Σταθερή είναι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με αυτή της ευρωζώνης, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη δημοσιοποίηση του δείκτη οικονομικού κλίματος για τον Αύγουστο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε για την ευρωζώνη τις 93,3 μονάδες από 94,5 που ήταν τον προηγούμενο μήνα, ενώ για το σύνολο της ΕΕ αποδυναμώθηκε στις 92,9 μονάδες για τον Αύγουστο από 93,5 που ήταν τον Ιούλιο.
Αντίθετα η ελληνική οικονομία αποτελεί ένα από τα «φωτεινά σημάδια» με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 111,7 μονάδες από 111 που ήταν τον Αύγουστο, ενώ στις χώρες που εμφανίζουν επίσης πολύ καλή πορεία συγκαταλέγονται η Ισπανία με τον δείκτη να ενισχύεται κατά 1,5 μονάδες και η Πολωνία με αύξηση κατά 1,2 μονάδες. Στον αντίποδα αρκετές είναι οι δυσκολίες για τις τρεις κορυφαίες οικονομίες της ευρωζώνης, με τον γερμανικό δείκτη να υποχωρεί κατά 2,4 μονάδες, τον γαλλικό κατά 2,5 και τον ιταλικό κατά 1,1.
Παράλληλα οι επιμέρους δείκτες για την Ελλάδα εμφάνισαν «μεικτή» εικόνα καθώς σημειώθηκε σημαντική ενίσχυση του δείκτη προσδοκιών για τη βιομηχανία που έφθασε στις 3,8 μονάδες από 1,1 τον Ιούλιο, ενώ πολύ καλή πορεία ακολούθησε και αυτός λιανικού εμπορίου ενισχυμένος στις 24,7 μονάδες από 23,9 τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα σημειώθηκε πτώση στις υπηρεσίες στις 34,8 από τις 45 μονάδες, στις καταναλωτικές προσδοκίες στις -35,4 μονάδες από τις -28,6 μονάδες αλλά και στις κατασκευές στις -7,8 μονάδες από -7,1 μονάδες.
Για το σύνολο της ευρωζώνης όλοι οι δείκτες που αφορούν τους επιμέρους τομείς υπηρεσιών, βιομηχανίας και καταναλωτικής εμπιστοσύνης κινήθηκαν, επίσης, πτωτικά.
Την ίδια ώρα και άλλα μακροοικονομικά μεγέθη, όπως αυτά του ΡΜΙ μεταποίησης αλλά και υπηρεσιών δείχνουν ότι η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με συρρίκνωση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα, με τον κλάδο υπηρεσιών να εμφανίζει και αυτός ενδείξεις «κούρασης».
Περισσότερες ανησυχίες σε αναλυτές αλλά και αγορές προκαλεί το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ισπανία εμφάνισε αύξηση τον Αύγουστο, μετά από αρκετούς μήνες υποχώρησης, έστω και οριακή καθώς έφθασε στο 2,2% από 2,1% που ήταν τον Ιούλιο. Οι αγορές αναμένουν με αρκετή αγωνία τα αυριανά στοιχεία της Eurostat και την εκτίμησή της για την πορεία του πληθωρισμού σε όλη την ευρωζώνη και κυρίως για αυτή του δομικού δείκτη που παραμένει εξαιρετικά «επίμονος».
Όλα τα παραπάνω εντείνουν τη μάχη στο εσωτερικό της ΕΚΤ με τους τα πιο ήπια σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μέλη της διοίκησής της να τονίζουν ότι έφθασε η στιγμή να σταματήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων, καθώς η οικονομία έχει αρχίσει να επηρεάζεται αρνητικά. Στον αντίποδα τα επονομαζόμενα «γεράκια» επισημαίνουν ότι ο πληθωρισμός παρά την υποχώρησή του παραμένει, όντως, σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τον στόχο του 2% και ως εκ τούτου η σφιχτή νομισματική πολιτική θα πρέπει να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.