Ένα από τα βασικά στοιχήματα όλων των υπουργών τουρισμού στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου ειδικά μετά την θερινή περίοδο με απώτερο στόχο η Ελλάδα να αποτελέσει κάποια στιγμή τουριστικό προορισμό για όλο τον χρόνο.
Οι περισσότερες προσπάθειες έπεφταν στο κενό καθώς είτε τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία δεν στήριζαν είτε τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ένα τέτοιο εγχείρημα έκλειναν τις πόρτες το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Φέτος, όπως όλα δείχνουν το σκηνικό είναι διαφορετικό και αυτό οφείλεται και στην κλιματική κρίση. Όπως δήλωσε χθες σε ενημέρωση δημοσιογράφων, ο Sebastian Ebel, ο CEO της TUI, του μεγαλύτερου tour operator της Ευρώπης, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης ο οργανισμός εξετάζει να επεκτείνει τις κρατήσεις για την Ελλάδα έως τα μέσα Νοεμβρίου καθώς υπάρχει ιδιαίτερα ισχυρή ζήτηση για προορισμούς στην χώρα μας τους φθινοπωρινούς μήνες.
Στην ενημέρωση που δόθηκε με αφορμή την οικονομική πορεία του τριμήνου Απρίλιος – Ιούνιος, όπου η TUI εμφάνισε ισχυρά κέρδη έναντι ζημιών πέρυσι, έγινε ειδική αναφορά στην περίπτωση της Ρόδου όπου φέτος αποτελούσε το 5% των προγραμμάτων της γερμανικής εταιρείας. Οι ζημιές που κατέγραψε από τις έκτακτες συνθήκες και τις ακυρώσεις ανέρχονται σε 25 εκατ. ευρώ και φαίνεται να μην πτοούν την διοίκηση.
Όπως ανέφερε ο κ. Ebel σχεδόν το 80% των τουριστών που είχαν κινηθεί μέσω της TUI στην Ρόδο την επίμαχη περίοδο δεν επηρεάστηκαν από τις φωτιές, ενώ όπως σημείωσε πλέον έχουν επανέλθει στα κανονικά επίπεδα και οι διεθνείς κρατήσεις για το νησί των Ιπποτών. Στα πλαίσια στήριξης της Ρόδου η TUI σε συνεργασία με την Bild πρόσφεραν μέσω κλήρωσης 50 δωρεάν ταξίδια all inclusive για την επόμενη εβδομάδα ενώ έχουν ξεκινήσει και εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων για τους πληγέντες με την εταιρεία να δεσμεύεται να διπλασιάσει το ποσό που συγκεντρωθεί.
Θετικά μηνύματα από παντού
Παράλληλα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιούνται αυτές τις ημέρες δείχνουν ότι παρά το αρχικό μούδιασμα ο Ιούλιος κινήθηκε με θετικό πρόσημο ενώ και οι επόμενοι μήνες εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από τα επίπεδα του 2019, χρονιάς ορόσημου για τον ελληνικό τουρισμό. Σύμφωνα με στοιχεία του Cirium (εξειδικευμένου ιστότοπου με στατιστικά για τις αερομεταφορές) τον Ιούλιο οι πτήσεις από Βρετανία προς Ελλάδα ανήλθαν σε 4.960 ενώ τον Αύγουστο θα φτάσουν τις 5.052. Σε σχέση με την περίοδο προ της πανδημίας η Ελλάδα εμφανίζει την δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο (34%) πίσω από την Τουρκία (46%) και αρκετά μπροστά από άλλες ανταγωνιστικές αγορές της περιοχής όπως την Ιταλία (11%) και την Ισπανία (8%).
Θετικό μήνυμα και από Fraport η οποία με αφορμή τα οικονομικά μεγέθη του πρώτου εξαμήνου ενημέρωσε ότι στο συγκεκριμένο διάστημα στα 14 περιφερειακά ελληνικά αεροδρόμια που ελέγχει η κίνηση ήταν αυξημένη κατά 7,8% σε σχέση με το 2019. Αντίθετα άλλα μεγάλα αεροδρόμια όπως αυτό της Φρανκφούρτης υπολείπονται ακόμη σημαντικά σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο.