Αυξάνονται οι ταχύτητες στη ρύθμιση χρεών σε τράπεζες και Δημόσιο με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς τον Ιούνιο καταγράφηκε ρεκόρ νέων υποβολών αιτήσεων ρύθμισης, οι οποίες έφθασαν στις 2.389, ενώ συνολικά έχουν υποβληθεί 34,79 χιλιάδες αιτήσεις για χρέη ύψους 17,65 δισ. Για πρώτη φορά, με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για τον Ιούνιο, δίνεται, εξάλλου, εικόνα για τους λόγους απόρριψης ρυθμίσεων από χρηματοδοτικούς φορείς και οφειλέτες.
Το υπουργείο Οικονομικών, με πρόσφατη ρύθμιση, υποχρέωσε πιστωτές και οφειλέτες να αιτιολογούν την απόρριψη μιας ρύθμισης και τα αρχικά συμπεράσματα που εξάγονται παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον:
- Από την πλευρά των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης δανείων, που πρέπει να σημειωθεί ότι εγκρίνουν περίπου οκτώ στις δέκα προτεινόμενες ρυθμίσεις (78% σε πλήθος και 80% με βάση το ποσό οφειλών), ο λόγος απόρριψης που εμφανίζεται συχνότερα, σε περισσότερες από μία στις πέντε περιπτώσεις (22,85%) είναι ότι εκτιμούν πως ο οφειλέτης βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία να εξυπηρετήσει την προτεινόμενη ρύθμιση. Δεύτερη σε συχνότητα αναφοράς αιτία απόρριψης (ποσοστό 13,4%) είναι ότι κρίνεται πως ο εξωδικαστικός δεν είναι το πιο κατάλληλο εργαλείο ρύθμισης της συγκεκριμένης οφειλής λόγω ύψους ή φύσης αυτής. Δηλαδή, οι πιστωτές κρίνουν πιο σκόπιμο να προχωρήσουν σε άλλα μέτρα, όπως οι πλειστηριασμοί.
- Σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες, οι περισσότεροι δεν αιτιολογούν την απόρριψη ρύθμισης. Το 60,3% των προτεινόμενων ρυθμίσεων που απορρίφθηκαν από τους οφειλέτες δεν έχουν αιτιολογία. Ένα αρκετά υψηλό ποσοστό, 18,45% των προτεινόμενων ρυθμίσεων, απορρίφθηκαν από τους οφειλέτες επειδή, όπως δήλωσαν, βρίσκονται σε «αδυναμία εξυπηρέτησης».
Πόσο «κουρεύονται» τα χρέη
Τα στοιχεία για τις μέχρι τώρα ρυθμίσεις δείχνουν, εξάλλου, ότι με των εξωδικαστικό μηχανισμό τα χρέη προς το Δημόσιο «κουρεύονται», κατά μέσο όρο, κατά 18,3%, ενώ προς τους χρηματοδοτικούς φορείς το ποσοστό «κουρέματος» είναι υψηλότερο και φθάνει το 26%, όπως φαίνεται στο γράφημα.
Η ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών
Συνεχίζεται σταθερά και κατά τον μήνα Ιούνιο του 2023 ο υψηλός αριθμός ρυθμίσεων και οριστικών υποβολών αιτήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, πιστοποιώντας τη δυναμική του συγκεκριμένου εργαλείου και το ενδιαφέρον των πολιτών, όπως είχαν άλλωστε αποτυπωθεί και στα στατιστικά τη χρονική περίοδο των τελευταίων μηνών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της τ. Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους:
• Τον μήνα Ιούνιο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 823 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών και 2.389 οριστικές υποβολές αιτήσεων.
• Συνολικά, μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 6.254 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε 2,33 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.
• Σημαντική είναι, επίσης, η διατήρηση του ποσοστού εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς σε υψηλό επίπεδο, το οποίο κυμάνθηκε στο 78%.
• Στη μηνιαία αναφορά προόδου Ιουνίου του 2023 συμπεριλαμβάνεται και η ανάλυση της αιτιολογίας απόρριψης της προτεινόμενης ρύθμισης από πλευράς χρηματοδοτικών φορέων και οφειλετών, σε συνέχεια της σειράς βελτιώσεων για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών με το ν.5024/2023, και συγκεκριμένα το άρθρο 48 αυτού, που θέτει σε ισχύ τη διαδικασία γνωστοποίησης της αιτιολογίας μη συναίνεσης στις προτάσεις ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.