ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Β. Κορκίδης: Κανένας εφησυχασμός στο πεδίο του εξαγωγικού ανταγωνισμού

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ υπογράμμισε πως δεν αρκούν να συνεχίζονται οι «δοκιμασμένες πρακτικές» αλλά υπάρχει η αναγκαιότητα να καλλιεργηθεί μια νέα κουλτούρα που θα δώσει δυναμική στα εξαγώγιμα προϊόντα.

Την συμμετοχή των επιχειρήσεων - μελών του στην 6η Διεθνή Έκθεση «China International Import Expo», που θα πραγματοποιηθεί στη Σαγκάη, εφέτος το Νοέμβριο, χρηματοδοτεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς. Το επιμελητήριο ενημέρωσε με επιστολή του τις επιχειρήσεις- μέλη του για την έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη Σαγκάη, 5-10 Νοεμβρίου 2023.

Όπως σημειώνεται στην σχετική επιστολή: «η διοργάνωσή της αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κινεζικής κυβέρνησης και στοχεύει στο άνοιγμα της Κινεζικής αγοράς σε ξένες επιχειρήσεις. Με οικοδεσπότη το υπουργείο Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και τη Δημοτική Λαϊκή Κυβέρνηση της Σαγκάης, υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και φιλοξενείται στο National Exhibition and Convention Centre της Σανγκάη, το οποίο αποτελεί τον μεγαλύτερο εκθεσιακό χώρο, παγκοσμίως.

Η συμμετοχή και παρουσία στην εν λόγω έκθεση, στην οποία οι Κινεζικές επιχειρήσεις θα είναι αγοραστές, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις να παρουσιαστούν και τοποθετηθούν στην Κινεζική αγορά και, παράλληλα, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή υλικών για πλοία, να «περάσουν» τα προϊόντα τους στα Κινεζικά ναυπηγεία στα οποία κτίζεται, για λογαριασμό Ελλήνων εφοπλιστών, ένας αξιόλογος αριθμός πλοίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εκτιμώμενο ύψος εισαγωγών σε υπηρεσίες και αγαθά στην Κίνα, τα επόμενα 5 χρόνια, θα ξεπεράσει τα 10 τρισ. δολάρια. Πέρυσι, στην έκθεση περιηγήθηκαν 480.000 εμπορικοί επισκέπτες, ενώ οι συμφωνίες που υπεγράφησαν κατά τη διάρκειά της ξεπέρασαν τα 72,6 δισ. δολάρια.

«Το επιμελητήριο», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, «αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη των εξαγωγικών δραστηριοτήτων των μελών του στις παγκόσμιες αγορές, μεταξύ αυτών και η αγορά της Κίνας, τα μεγέθη της οποίας είναι γιγάντια. Στο πεδίο του εξαγωγικού ανταγωνισμού δεν υπάρχει η πολυτέλεια του εφησυχασμού και της συνέχισης των, μέχρι σήμερα, δοκιμασμένων πρακτικών, αλλά προβάλλει αδήριτη αναγκαιότητα καλλιέργειας μιας νέας κουλτούρας, ικανής να προσδώσει δυναμική, ώστε να ανοίξει την βεντάλια των εξαγώγιμων προϊόντων. Ευκαιρίες τέτοιου βεληνεκούς, όπως η συγκεκριμένη έκθεση, που ανοίγει διάπλατα τις πύλες για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην γιγαντιαία κινεζική αγορά, δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Σημειώνεται ότι το ΕΒΕΠ έχει υπογράψει Σύμφωνο Συνεργασίας με τους επικεφαλής των αρμοδίων αρχών της Κίνας για το εισαγωγικό εμπόριο».

Το κόστος συμμετοχής, που θα καλυφθεί από το επιμελητήριο και την Enterprise Greece, περιλαμβάνει: ενοίκιο χώρου, κατασκευή και βασικό εξοπλισμό, είσοδος στην έκθεση, τεχνικές και λειτουργικές δαπάνες του περιπτέρου (παροχή και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, καθαρισμός), καταχώριση του εκθέτη στον κατάλογο της Έκθεσης, καταχώρηση στον έντυπο κατάλογο της Enterprise Greece για την ελληνική συμμετοχή, ασφάλιση του σταντ και των εκθετών στην διάρκεια της έκθεσης και διαφημιστική προβολή της συμμετοχής μας στον εκθεσιακό χώρο, ενώ οι επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν μόνο το κόστος μεταφοράς των εκθεμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένει χαμηλά παρά την βελτίωση η ανταγωνιστικότητα της χώρας

Στην 49η θέση βρίσκεται η Ελλάδα στον παγκόσμιο δείκτη ανταγωνιστικότητας, παρά το γεγονός ότι το 2022 υποχώρησε σημαντικά στην οικονομική αποδοτικότητα και επιχειρηματική αναποτελεσματικότητα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάνη - Παπαδημητρίου: Με 102 εκατ. ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν αποκτούν τη δυνατότητα να επενδύσουν σε τεχνολογικές καινοτομίες, όπως υποδομές 5G, μηχανολογικό εξοπλισμό, αυτοματοποίηση, ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη.
Xatzinikolaou George, Trapeza Peiraios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηνικολάου: Οι μεταρρυθμίσεις κλειδί για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου

Μιλώντας σε συνέδριο ο πρόεδρος της Πειραιώς, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει εξάλειψη των διαρθρωτικών αδυναμιών του Δημοσίου. Κάλεσε τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες.