Την ανάγκη οι ευρωπαϊκές τράπεζες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όταν μετρούν τα οφέλη από τις αυξήσεις επιτοκίων, καθώς τελικά μπορεί οι μετρήσεις τους να αποδειχθούν λανθασμένες, επισημαίνει ο επικεφαλής του Εποπτικού Φορέα της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα του περιθωρίου επιτοκίου και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των τραπεζών, ο κ. Ενρία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Δεν θα εξέφραζα μια κρίση για τον τραπεζικό τομέα στο σύνολό του. Υπάρχουν τράπεζες που έχουν υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις τις οποίες οι αναλυτές μας αμφισβητούν. Βρισκόμαστε ακόμη σε ένα πολύ αβέβαιο περιβάλλον. Το περιβάλλον των επιτοκίων έχει αλλάξει πολύ γρήγορα και ακόμη δεν γνωρίζουμε πού θα σταθεροποιηθεί. Και υπάρχει καθυστέρηση στον τρόπο με τον οποίο ορισμένες επιπτώσεις επηρεάζουν κέρδη και τις ζημίες και τους ισολογισμούς των τραπεζών. Καλούμε τις τράπεζες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στο θέμα αυτό. Τα περιθώρια κέρδους διευρύνονται, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να διαρκέσει για πάντα. Η μετακύλιση, η οποία ήταν πολύ πιο αργή από ό,τι σε προηγούμενους κύκλους ανόδου, επιταχύνει τώρα. Στη συνέχεια, υπάρχει το ερώτημα κατά πόσο η αύξηση των επιτοκίων θα υλοποιηθεί και όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού και, συνεπώς, τις ανάγκες για προβλέψεις».
Παράλληλα εκφράζει την απογοήτευσή του, με δεδομένο και το γεγονός ότι η θητεία του ολοκληρώνεται σε τέσσερις μήνες, γιατί δεν έγιναν περισσότερα βήματα για την τραπεζική ολοκλήρωση στην ΕΕ. Ενώ η ΕΚΤ σημείωσε μια νίκη πείθοντας τις διεθνείς ρυθμιστικές αρχές ότι το μπλοκ θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια ενιαία δικαιοδοσία, η πρόοδος στα σχετικά μέτρα ήταν στην καλύτερη περίπτωση αργή. Δεν υπήρξε σημαντικός αριθμός διασυνοριακών συγχωνεύσεων και εξαγορών, κάτι που θα αποτελούσε απόδειξη ότι οι τράπεζες θεωρούν την ευρύτερη περιοχή ως ενιαία εγχώρια αγορά.
Παρά τις επικρίσεις, ο Ενρία δήλωσε ότι είναι υπερήφανος για τη θητεία του στην ΕΚΤ, καθώς ετοιμάζεται να αποχωρήσει στο τέλος του έτους. «Επιδείξαμε μια μάλλον απροσδόκητη θετική ευελιξία στην αντίδραση σε μια σειρά από πρωτοφανείς εξωτερικούς κλυδωνισμούς: μια πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, μια πρωτοφανής αλλαγή στο περιβάλλον των επιτοκίων με κρίση στις περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ και στην Ελβετία. Νομίζω ότι αυτό έδειξε ένα επίπεδο ωριμότητας σε αυτόν τον επόπτη που αποτελεί σημαντικό επίτευγμα».