεστώς φορολογίας και η ενεργοποίηση των νέων ψηφιακών  εργαλείων θα κλείσουν τις διόδους φοροδιαφυγής, καθώς η φορολογική διοίκηση θα έχει εικόνα για το πραγματικό τζίρο και έτσι οι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν να δηλώνουν υψηλότερα ετήσια εισοδήματα σε σχέση με τα σημερινά με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός να υπερβεί τα εισοδηματικά όρια για τα επιδόματα και να τα χάσει.

Σημειώνεται ότι με το ισχύον καθεστώς δεκάδες επιδόματα χορηγούνται με κριτήριο το ύψος του εισοδήματος, όπως το στεγαστικό, το επίδομα θέρμανσης, το φοιτητικό επίδομα, το επίδομα παιδιού, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ κ.α.  Επίσης, τα εισοδηματικά κριτήρια αποτελούν κλειδί για την εγγραφή στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και για την παροχή έκτακτων επιδομάτων στήριξης όπως το market pass

Για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος θέρμανσης το υπουργείο Οικονομικών έθεσε για πρώτη φορά ανώτατο όριο τζίρου στα 80.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με επιχειρηματική δραστηριότητα, κριτήριο που αναμένεται να αποκλείσει από τα επιδόματα πολλούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Πάντως στο πλαίσιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στο χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών το οικονομικό επιτελείο θα ενεργοποιήσει μέσα στο 2024 δύο δραστικές παρεμβάσεις:

  • την υποχρεωτική καθιέρωση των ηλεκτρονικών τιμολογίων προκειμένου οι συναλλαγές να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο.
  • την καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA) πράγμα που σημαίνει ότι τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές – POS) ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα αναγνωρίζονται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA.

Αύξηση φορολογικών συντελεστών

Όσον αφορά στις προωθούμενες αλλαγές στο μοντέλο φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών, ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε ότι θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2024, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση καθώς τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι πολλά. Όλα εξετάζονται, αξιολογούνται και κοστολογούνται, όπως είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκονται η αύξηση των φορολογικών συντελεστών αλλά και η καθιέρωση νέου τρόπου εντοπισμού της φορολογητέας ύλης μέσω πλέγματος κριτηρίων. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρώτο κλιμάκιο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών ήταν έως 10.000 ευρώ με φόρο 9%. Ωστόσο, ο συντελεστής αναμένεται να αυξηθεί στο 15% τουλάχιστον, ενδεχομένως και στο 20%, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν θα μεταβληθούν οι συντελεστές φόρου για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Η κλίμακα αυτή προτείνεται να περιλαμβάνει ακόμη έναν ή δύο το πολύ επιπλέον συντελεστές φόρου για τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα. Σε περίπτωση που υιοθετηθεί η λύση ακόμη ενός συντελεστή, αυτός θα ανέρχεται σε 20% ή 25% ανάλογα με το ύψος του χαμηλού συντελεστή, ενώ αν υιοθετηθεί η επιλογή των δύο επιπλέον συντελεστών, αυτοί θα κυμαίνονται στο 20%-30% από 22%-44% που είναι σήμερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εισοδήματα... φτώχειας δήλωσαν και το 2023 οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Δύο στους τρεις επαγγελματίες δήλωσαν λιγότερα από 10.000 ευρώ, ενώ το 45% δήλωσαν κάτω και από 5.000 ευρώ. Οι μισοί Έλληνες με εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ. Έναν στους τέσσερις «έπιασαν» τα τεκμήρια εισοδήματος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχοι για «μαύρο» χρήμα σε 40.000 αγορές ακινήτων με μετρητά

Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων θα βρεθούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων μεγάλης αξίας, με τους ελεγκτές να «ξεσκονίζουν» τις φορολογικές δηλώσεις για να διαπιστώσουν αν δικαιολογούνται οι αγορές με βάση τα εισοδήματα.