Για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο του 2018, η Fitch αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας από «BB-» σε «BB» με θετικό outlook (πρόβλεψη), κάτι που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για υψηλότερη βαθμολογία μέσα στο προσεχές 12μηνο, ώστε να ανεβεί η χώρα το ένα από τα δύο «σκαλοπάτια» που χρειάζεται πλέον για να φθάσει στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade).
Η αναβάθμιση και η βελτίωση του outlook, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Fitch, αντανακλούν την αυξημένη πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές, την καλύτερη εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής από τη νέα κυβέρνηση και την πεποίθηση ότι το χρέος της Ελλάδας θα συνεχίσει να μειώνεται με σταθερό ρυθμό.
Σύμφωνα με τον οίκο Fitch η κατεύθυνση της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική δείχνει πως έχει υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ της χώρας και των ευρωπαϊκών θεσμών. Η εγγύηση της κυβέρνησης στις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων ενισχύει τη θέση των τραπεζών, ενώ σημαντικό ρόλο στην εμπέδωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έχει παίξει και η άρση των capital controls.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο οίκος σημειώνει ότι:
- Η βιωσιμότητα του χρέους της γενικής κυβέρνησης συνεχίζει να βελτιώνεται, υποστηριζόμενη από το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, τη συνεχιζόμενη βελτίωση του ΑΕΠ καθώς και τη συνεχιζόμενη υπεραπόδοση στο δημοσιονομικό μέτωπο έναντι των στόχων.
- Το θετικό outlook αντανακλά τις αναβαθμισμένες προοπτικές για σταθερό πολιτικό περιβάλλον και εφαρμογή των απαραίτητων πολιτικών μετά τις εκλογές του Ιουλίου, καθώς και την αυξανόμενη πεποίθηση ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα συνεχίσει να υποχωρεί με σταθερό ρυθμό.
- Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πραγματοποιήσει γρήγορη πρόοδο στην μείωση των φορολογικών συντελεστών και έχει ξεκινήσει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα.
- Αυτές οι εξελίξεις υποστηρίζουν τη μακροοικονομική προοπτική της Ελλάδας και ενισχύουν την εμπιστοσύνη πως η σχέση με τους Ευρωπαίους πιστωτές θα παραμείνει εποικοδομητική. Προς το παρόν, η εκτίμηση για μακροπρόθεσμο ρυθμο ανάπτυξης παραμένει αμετάβλητη σε 1,2%, όμως μπορεί να υπάρξει βελτίωση μεσοπρόθεσμα αν εφαρμοστεί η ατζέντα της κυβέρνησης.
- Η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει σταθερή. Αναμένεται ότι το πλεόνασμα θα φτάσει στο 4% του ΑΕΠ το 2019 ξεπερνώντας τον στόχο του 3,5%. Αυτή ήταν και η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που η Ελλάδα κατάφερε να σημειώσει υψηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί από τους Ευρωπαίους πιστωτές.
- Το πλεόνασμα προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ το 2020 και σε 2,5% το 2021. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να μειωθεί σταθερά από το 181,2% του ΑΕΠ που βρέθηκε το 2018 στο 161% το 2021.
Δήλωση του υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα
«O οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Επίσης, αναβάθμισε την προοπτική της Ελλάδας από "σταθερή" σε "θετική". Η εξέλιξη αυτή τοποθετεί το αξιόχρεο της χώρας πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. Η αναβάθμιση αυτή αντανακλά την βελτίωση των προοπτικών, την ενίσχυση της σταθερότητας και την τόνωση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου.
Η Ελληνική Κυβέρνηση σημείωσε ταχεία πρόοδο στη μείωση των φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έχει προχωρήσει στην ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, έχει προωθήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ακολουθεί μία συνετή, φιλοαναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική και βελτιώνει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Η αναβάθμιση αυτή είναι ιδιαίτερα θετική για την οικονομία και τη χώρα.
Όμως, δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε, με σταθερά και γοργά βήματα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξή της, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Η χώρα πάει μπροστά, με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και ασφάλεια!».