Δημοσιεύθηκε στη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία γνωστοποιούνται τα ποσά των ενισχύσεων για το έτος 2022, που θα λάβουν οι γεωργοί, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην παραγωγή κορινθιακής σταφίδας, αχλαδιών, καπνού, κρόκου, σπαραγγιών, και μελιού.
Την ΚΥΑ υπογράφουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.
Το ελληνικό σχέδιο, ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ, εγκρίθηκε βάσει του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης για τις κρατικές ενισχύσεις, που ισχύει από τις 9 Μαρτίου 2023 για τη στήριξη μέτρων σε τομείς που είναι καθοριστικοί για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και τη μείωση της εξάρτησης από τα καύσιμα.
Η κρατική ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων και θα είναι ανοιχτή σε αγροτικούς παραγωγούς που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, όπως τα αχλάδια, ο κρόκος, ο καπνός και τα μελισσοκομικά προϊόντα. Σκοπός του καθεστώτος είναι να αποζημιώσει τους επιλέξιμους δικαιούχους για μέρος του πρόσθετου κόστους παραγωγής που προέκυψε λόγω της αύξησης της τιμής της ενέργειας και άλλων εισροών και να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τις οικονομικές τους δυσκολίες που συνδέονται με την τρέχουσα κρίση.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς είναι σύμφωνο με τους όρους που ορίζονται στο Προσωρινό Πλαίσιο για την Κρίση και τη Μετάβαση. Ειδικότερα, η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ ανά δικαιούχο και θα χορηγηθεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς είναι απαραίτητο, κατάλληλο και αναλογικό για την αντιμετώπιση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους.
Οι επαγγελματίες παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας θα λάβουν ενίσχυση 50 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας. Όσοι δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αχλαδιών θα ενισχυθούν με 150 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας. Το ύψος της ενίσχυσης για τους μη κατ' επάγγελμα αγρότες ανέρχεται στο 50% του παραπάνω ποσού.
Οι αγρότες που καλλιεργούν κρόκο πανελλαδικά, συμπεριλαμβανομένου του βιολογικού, θα λάβουν ενίσχυση 150 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η ενίσχυση στα σπαράγγια ορίστηκε σε 200 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ οι παραγωγοί καπνού, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022 και διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας ανά ποικιλία καπνού, θα λάβουν ενίσχυση 80 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.
Τέλος, οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού σε όλη την επικράτεια, οι οποίοι είναι ενεργοί μελισσοκόμοι και διατηρούν τουλάχιστον 110 κατεχόμενες κυψέλες σύμφωνα με τα οριστικοποιημένα στοιχεία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου για το έτος 2022, θα λάβουν ενίσχυση 8 ευρώ ανά κατεχόμενη κυψέλη.