Με στόχο να ανοίξει η κάνουλα της χρηματοδότησης από τις τράπεζες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που έρχονται μέσω των προγραμμάτων και δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, η Τρ. Πειραιώς και το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ θα συνεργαστούν, ώστε να βοηθήσουν επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τα εμπόδια στη χρηματοδότησή τους.
Το ζήτημα της χρηματοδότησης αποτελεί διαχρονικά ένα φλέγον ζήτημα για τις μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς παρά τα όποια βήματα έχουν επιχειρηθεί τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες μένουν εκτός του τραπεζικού συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, ένα πολύ χαμηλό ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποκτά πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια, ενώ οι δείκτες νέων δανείων προς τις μικρές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, είναι ακόμα μειωμένοι σε σχέση με το 2009.
Η Τρ. Πειραιώς, σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ φέρνει ένα νέο εργαλείο, με σκοπό να βοηθήσει τις μικρότερες επιχειρήσεις να προσεγγίσουν το τραπεζικό σύστημα, να γίνουν bankable, ώστε να μπορέσουν να αναζητήσουν χρηματοδότηση. Ένας «οδικός χάρτης» που θα δείξει τον δρόμο στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ώστε να μπουν στα χρηματοδοτικά εργαλεία και να αναπτυχθούν μέσω των ευρωπαϊκών πόρων που πρόκειται να εισρεύσουν τα επόμενα χρόνια στην ελληνική οικονομία.
Σε πρώτη φάση αναμένεται να δημιουργηθούν συγκεκριμένες ομάδες επιχειρήσεων κλαδικού χαρακτήρα στις οποίες θα παρουσιαστούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης τις οποίες έχουν και σε δεύτερη φάση θα υπάρξει η στόχευση για τη βελτίωση των οικονομοτεχνικών στοιχείων των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να μπορέσουν να γίνουν αξιόχρεες. Εκεί θα συμβάλει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ με τον τομέα συμβουλευτικής προς τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν τα στοιχεία τους να πλησιάζουν τα τραπεζικά κριτήρια και να μπορέσουν να λάβουν χρηματοδότηση.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με την ΓΣΕΒΕΕ, ανέφερε ότι «σαν τράπεζα έχουμε κάνει συζητήσεις για να βοηθήσουμε και υποσχόμαστε πως θα συνεχίσουμε την πληροφόρηση και τη ροή χρηματοδότησης. Είναι πολλά τα εργαλεία που προσφέρονται. Δεν είναι πάντα εύκολο να τα ξέρει όλα (σ.σ. ο επιχειρηματίας) και να είναι κατανοητά. Εμείς σαν Τρ. Πειραιώς θα βοηθήσουμε να γίνουν και κατανοητά και προσβάσιμα. Μακάρι να έχουμε από το υπ. Ανάπτυξης τις πρωτοβουλίες αυτές που δίνουν τα εργαλεία και εμείς υποσχόμαστε να τα κάνουμε κτήμα όλων των επιχειρήσεων που πραγματικά τα έχουν ανάγκη».
Ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε πως «οι δράσεις του ΕΣΠΑ διαχρονικά, για είκοσι και πλέον έτη αποτελούν τον κατεξοχήν μηχανισμό ενίσχυσης της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας. Ειδικά την τρέχουσα περίοδο, με πόρους που υπερβαίνουν τα €26 δισ., το ΕΣΠΑ αναμένεται να παράσχει καταλυτική ώθηση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.
Συγχρόνως είναι σε εξέλιξη οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω του οποίου η ελληνική οικονομία ενισχύεται με κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 32 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή ευκαιρία για τη χώρα καθώς ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους σχεδόν 60 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να υποστηρίξουν τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων σε ένα νέο, σύγχρονο, εξωστρεφές και δυναμικό παραγωγικό μοντέλο».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς υπογράμμισε ότι είναι «ανάγκη να υπάρξουν μόνιμοι μηχανισμοί στήριξης της ρευστότητας και των επενδύσεων ιδιαίτερα σε επίπεδο μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων», επισημαίνοντας ότι «η συστηματική και θεσμική συνεργασία με απτό επιχειρησιακό και πρακτικό αποτέλεσμα αποτελούν βασική οδό βελτίωσης του οικονομικού περιβάλλοντος».
Ο κ. Καββαθάς υπογράμμισε ότι το μνημόνιο συνεργασίας με την Τρ. Πειραιώς έχει απώτερο σκοπό την προώθηση δράσεων καλύτερης ενημέρωσης, πληροφόρησης και διευκόλυνσης της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων. «Η συνεργασία με την Τρ. Πειραιώς θα μας βοηθήσει να επιλύσουμε θέματα ασύμμετρης πληροφόρησης ως προς τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να διευκολύνουμε τη σχετική χρηματοδοτική πληροφορία να φτάσει στη βάση. Δηλαδή στις επιχειρήσεις και τους παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας».
