ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

«Καμπανάκι» από το ΔΝΤ για πτώση στις τιμές κατοικιών σε Ευρώπη

Σύμφωνα με το Ταμείο σε αρκετές χώρες της Ευρώπης οι τιμές των κατοικιών είναι υπερτιμημένες από 15% έως 20%. Αρνητική η συμβολή από την αύξηση των επιτοκίων. Τι εκτιμά για πληθωρισμό.

Για «άτακτη» διόρθωση τιμών στα οικιστικά ακίνητα της Ευρώπης προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεσή του για την οικονομία της περιοχής, προσθέτοντας ότι η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται σε μία περίοδο που παλεύει να μειώσει τον πληθωρισμό. 

Το ΔΝΤ δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις του για πληθωρισμό και ανάπτυξη από αυτές που ανακοίνωσε πριν από μερικές εβδομάδες στην έκθεση World Economic Outlook και εστιάζει στα προβλήματα που υπάρχουν σε αρκετές αγορές κατοικιών της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι οι τιμές τους μπορεί να κινηθούν ακόμη πιο χαμηλά, εξαιτίας και της πολιτικής αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

«Θα μπορούσαν να προκύψουν άτακτες διορθώσεις στις αγορές ακινήτων, ακόμη και αν αποφευχθεί η ευρύτερη οικονομική δυσπραγία. Μια διόρθωση της αγοράς ακινήτων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα, στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Δανία, καθώς και στη Σουηδία, όπου οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν περισσότερο από 6% το 2022», αναφέρεται στην έκθεση και προστίθεται ότι «οι μειώσεις των τιμών των κατοικιών θα μπορούσαν να επιταχυνθούν εάν οι αγορές επανεκτιμήσουν τους κινδύνους του πληθωρισμού και οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες αυστηροποιηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο. Αυτές οι μειώσεις των τιμών θα είχαν δυσμενείς επιπτώσεις στους ισολογισμούς των νοικοκυριών και των τραπεζών».

Οι τόκοι στεγαστικών δανείων μπορεί επίσης να αυξηθούν, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια σε προσπάθειες να μειώσουν τα επίπεδα του πληθωρισμού. Κατά συνέπεια, οι κάτοχοι ενυπόθηκων δανείων μπορεί να έχουν λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα για να ξοδέψουν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσαν ακόμη και να φτάσουν σε σημείο να μην μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Οι τράπεζες θα μπορούσαν επίσης να δυσκολευτούν σε ένα περιβάλλον όπου οι αποπληρωμές δεν γίνονται.

«Τα εμπειρικά μοντέλα που συνδέουν τις τιμές των κατοικιών με τις θεμελιώδεις κινητήριες δυνάμεις τους υποδεικνύουν υπερτίμηση της τάξης του 15 - 20% στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, με τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων να εξακολουθούν να αυξάνονται και τα πραγματικά εισοδήματα να υποβαθμίζονται από τον πληθωρισμό, οι τιμές των κατοικιών μειώνονται πρόσφατα σε πολλές αγορές», σημειώνεται.

Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat έδειξαν ότι οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 2015. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 1,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

«Τα γενικά προβλήματα με τις τιμές των κατοικιών υπάρχουν σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στις χώρες με υψηλό χρέος, και πρέπει να αντιμετωπιστούν με εποπτεία. Πρέπει να αντιμετωπιστούν με τεστ αντοχής, πρέπει να παρακολουθούνται πολύ προσεκτικά», δήλωσε στο CNBC ο Άλφρεντ Κάμερ, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ.

Η πορεία του πληθωρισμού

Παράλληλα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περαιτέρω προκλήσεις με τον πληθωρισμό. Το ΔΝΤ αναμένει ότι ο γενικός πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 5,3% στη ζώνη του ευρώ φέτος και 2,9% το επόμενο έτος - πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για 2%.

«Η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια σχετικά νωρίς και πρέπει να τα διατηρήσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2024. Αναμένουμε να επιστρέψουμε στον στόχο του πληθωρισμού του 2% κατά τη διάρκεια του 2025. Απαιτείται περαιτέρω σύσφιγξη και όταν έχει επιτευχθεί το τελικό ποσοστό, αυτό το τελικό ποσοστό πρέπει να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διότι ο πυρήνας του πληθωρισμού είναι (...) υψηλός και είναι πολύ επίμονος. Και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να διακόπτεις μια προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού πολύ νωρίς ή να την εγκαταλείπεις πολύ νωρίς, διότι αν χρειαστεί να το κάνεις για δεύτερη φορά, το κόστος για την οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερο», σημείωσε ο Κάμερ.

Εν μέσω αυτών των προβλέψεων, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προχωρήσουν σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων. «Ο υψηλός και ενδεχομένως πιο επίμονος από τον αναμενόμενο υποκείμενος πληθωρισμός απαιτεί σφιχτή νομισματική πολιτική, έως ότου ο πυρήνας του πληθωρισμού επιστρέψει αδιαμφισβήτητα στους στόχους της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό», αναφέρεται στην έκθεση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εκτιμήσεις αγορών και οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία διαθέτει τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία έναν «ελεύθερο διάδρομο» ανάπτυξης σε συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας εφόσον δεν θα υπάρξει κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ή άλλες απρόβλεπτες αρνητικές εξελίξεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σφιχτή» νομισματική και δημοσιονομική πολιτική συστήνει το ΔΝΤ σε ευρωζώνη

Σε έκθεσή του το Ταμείο τονίζει ότι ο πληθωρισμός παρά του ότι αποκλιμακώνεται συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και να αποτελεί μίας από τις βασικές απειλές για τη ζώνη του ευρώ.