Περισσότερα από 150 εκ. ευρώ σε 37.000 βαμβακοπαραγωγούς καταβλήθηκαν στο πλαίσιο της ειδικής ενίσχυσης. Το ποσό προσδιορίστηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στα 72.5 ευρώ ανά στρέμμα, μετά από την ολοκλήρωση των ελέγχων για μια σειρά φυτικών προϊόντων που λαμβάνουν ειδική και συνδεδεμένες ενισχύσεις
Στο μεταξύ, όπως ενημέρωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, άμεσα θα καταβληθούν και οι υπόλοιπες συνδεδεμένες ενισχύσεις της φυτικής παραγωγής, όπως του σκληρού σίτου, των σανοδοτικών και κτηνοτροφικών ψυχανθών, των βρώσιμων οσπρίων Η καταβολή τους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα.
Εντός της εβδομάδας θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις των μέτρων κρατικής ενίσχυσης, με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, καθώς και των de minimis για όσους παραγωγούς στοιχειοθετήθηκε σημαντική απώλεια εισοδήματος.
Στο τέλος Απριλίου θα καταβληθούν οι ενισχύσεις που αφορούν την ζωική παραγωγή, ενώ αμέσως μετά και έως τις 14 Μαΐου θα γίνουν συμπληρωματικές πληρωμές Ενιαίας Ενίσχυσης και προκαταβολής βιολογικών που εκκρεμούν διασταυρώσεις αρχείων με την ΑΑΔΕ. Τέλος οι αποζημιώσεις για ζημιές από τον ΕΛΓΑ ύψους 50 εκ ευρώ, θα καταβληθούν στους παραγωγούς, όπως έχει προγραμματισθεί έως την Μεγάλη Τετάρτη 12.4.2023.
Τις ευοίωνες προοπτικές για το βαμβάκι, αλλά και τους νέους δρόμους που ανοίγονται για το προϊόν μέσω της νέας προγραμματικής περιόδου-Κοινή Αγροτική Πολιτική 2022-2027-, είχε υπογραμμίσει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιος Γεωργαντάς στη διάρκεια της τοποθέτησής του στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργανώνουν σήμερα στην Κομοτηνή η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Λέγοντας ότι το ελληνικό βαμβάκι είναι ποιοτικό και τυγχάνει της δημοφιλίας που του αρμόζει παγκοσμίως, ο κ. Γεωργαντάς είχε επισημάνει «οι άνθρωποι του χώρου μπορούν και έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν της τύχης του προϊόντος με ευοίωνο τρόπο».
Είχε υπογράμμισε δε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ το προϊόν έχει τη δυνατότητα της ίδιας ενίσχυσης όπως τα προηγούμενα χρόνια και τόνισε πως «με βάση την κατεύθυνση της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής προς πιο φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, είναι σίγουρο ότι ανοίγεται ένας νέος δρόμος για το προϊόν». Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι «όπως όλα δείχνουν το βαμβάκι θα αντικαταστήσει το πλαστικό και έτσι ανοίγεται ένας νέος δρόμος για τους βαμβακοκαλλιεργητές. Έχουμε τη βάση πάνω στην οποία μπορούμε να σχεδιάσουμε τις νέες ενέργειες και δράσεις μας».