ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
Φωτο: Shutterstock

Ιταλία, Βουλγαρία, Γερμανία πρωταγωνιστούν στις ελληνικές εξαγωγές το 2022

Oι εξαγωγές, για το διάστημα Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου του 2022, αυξήθηκαν συνολικά κατά 14,64 δισ. ευρώ ή κατά 37,1% και ανήλθαν σε 54,08 δισ. ευρώ από 39,44 δισ. ευρώ το 2021.

«Με την καλύτερη επίδοση στη σύγχρονη ιστορία τους, ολοκλήρωσαν οι ελληνικές εξαγωγές την περσινή χρονιά» όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, οι εξαγωγές, για το διάστημα Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου του 2022, αυξήθηκαν συνολικά κατά 14,64 δισ. ευρώ ή κατά 37,1% και ανήλθαν σε 54,08 δισ. ευρώ από 39,44 δισ. ευρώ το 2021. Οι εισαγωγές στο ίδιο διάστημα, αυξήθηκαν κατά 27,36 δισ. ευρώ ή κατά 42,8%, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 91,21 δισ. ευρώ έναντι 63,86 δισ. ευρώ κατά το δωδεκάμηνο 2021. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα ενισχύθηκε κατά 12,72 δισ. ευρώ ή κατά 52,1% και άγγιξε την εξεταζόμενη περίοδο τα -37,14 δισ. ευρώ από -24,42 δισ. ευρώ το έτος 2021.

Η Ιταλία εξακολουθεί και κατά το 2022 να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών ενώ πολύ μεγάλη έκπληξη αποτελεί η Βουλγαρία, η οποία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, σε σχέση με την 5η που κατείχε το 2021. Ακολουθεί η Γερμανία, προς την οποία η αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων (κατά 20,9%) το 2022, οδήγησε στο να κατέλθει στην 3η από τη 2η θέση και μετά η Κύπρος καταλαμβάνοντας την 4η από την 3η θέση που κατείχε. Ακολουθούν η Τουρκία η οποία βρίσκεται στην 5η από την 4η θέση που κατείχε το 2021, οι Η.Π.Α. προς τις οποίες καταγράφεται μεγάλη άνοδος των εξαγωγών (38,1%) και το Ηνωμένο Βασίλειο στις θέσεις 6 και 7, για τις μεν Η.Π.Α. μία θέση πιο ψηλά, για το δε Ηνωμένο Βασίλειο δύο θέσεις πιο ψηλά, από το αντίστοιχο περσινό έτος, λόγω της αύξησης των εξαγωγών κατά 64,5% προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην 8η θέση βρίσκεται η Ισπανία (από 10η) και έπεται η Λιβύη, προς την οποία σημειώθηκε ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών (κατά 83,7%), με αποτέλεσμα να κατακτήσει την 9η από τη 12η θέση που κατείχε το 2021. Την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών των ελληνικών εξαγωγών, συμπληρώνει η Ρουμανία, η οποία βρισκόταν στην 8η θέση κατά το 2021.

Πλην της πρώτης δεκάδας των χωρών-πελατών των ελληνικών προϊόντων για το έτος 2022, αξίζει να σημειωθεί η σημαντική μείωση των εξαγωγών (-10%) και μεγάλη πτώση στην κατάταξη της Γαλλίας (12η θέση από 6η), της Νότιας Κορέας (20η από 13η) με μείωση 20,8% και της Κίνας (29η από 17η) με μείωση 43% σε σχέση με το 2021, καθώς και η άνοδος της Βόρειας Μακεδονίας (11η από 15η) με αύξηση 101%, του Γιβραλτάρ (14η από 21η) με αύξηση 132% και της Μάλτας (19η θέση από 32η) με αύξηση 117,9%.

Ως προς τους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών ανά οικονομική ένωση, σημειώνεται αύξηση κατά 40,9% προς την Ε.Ε. Όσον αφορά στις κατηγορίες προϊόντων, καύσιμα, βιομηχανικά προϊόντα και τρόφιμα αποτελούν τους απόλυτους «πρωταγωνιστές» στον αγώνα της Εξωστρέφειας.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι, κόντρα στις αντιξοότητες, οι εξαγωγείς κατάφεραν να πετύχουν ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας, ενισχύοντας την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές. Χάρη στην ικανότητά τους να ελίσσονται και να προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες διατήρησαν ανοιχτούς τους εμπορικούς διαύλους και μαζί την ελληνική σημαία στο εξωτερικό. Ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται και για την πορεία των εξαγωγών τη νέα χρονιά παρά τις δυσκολίες που εξακολουθούν να προκαλούν η ενεργειακή κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες. Η αναθεώρηση της στρατηγικής ανάπτυξης και η επικέντρωση στις αγορές που έχουν τις περισσότερες προοπτικές, εκτιμάται ότι μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ τις ελληνικές εξαγωγές. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα συνεχισθεί η στήριξη από την Ελληνική Πολιτεία, μέσα από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη ανέφερε τα εξής: «Η έντονα ανοδική πορεία που ακολουθούν οι ελληνικές εξαγωγές τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα οργανωμένης και συστηματικής προσπάθειας. Το νέο ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας δεν ήρθε τυχαία. Η στροφή στις διεθνείς αγορές αρχίζει και αποδίδει σημαντικούς καρπούς για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Πέρα από την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο, δημιουργούνται νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, βάζοντας «φρένο» στο brain drain. Οι οιωνοί φαντάζουν ευνοϊκοί. Η δυναμική που έχουν αναπτύξει οι ελληνικές επιχειρήσεις προοιωνίζουν την έλευση ακόμη καλύτερων ημερών στο μέλλον. Οι βάσεις έχουν τεθεί μέσα από την εκπόνηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, το οποίο υπηρετείται με συνέπεια. Παρά το δυσμενές περιβάλλον και την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τις διεθνείς αγορές, είναι κρίσιμο να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο για ενίσχυση της εξωστρέφειας. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα και να μην διαταραχθεί η πορεία που έχουν χαράξει οι Έλληνες εξαγωγείς. Άλλωστε, η Εξωστρέφεια έχει αναχθεί σε Εθνική Προτεραιότητα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

masoutis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία για σταθεροποίηση των τιμών στα προϊόντα το επόμενο εξάμηνο

Σύμφωνα με την έρευνα «Βαρόμετρο ΚΕΕΕ» το 21% των επιχειρήσεων περιμένουν πως το επόμενο εξάμηνο θα είναι καλύτερο από το αντίστοιχο περσινό, με τον τομέα των Κατασκευών να είναι ο πιο αισιόδοξος.
Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένο κατά 15% το εμπορικό έλλειμμα στο πρώτο τετράμηνο του έτους

Στα 11 δισ. ευρώ πλησιάζει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας με τις εξαγωγές να έχουν υποχωρήσει κατά 6% από την αρχή του χρόνου, ενώ οι εισαγωγές έχουν σημειώσει μικρή άνοδο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σ. Εφραίμογλου: Σημαντικά περιθώρια διεύρυνσης των σχέσεων με Κορέα

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημείωσε πως η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Νότιας Κορέας έχει ενισχυθεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια με βασικούς πυλώνες τη ναυτιλία και τη ναυπηγική βιομηχανία.