Όπως επισήμανε ο κ. Καββαθάς, «η συνεργασία της ΓΣΕΒΕΕ με την Τρ. Πειραιώς μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο κρίκο στην αλυσίδα ενεργειών βελτίωσης των ποσοστών πρόσβασης στη χρηματοδότηση και πληρέστερης ενημέρωσης των μικρών επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά θέματα επιδεικνύοντας με επιχειρησιακή επιμέλεια τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται.
Προσπαθούμε να φέρουμε πιο κοντά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν καλά στοιχεία και να λύσουμε την ασύμμετρη πληροφόρηση που υπάρχει, είναι να κατευθύνουμε ουσιαστικά τις εταιρείες τα ένα δυο βήματα που πρέπει να κάνουν και να είναι αξιόχρεες ώστε να μπορούν να πάρουν δάνεια».
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, που παρευρέθηκε στην υπογραφή της συμφωνίας, τόνισε ότι «οι ΜμΕ για πρώτη φορά έχουν τεράστιες δυνατότητες αναβάθμισής τους, μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 και των εμβληματικών πρώτων προσκλήσεων του πρασίνου και ψηφιακού μετασχηματισμού. Οι συγκεκριμένες προσκλήσεις μπορούν να καταστούν μοχλός ανάπτυξης αλλά και μοναδική ευκαιρία εκσυγχρονισμού για την ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που λόγω των συνθηκών επί χρόνια παρέμενε στάσιμη. Απώτερος σκοπός είναι η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας μέσω της αναβάθμισης της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ σε διεθνές πλέον επίπεδο. Το ΕΣΠΑ 2021-2027 πρέπει να γίνει σαφές πως δεν έρχεται απλά να στηρίξει τις ΜμΕ όπως τα προηγούμενα χρόνια αλλά έρχεται να τις μεταλλάξει και να τις θωρακίσει, εξελίσσοντας τες απέναντι στο απαιτητικό σύγχρονο και απρόβλεπτο οικονομικό περιβάλλον».
Χρηματοδότηση των μικρομεσαίων, αλλά με σχέδιο
Για τη συνεργασία με την Τρ. Πειραιώς, ο κ. Καββαθάς σημείωσε πως «πιστεύω ότι κάνουμε μεγάλο βήμα για να περάσουμε την πληροφόρηση κατ’ αρχας αλλά και να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά επιχειρήσεων που θα μπορούν να είναι αξιόχρεες, και αυτό για μένα είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου», υπογραμμίζοντας ότι το νέο ΕΣΠΑ είναι μια εξαιρετική ευκαιρία επιτάχυνσης της ελληνικής οικονομίας σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο διεθνές τεχνολογικό και παραγωγικό περιβάλλον.
Επισήμανε επίσης πως εν μέσω των μακροοικονομικών αλλαγών που παρατηρούνται παγκοσμίως, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν δυο ακόμα αλληλοεξαρτώμενα εμπόδια να υπερπηδήσουν.
Το πρώτο εμπόδιο αφορά την παρατεταμένη περίοδο κρίσεων, και τη συνεπακόλουθη αποεπένδυση που έπληξε την εγχώρια παραγωγική βάση σε κρίσιμα στοιχεία της ενώ αποδυνάμωσε τη συνολική επενδυτική ικανότητα. Με την αποεπένδυση που σημειώθηκε η ελληνική οικονομία έμεινε πίσω από τις εξελίξεις, με την διαδρομή που πρέπει να καλύψουν πλέον οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να είναι μεγαλύτερη και ενίοτε πιο σύνθετη.
«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι θεμελιώδης συντελεστής αυτής της διαδρομής είναι και η διάσταση της χρηματοδότησης. Δίχως πρόσβαση στη χρηματοδότηση, δεν καθίσταται δυνατή η πραγματοποίηση παραγωγικών επενδύσεων, η αναβάθμιση επιχειρησιακών διαδικασιών και η ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών», ανέφερε χαρακτηριστικά, αναφέροντας επίσης ότι η πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι εξίσου μειωμένη σε σχέση με τις μεσαίες και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
«Γνωρίζουμε ότι είναι ανέφικτο να αποκτήσουν όλες οι μικρές επιχειρήσεις πρόσβαση στη χρηματοδότηση σε μια νύχτα και άνευ προϋποθέσεων. Η μη λελογισμένη και άνευ όρων πιστωτική επέκταση θα τροφοδοτούσε μεσοπρόθεσμα μη επιθυμητά οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα», τόνισε υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι υπό το φως των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ πρέπει να υπάρξει διάλογος για τις παραμέτρους.
«Ιδιαίτερα σε ένα νέο διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις κάθε τύπου η οικοδόμηση ενός σταθερού και λειτουργικού χρηματοπιστωτικού συστήματος που θα υποστηρίζει με επάρκεια την παραγωγική βάση συνιστά για εμάς ζήτημα οικονομικής και παραγωγικής θωράκισης», σημείωσε ο κ. Καββαθάς.