Με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν επιστρέψει στα επίπεδα των πρώτων ημερών του 2022, πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία που πυροδότησε εκτόξευση των τιμών, η Ευρώπη προετοιμάζεται για τον επόμενο χειμώνα με τους αναλυτές να δυσκολεύονται να κάνουν προβλέψεις, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου θα μπορούσε να «κατρακυλήσει» ως τα 10 ευρώ/μεγαβατώρα, αλλά και να εκτοξευτεί πάνω από τα 100.
Στο περιβάλλον αυτό, στις 25 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Ομάδας Κινδύνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου θα παρουσιαστούν τα σενάρια που έχει προετοιμάσει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς, ENTSO-E που εκπροσωπεί 39 διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από 35 χώρες σε όλη την Ευρώπη για την εξέλιξη της ζήτησης ενέργειας και ειδικά του φυσικού αερίου τους προσεχείς μήνες.
Πρόσφατα, η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενέργεια Κάντρι Σίμσον μίλησε για τις θετικές προοπτικές για τον επόμενο χειμώνα για τα κράτη – μέλη της ΕΕ καθώς η Ένωση βγαίνει από τον χειμώνα με τις αποθήκες της να παραμένουν ακόμα γεμάτες κατά το ήμισυ. Την ίδια ώρα, οι τιμές της αγοράς φυσικού αερίου βρίσκονται δέκα φορές περίπου κάτω από τα περσινά επίπεδα ρεκόρ. Είναι ενδεικτικό πως το φυσικό αέριο χθες έκλεισε στα 34,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα και παρ’ ότι παραμένουν διπλάσιες από τον ιστορικό μέσο όρο παραμένουν «χιλιόμετρα» μακριά από το ρεκόρ των 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα της περασμένης χρονιάς.
Ευνοημένη από τις ήπιες θερμοκρασίες τον χειμώνα που περιόρισαν σημαντικά την κατανάλωση και τα υψηλά ποσοστά αγοράς LNG που παρέμεναν διαθέσιμα, καθώς η Κίνα είχε επιλέξει μία πολιτική μείωσης της κατανάλωσης, η Ευρώπη κατάφερε να γεμίσει αλλά και να διατηρήσει τις αποθήκες της γεμάτες κατά 55% στο τέλος του χειμώνα, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο δεκαετίας του 33%.
Μπαίνοντας στην περίοδο των προμηθειών για τον επόμενο χειμώνα, προκειμένου να πετύχει τον στόχο να γεμίσει τις αποθήκες της κατά 90%, ΕΕ εγκαινίασε και την πλατφόρμα για κοινές αγορές φυσικού αερίου με τις πρώτες συμφωνίες που θα προκύψουν να αναμένονται πριν από το καλοκαίρι.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος του 90%, η Ευρώπη πρέπει να διοχετεύσει περί τα 35 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στις αποθήκες έως τα τέλη Οκτωβρίου, πολύ κάτω από τον μέσο όρο των 10 ετών που ήταν 55 δισ. Πέρυσι, η Ευρώπη αγόρασε περίπου 70 δισ.. Με δεδομένα τα επίπεδα της πλήρωσης έως σήμερα, ακόμα και αν η ήπειρος ωθήσει την αποθήκευσή της στο 95%, η ποσότητα αερίου που θα χρειαστεί θα είναι η μικρότερη της περασμένης δεκαετίας.
Στο πλαίσιο αυτό, και ενώ η ζήτηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, οι αναλυτές αδυνατούν να καταλήξουν σε κοινά συμπεράσματα και εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών.
Το σενάριο ότι οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν έως και το επίπεδο των 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα παρουσιάζει το Bloomberg επικαλούμενο δηλώσεις του επικεφαλής πωλήσεων του ομίλου της ελβετικής εταιρείας εμπορίας MET Holding AG, Κλάους Ράινις ο οποίος τονίσει πως οι καταναλωτές φαίνονται να έχουν αυτοπεποίθηση, ενθαρρυμένοι από το μήνυμα των πολιτικών ηγετών ότι τα χειρότερα πέρασαν.
Στο πλαίσιο αυτό ενθαρρύνονται και σενάρια για πτώση έως και 70% των τιμών στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Εντούτοις, εκτιμά πως ακόμη και αν συμβεί αυτό, οι χαμηλότερες τιμές δεν θα παραμείνουν για πολύ, καθώς η μεγάλη εξάρτηση από ένα παγκόσμιο αγαθό όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο - το οποίο αντικατέστησε το ρωσικό φυσικό αφήνει την Ευρώπη εξαιρετικά εκτεθειμένη σε ευρύτερες κινήσεις της αγοράς και σε έντονη μεταβλητότητα των τιμών.
Οι προσδοκίες για περαιτέρω πτώση των τιμών υπονοεί ότι οι αναπληρώσεις των αποθηκών φυσικού αερίου σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα μειωθούν πιθανώς, σύμφωνα με τον νορβηγικό ενεργειακό γίγαντα Equinor ASA, εκτιμώντας πως πολλοί θα είναι εκείνοι που θα περιμένουν να δουν πως κινείται η αγορά πριν προβούν σε κινήσεις.
Αυτός είναι και ο λόγος που τα συμβόλαια φυσικού αερίου για άμεση παράδοση διαπραγματεύονται σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα συμβόλαια για τον χειμώνα 2023-2024. Είναι ενδεικτικό ότι τα συμβόλαια φυσικού αερίου για τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2024 διαπραγματεύονται στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Τα δυσμενέστερα σενάρια έρχονται από αναλυτές της Goldman Sachs και της Boston Group Consulting, που βλέπουν την πιθανότητα ανάκαμψης της τιμής πάνω από τα 100 ευρώ ως αποτέλεσμα αφενός της ταχείας αύξησης της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τη βιομηχανία, που υπέστη βαρύ πλήγμα, σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση της ζήτησης από την Ασία.