Παρόμοια πορεία με αυτήν των προηγούμενων μηνών ακολούθησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί, ενώ ο δομικός πληθωρισμός παρά την οριακή αποκλιμάκωσή του παρέμεινε σε υψηλότερα επίπεδο.
Πιο συγκεκριμένα και βάσει της πρώτης εκτίμησης της Eurostat o πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε στο 5,5% για τον Ιούνιο από 6,1% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Ο δομικός δείκτης (εκτός ενέργειας και τροφίμων) διαμορφώθηκε στο 6,8% από 6,9% που ήταν τον Μάιο.
Μεταξύ των χαμηλότερων τιμών πληθωρισμού αυτός της Ελλάδας καθώς αποκλιμακώθηκε στο 2,7% από 4,1% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός καταγράφουν τις υψηλότερες ανατιμήσεις τον Ιούνιο (11,7%, έναντι 12,5% τον Μάιο), ακολουθούμενες από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,5%, σε σύγκριση με 5,8% τον Μάιο), υπηρεσίες (5,4%, έναντι 5,0% τον Μάιο) και ενέργεια (-5,6%, σε σύγκριση με -1,8% τον Μάιο).
Η πορεία του πληθωρισμού έρχεται να επιβεβαιώσει όσους εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μία νέα αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο, το πιθανότερο κατά 0,25%, καθώς ο πληθωρισμός και κυρίως ο δομικός διατηρούνται σε επίπεδο πολύ υψηλότερα από τον στόχο του 2% που έχει θέσει. Οι αγορές, πλέον, μετά και από αντίστοιχες δηλώσεις του αντιπροέδρου της τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, δεν αποκλείουν η ΕΚΤ να «αναγκαστεί» από τα δεδομένα να επαναλάβει μία αντίστοιχη αύξηση και τον Σεπτέμβριο.
Ένα ακόμη από τα βασικά μηνύματα που στέλνουν τα μέλη της διοίκησής της προς τις αγορές αλλά και τις οικονομίες είναι ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά - περιοριστικά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.